Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

A makói városházáról 62 embert kell elbocsátani

Évi 125 millió forintos adósságterhet átvállal az állam Makótól, viszont idén a tavalyi évhez képest 461 millió forinttal kevesebbet is ad az önkormányzatnak. Emiatt csak a városházáról 62 embert kell elbocsátani – derült ki a szerdai képviselő-testületi ülésen, a költségvetés elfogadásakor.
Néma főhajtással kezdődött a makói képviselő-testület szerdai ülése, a jelenlévők Novák Istvánra, Makó nemrég elhunyt főépítészére emlékeztek.

Makón, ahogyan jó néhány megyei településen, katonák osztják az ivóvizet, mert ami a csapból folyik, annak magasabb az arzéntartalma az uniós határértéknél. Buzás Péter polgármester azt mondta, jól döntött a kormány, hogy ezzel a vízosztással veszi elejét az uniós bírságnak. Ettől még ő is csapvizet iszik, a város legidősebb polgára, a 104 éves Lenhardt János bácsi is mindig ezt itta, Tóth Ferenc történész, nyugalmazott múzeumigazgató pedig üvegben visz magával utazáskor, annyira hozzászokott az ízéhez. Medgyesi Pál, a víziközmű kft. igazgatója kérdésekre reagálva azt mondta, miután elkészül a hálózatra szerelt arzénszűrő, a víz megszokott íze változni fog.

A polgármesteri tájékoztatónál és a költségvetés tárgyalásakor is szóba került, hogy a város 250 milliós éves adósságterhének felét, 125 milliót átvállal az állam. Nagyon jó ez – ugyanakkor a kormány jóval több pénzt von el az önkormányzattól, mint feladatot, így a város az iskolák átadása után is még 461 millió forinttal kevesebbet kap a tavalyi évhez képest. Ez érthető, hiszen válság van, de akkor nem kellene azt a látszatot keltenie a kormánynak, hogy most milyen szépen megsegítette az önkormányzatokat – vélte a polgármester. Buzás szerint az idei, 4,4 milliárdos költségvetés a leépítés, a talpon maradás és a megoldáskeresés jegyében készült. Az elvonás miatt az egyesített népjóléti intézménynél 8, a múzeumnál és könyvtárnál 5, a városházán 62 fővel csökken a létszám. A sportra és civilekre szánt támogatáshoz viszont jelentős mértékben nem nyúlnak hozzá, szándékosan. Az a legfontosabb cél idén, hogy a város működtetése a korábbi színvonalon maradjon.

Székely zászló – Csíkszeredától

Makó képviselő-testülete 12 igen szavazattal, egyhangúlag kinyilvánította, hogy szolidáris a székelységgel. Székely zászlót kér testvérvárosa, Csíkszereda önkormányzatától, és minden ünnepi alkalommal kitűzi azt. A négy jobboldali képviselő indítványa csak annyiban szült vitát, hogy Gál Sándor szóba hozta, ez országosan a Civil Összefogás Fórum kezdeményezése. Buzás Péter polgármester azt mondta, nem érdekli a CÖF, viszont figyelte, ki hogyan reagál ez ügyben. Azt látta, a miniszterelnök nem szólalt meg, az Országgyűlés még nem tűzte ki a zászlót. Ezek után a városnak úgy célszerű eljárnia, hogy ne ártson a székelyek autonómia törekvéseinek, hanem használjon. Így született ez a megoldás. 

Sánta Sándor (Fidesz) az orvosi rendelők felújítását, a második világháborús emlékmű kivilágítását, rendbetételét hiányolta a büdzséből többek között. Márton Imre (Városépítők) arra emlékeztetett, ő és még két képviselőtársa korábban kisebb fürdőberuházást javasolt, egy szerényebb intézménynek most talán nem kellene 170 millió forint támogatást adni.

Gál Sándor (Fidesz) megdicsérte a költségvetést szakmai szempontból, de megrótta a polgármestert a kormánybírálatért. „Sanyi, őszintén sajnállak, hogy ezt el kellett mondanod" – reagált Buzás. Egyetértett Sántával abban, hogy az orvosi rendelők felújítása sürgős lenne, ezt uniós pályázatból tervezik. Az emlékmű és környéke pedig a következő városrehabilitációs programban szerepel, meg fog szépülni. A kisebb fürdővel kapcsolatos észrevételre azt mondta, egy meccset kétszer nem lehet lejátszani. A mostani fürdő elődjének utoljára 96 millió forint támogatást kellett adni, ez mostanra talán 120 lenne – azzal a különbséggel, hogy nem vonzaná a turistákat, és nem kértek volna 10 panzióra építési engedélyt egy év alatt, és nem épülne szálloda most több százmillióból a közelben.

Molnár László (MSZP) arra ösztönözte a jobboldalt, szavazza meg a költségvetést. Toldi János (Fidesz) azzal reagált, mindenki indíttatása, lelkiismerete alapján dönt. A költségvetés rendeletét 7 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett alkották meg a képviselők.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. dareky 2013. február 20. 06:33
  „Én csak azt kívánom Buzás Péternek és sleppjének, ha véletlenül elindulnának 2014-ben az önkormányzati választáson, bukjanak n meg rendesen! És az őrült nagyravágyó ötletek helyett az épkézláb elképzelések kerüljenek végre előtérbe!”
 • 28. xmanó 2013. február 18. 08:55
  „A sportra idén nem ad pénzt,úgy ahogy tavaly se.Ez persze,hogy nem változik.ár éve még volt Makón sportélet,de mára tönkretette a Fürdő.....mert minden pénz arra kell.Én bezárnám októbertől májusig!!!!”
 • 27. kormoska 2013. február 17. 22:28
  „Makón van egy új fürdő ami veszteségesen működik,van egy látványszökőkút ami nem fog működni mert spórolnak a vízdijjal,beszedik az ingatlanadót és a kirúgások miatt lesz egy zsúfolt-létszámhiányos és ezért iszonyat lassú önkormányzati ügyintézés!
  A fideszes Sántha képviselő úr pedig ezek után megkérdezte Buzástól,hogy ezt most miért kellett?!Szerinted.....,normális?”
 • 26. Tábornok1 2013. február 17. 18:30
  „Még hány embert tesznek tönkre, (persze azokat, akiknek semmi közük hozzá), hogy ezt az agyament ötletet,(ami sok milliárd forintot kivett, a szerencsétlen adófizetők zsebéből). elbocsátások, kommunális adó drasztikus felemelése, az a "kedves szó", hogy hogy kötelezem!!!. MIÉRT A KISEMBEREKNEK KELL MINDIG MEGFIZETNI AZT AMIT A SOK BEKÉPZELT IDIÓTA KITALÁL !!!!
  A fürdő, csak veszteséget "termelhet", ezt már sokan akkor is tudták, mégis mindenáron, megépítették ezt.
  Miért nem ők rendezik a számlát! Miért azokon hajtják be, akiket, meg se kérdeztek, hogy akarják, e-vagy nem!
  AZOKAT A LÉHŰTŐKET KELLENE ELBOCSÁJTANI, AKIKET NEM ÉRDEKELTE, HOGY MI A VALÓSÁG, CSAK AZ, HOGY BÁRMI ÁRON NEKIK LEGYEN IGAZUK!
  SZEMÉT BANDA. DE URALKODNI TUD. (Bár felül a gálya ......)”
 • 25. Cillit_bang 2013. február 16. 19:03
  „22.cindi!
  Igy van.
  A többihez: Kevesebb feladat kevesenn figura!
  Azt senki sem tudja megitélni kivülről, hogy ki a léhütő!!!”
 • 24. papika56 2013. február 16. 11:18
  „Ott az új járási hívatal. Gondolom ..innen mentek át a csókosok. Okmányiroda stb. dolgozói. Miért nem írták ki: hány a nyugdíjba vonuló, hány az áthelyezett és hány aki utcára kerül????”
 • 23. viro 2013. február 16. 00:18
  „Ha most 62 embert elküldenek attól működik a hivatal?Ha igen akkor eddig ezeket miért tartottuk?”
 • 22. cindi 2013. február 15. 20:17
  „Egy várost minősít a sport és kultúra terén elért eredmény is.Ez olyan dolog,hogy nem csak kenyeret eszel,hanem néha csokit is.A gyerekek sportos nevelése eredményeképpen nem csupán göthös számítógép előtt görnyedő felnőttek lesznek,hanem életerős és várhatóan egészséges, a társadalomnak hasznos emberek.”
 • 21. grossborn 2013. február 15. 18:26
  „"A sportra és civilekre szánt támogatáshoz viszont jelentős mértékben nem nyúlnak hozzá, szándékosan."
  és
  "8+5+62 fővel csökken a létszám"
  logikusan hangzik nem? megszűnő munkahelyek, de a sportba pumpáljuk a pénzt....
  én nem tudom, ha az önkormányzatot családként modellezzem, és választani kellene hogy a szülőknek legyen-e munkahelye vagy a gyerek járhasson-e drága fociedzésre, szerintem tudnám mit kell választanom...”
 • 20. scott1 2013. február 15. 12:23
  „Azért az elég vicces lesz, ha a mostani nagy háborgás után kiderül, hogy a 62 fős létszámcsökkentés után legalább olyan sikeresen funkcionál majd az önkormányzat, ahogy az összes többi hasonló nagyságú városban is funkcionál hasonló létszám mellett! :D”
 • 19. pog 2013. február 15. 08:52
  „sajnos azok lesznek menesztve aki dolgoztak, a sok léhűtő akit tényleg meneszteni kellene még a nagy nyelv csapás és marad..egyetértek az alpolgármester fő állása is felesleges/ korábban tuttom szerint nem volt főállású beosztás/ itt is lehetne spórolni,,,hátha az ÖK.választások új személyek lesznek új szemlélettel..”
 • 18. szatocs 2013. február 14. 19:07
  „Talán illene Makón is szembesülni a létszám problémákkal,ha 62 embernek mennie kell, menjen.Ha valaki a Városházán valamiért sorban állt feltűnhetett,hogy eléggé sétálósra van véve a munkavégzési figura.Valaki mindig jön valahonnan és természetesen valahova tart,a meló pedig nem halad.Talán ideje volt bevezetni a feladat finanszírozási rendszert,így rögtön kibújt a szög a zsákból,az ejtőernyősöket,sógort,komát,jó barátot,most kapun kívül kell tenni,de félő,hogy mégis tovább maradnak.A fürdővel kapcsolatban egy éve volt az átadás,senki nem vette észre,hogy Mágoriné tüntetően nem volt jelen,mégis ezek után mit várt a város vezetése,hogy nem lesznek megszorítások? Ez csak a kezdet.”
 • 17. imre57 2013. február 14. 14:31
  „A volt adócsoport vezető nyugdíj mellett megbízásos tanácsadó nem kis pénzért.Amióta nem országgyűlési képviselő Búzás úr elméletileg egy csomó szabadideje keletkezett.Továbbra is szükség van sok százezer forintért Marosvári alpolgármester úrra? Ahogy a megyéről kitették Makón mindjárt jó zsíros állás várta.”
 • 16. barátfüle 2013. február 14. 14:25
  „A cirkusz jelzővel egyetértek. Bohózat, amikor Buzás kioszt mindenkit, de az is, amikor az ellenzék megszólal.

  Az azért komikus volt, amikor a polgármester megkérte a bérlőit, hogy ne szóljanak egy szót sem a bérleti díj emeléséhez. Amikor az önkormányzat ilyen bajba van.....- mondta
  Amikor nem volt bajba, akkor is emelt. Ez olyan egyoldalú kijelentés, mintha a bérlők nem lennének bajba? Két bajban lévő fél egyike kisajátítja egyoldalúan a bajban lét indokát és előnyeit. A bérlők oldaláról nem merülhet fel, hogy bajban vannak és ne emeljen az önkormányzat?
  Ennek persze elkerülhetetlen következménye, hogy a bérlők feladják. Majd lesz még több üres üzletünk.
  Az is jellemző volt, ahogyan a polgármester kezelte az egyik bérlemény felmondásának ügyét. A bérlő kérte, hogy február 28-cal visszaadhassa a bérleményt. Ezt Buzás nem engedte, azzal az indokkal, hogy nekik nem lesz idejük az új bérlő kiválasztására.
  -Ne legyen üres a lakás. - mondta
  Az eszébe sem jutott, hogy a bérlőnek ez újabb egy havi teher? De egyébként ő a baloldali, szociálisan gondolkodó PM. Aranyosan kiszámolta a bal kezén, hogy március hónap 31 napos, majd a határozatot egyoldalúan módosította március végére.”
 • 15. Francois 2013. február 14. 13:10
  „Gyerekek ez az egész testület nevetséges, főleg ha tudja valaki sok ember előéletét! A 62 ember megint figyelem elterelés, a fürdőröl , csatornázásról! Mint az előttem írták, 20--ember nyugdíjba, további 30-32- elbujtatva marad 8-fő! Így lenne kerek a történet! Egyébként nem értem mi lakók mért nem tudhatjuk pontosan mennyivel is saras a Város a fürdőért?! Miért is kell adót emelni! Néztem a héten tömegesen jelentkeztek be a vállalkozók Kövegyre, ott már magasabb az ingatlan mint itt! Félő jövőre megint 30% kommunális adó emelés lesz!”
 • 14. macs 2013. február 14. 11:02
  „5. Lokálpatrióta,
  a múltkor hallottam egy interjút a gödöllői polgármesterrel, aki arról beszélt, hogy az állam nem csak az elvont feladatokhoz kapcsolódó pénzt vonta el, hanem annál jóval többet. Arra kérdésre, hogy mit fognak csinálni, az volt a válasz kivethetnek új adókat vagy a maradó feladatokon spórolnak, ezt még nem döntötte el a testület.
  Más.
  "Gál Sándor (Fidesz) megdicsérte a költségvetést szakmai szempontból, de megrótta a polgármestert a kormánybírálatért." Ez olyan aranyos! :-)”
 • 13. kormoska 2013. február 14. 10:59
  „Makón nem elsősorban a csökkenő állami normatíva miatt kell kirúgni 62 embert!
  Az önkormányzat saját maga"intézte" el a munkahelyek sorsát.
  Ha nem a(részint felesleges) beruházások,hanem az álláshelyek megtartása lett volna a cél,de nem az volt!
  Kíváncsi vagyok majdnem lefelezett létszámmal hogy fog működni a városházi fogaskerék,gyanítom még nehezebben mint eddig........”
 • 12. papika56 2013. február 14. 09:39
  „a 62 emberből...hány ment át a járási hívatalba?? hány ment nyugdíjba ???
  Gondolom a nyalók maradnak. Van ott 2-3 fazon ..akiket már régen ki kellett volna lökni . A "stílusuk, kedvességük miatt !"”
 • 11. pog 2013. február 14. 09:34
  „Az ami folyik a testületi ülésen az már kimeríti a cirkusz fogalmát Sánta képviselő egy ép mondatot elmondani nem tud, másik képviselő nyújtja a mondani valóját a végén egy nem érhető maszlag lesz...köszönjük a T.elöljáróknak a felelőtlen át nem gondolt igen költséges és talán soha meg nem térülő beruházások megteremtését..Kérdezem a fürdő felépítésével a hangoztatott munkahelyek számának növelése hol tart ?...Épp ideje már a karcsúsítás a közszférában próbáljon szerencsét a falakon kívül a való életben...”
 • 10. barátfüle 2013. február 14. 09:11
  „Buzás már 2006-ban a csatornázással kampányolt. A következő kampányidőszakban is csatornáztunk már, pedig egy kapavágás sem készült el addig. Most 10 motellel és egy szállodával érvel az igaza mellett. Ezeket majd akkor kellene emlegetni, ha elkészültek és az első vendég legalább egy éjszakát ott töltött. Az még nem érv, hogy készülnek tervek és gondolatok. Tudok olyanról, akinek van terve, de nem mer belevágni, mert csábító ugyan a pályázat és támogatás, de az utána következő időszak elriaszt.
  Azután feltűnő a számok felkerekítése is. 120-ból 48 főt finanszíroz az új költségvetés 28-at átvett a járás. Ez elemi iskolát végzett számára sem 62, pláne nem 75. Kellene a ténylegesen elbocsátottak névsora. Persze vonják le belőle a nyugdíjba menteket is, majd kiderül, hogy ez 20 alatt marad. Csak jól esik szidni a kormányt, ugye polgármester!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új elnök a makói női kéziseknél

Rendes éves közgyűlésén új elnököt választott a Marosmenti Női Kézilabda Sportegyesület Mari Attila Mihály személyében. Tovább olvasom