Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

A makói Tüzép-telepen még várják a rohamot

Makó - Akár 20 százalékot is spórolhat, aki gázfűtését hagyományos tüzeléssel egészíti ki – állítja a makói Bárányos sori Tüzép-telep vezetője, Pintér Lajos – igaz, a szén és a fa ára a jövő hónapban emelkedik, követni fogja a földgázét. Tüzelőből van bőven, egyelőre nem indult meg érte a roham. Egy másik, komolyabb beruházást igénylő spórolási lehetőség a napkollektor.
A makói Bárányos sori Tüzép-telepen egyelőre nem indult meg a roham a szénért és a fáért – mindkettőből van bőven. A kazánok fűtésére alkalmas lengyel lángborsó mázsáját 4880, a háztartási barnaszénét 2950, a tűzifáét 1850, a brikettét pedig 4300 forintért kínálják. Pintér Lajos, a telep vezetője azt mondja, továbbra is igyekeznek spórolni az emberek, mind többen állnak át vegyes fűtésre, ráadásul aki csak teheti, a tüzelőt is igyekszik nagytételben megvenni. Ő maga is fűt szénnel és fával, kombinálja a hagyományos fűtést a földgázzal. Véleménye szerint ezzel a módszerrel egy átlagos családi ház esetében 20 százalékos megtakarítást is el lehet érni.

A fűrész mostanában sokat dolgozik. A szerző felvétele
A fűrész mostanában sokat dolgozik. A szerző felvétele

Aki csak a régi módon tüzel, 85-100 ezer forintból kitelelhet, ha nincs rendkívüli hideg – ez nagyjából 35 mázsa szén és 10 mázsa tűzifa megvásárlását jelenti, ugyancsak egy átlagos családi ház esetében. Ugyanakkor hogy mennyire marad olcsó a hagyományos fűtés a közeljövőben, pillanatnyilag kérdéses. Ma már nincs szezon előtti és szezonár, jövő hónapban viszont mindenképp várható, hogy ezek drágulnak, áruk követi a földgázét – bár annál minden bizonnyal még így is olcsóbbak maradnak. Ráadásul a szén és a fa árát hetente befolyásolja az euró-forint mostanában igencsak változékony árfolyama is. A hagyományos fűtőanyagok ára most nagyjából 15 százalékkal magasabb a tavaly szeptemberinél.

A napkollektor is segít

Aki napkollektort is használ, a használati meleg víz előállításában éves szinten 65, fűtésben nagyjából 20 százalékos megtakarításra számíthat – mondta el lapunknak Tirk Miklós, a szegedi Domi Épületgépészeti Kft. szakembere. Ez a beruházás ugyanakkor nem olcsó: az első esetben egymilliós beruházásra van szükség, a megtérülési idő hét-nyolc év, az utóbbi esetben mindkettő a duplája.

Olvasóink írták

  • 3. verébpisti 2008. szeptember 17. 13:11
    „A faszba vannak ..csak akis embereket basztatják!”
  • 2. zolcsi44 2008. szeptember 15. 10:04
    „Azt irja, a fa ára emelkedik!!!! miért is???? nem azért mert drágábban kapja, hanem azért mert a gáz ára fel megy. Érted??? A fát a tüzépes ugyan azon az áron kapja, de mivel a gáz ára felmegy ő felemeli a fa árát!!!!NOS AKKOR KI A RABLÓ?????? Ki csapja be a lakosságot??? Ilyenkor hol van az APEH??? Ki tudja.”
  • 1. che 2008. szeptember 12. 21:26
    „Addig amig van gáz csinálhatunk amit akarunk ,akár villanyt is használhatunk, akár napkollektort egyik sem olcsobb illetve ugysem fogják engedélyezni például egy saját szélerőmű felépítését. Nem lehet független lenni csak több milió forintért, ami kivetítve annyi mintha maradnék a gázfűtésnél...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 millióval szerényebb lesz a makói fürdőbővítés

Makó -Eredetileg 3,5 milliárdot terveztek a makói fürdő bővítésére, ám a bírálóbizottság szerint 300 millióval olcsóbban is el lehet készíteni Makovecz Imre tervét. Tovább olvasom