Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 28. péntek - Ágoston

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > A makói városházáról 62 embert kell elbocsátani

A makói városházáról 62 embert kell elbocsátani

Évi 125 millió forintos adósságterhet átvállal az állam Makótól, viszont idén a tavalyi évhez képest 461 millió forinttal kevesebbet is ad az önkormányzatnak. Emiatt csak a városházáról 62 embert kell elbocsátani – derült ki a szerdai képviselő-testületi ülésen, a költségvetés elfogadásakor.

Bakos András - 2013.02.13. 15:26
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Néma főhajtással kezdődött a makói képviselő-testület szerdai ülése, a jelenlévők Novák Istvánra, Makó nemrég elhunyt főépítészére emlékeztek.

Makón, ahogyan jó néhány megyei településen, katonák osztják az ivóvizet, mert ami a csapból folyik, annak magasabb az arzéntartalma az uniós határértéknél. Buzás Péter polgármester azt mondta, jól döntött a kormány, hogy ezzel a vízosztással veszi elejét az uniós bírságnak. Ettől még ő is csapvizet iszik, a város legidősebb polgára, a 104 éves Lenhardt János bácsi is mindig ezt itta, Tóth Ferenc történész, nyugalmazott múzeumigazgató pedig üvegben visz magával utazáskor, annyira hozzászokott az ízéhez. Medgyesi Pál, a víziközmű kft. igazgatója kérdésekre reagálva azt mondta, miután elkészül a hálózatra szerelt arzénszűrő, a víz megszokott íze változni fog.

A polgármesteri tájékoztatónál és a költségvetés tárgyalásakor is szóba került, hogy a város 250 milliós éves adósságterhének felét, 125 milliót átvállal az állam. Nagyon jó ez – ugyanakkor a kormány jóval több pénzt von el az önkormányzattól, mint feladatot, így a város az iskolák átadása után is még 461 millió forinttal kevesebbet kap a tavalyi évhez képest. Ez érthető, hiszen válság van, de akkor nem kellene azt a látszatot keltenie a kormánynak, hogy most milyen szépen megsegítette az önkormányzatokat – vélte a polgármester. Buzás szerint az idei, 4,4 milliárdos költségvetés a leépítés, a talpon maradás és a megoldáskeresés jegyében készült. Az elvonás miatt az egyesített népjóléti intézménynél 8, a múzeumnál és könyvtárnál 5, a városházán 62 fővel csökken a létszám. A sportra és civilekre szánt támogatáshoz viszont jelentős mértékben nem nyúlnak hozzá, szándékosan. Az a legfontosabb cél idén, hogy a város működtetése a korábbi színvonalon maradjon.

Székely zászló – Csíkszeredától

Makó képviselő-testülete 12 igen szavazattal, egyhangúlag kinyilvánította, hogy szolidáris a székelységgel. Székely zászlót kér testvérvárosa, Csíkszereda önkormányzatától, és minden ünnepi alkalommal kitűzi azt. A négy jobboldali képviselő indítványa csak annyiban szült vitát, hogy Gál Sándor szóba hozta, ez országosan a Civil Összefogás Fórum kezdeményezése. Buzás Péter polgármester azt mondta, nem érdekli a CÖF, viszont figyelte, ki hogyan reagál ez ügyben. Azt látta, a miniszterelnök nem szólalt meg, az Országgyűlés még nem tűzte ki a zászlót. Ezek után a városnak úgy célszerű eljárnia, hogy ne ártson a székelyek autonómia törekvéseinek, hanem használjon. Így született ez a megoldás. 

Sánta Sándor (Fidesz) az orvosi rendelők felújítását, a második világháborús emlékmű kivilágítását, rendbetételét hiányolta a büdzséből többek között. Márton Imre (Városépítők) arra emlékeztetett, ő és még két képviselőtársa korábban kisebb fürdőberuházást javasolt, egy szerényebb intézménynek most talán nem kellene 170 millió forint támogatást adni.

Gál Sándor (Fidesz) megdicsérte a költségvetést szakmai szempontból, de megrótta a polgármestert a kormánybírálatért. „Sanyi, őszintén sajnállak, hogy ezt el kellett mondanod" – reagált Buzás. Egyetértett Sántával abban, hogy az orvosi rendelők felújítása sürgős lenne, ezt uniós pályázatból tervezik. Az emlékmű és környéke pedig a következő városrehabilitációs programban szerepel, meg fog szépülni. A kisebb fürdővel kapcsolatos észrevételre azt mondta, egy meccset kétszer nem lehet lejátszani. A mostani fürdő elődjének utoljára 96 millió forint támogatást kellett adni, ez mostanra talán 120 lenne – azzal a különbséggel, hogy nem vonzaná a turistákat, és nem kértek volna 10 panzióra építési engedélyt egy év alatt, és nem épülne szálloda most több százmillióból a közelben.

Molnár László (MSZP) arra ösztönözte a jobboldalt, szavazza meg a költségvetést. Toldi János (Fidesz) azzal reagált, mindenki indíttatása, lelkiismerete alapján dönt. A költségvetés rendeletét 7 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett alkották meg a képviselők.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 29 hozzászólás
Moderálásra küldöm 29. dareky 2013.02.20. 06:33

Én csak azt kívánom Buzás Péternek és sleppjének, ha véletlenül elindulnának 2014-ben az önkormányzati választáson, bukjanak n meg rendesen! És az őrült nagyravágyó ötletek helyett az épkézláb elképzelések kerüljenek végre előtérbe!

Moderálásra küldöm 28. xmanó 2013.02.18. 08:55

A sportra idén nem ad pénzt,úgy ahogy tavaly se.Ez persze,hogy nem változik.ár éve még volt Makón sportélet,de mára tönkretette a Fürdő.....mert minden pénz arra kell.Én bezárnám októbertől májusig!!!!

Moderálásra küldöm 27. kormoska 2013.02.17. 22:28

Makón van egy új fürdő ami veszteségesen működik,van egy látványszökőkút ami nem fog működni mert spórolnak a vízdijjal,beszedik az ingatlanadót és a kirúgások miatt lesz egy zsúfolt-létszámhiányos és ezért iszonyat lassú önkormányzati ügyintézés!
A fideszes Sántha képviselő úr pedig ezek után megkérdezte Buzástól,hogy ezt most miért kellett?!Szerinted.....,normális?

Moderálásra küldöm 26. Tábornok1 2013.02.17. 18:30

Még hány embert tesznek tönkre, (persze azokat, akiknek semmi közük hozzá), hogy ezt az agyament ötletet,(ami sok milliárd forintot kivett, a szerencsétlen adófizetők zsebéből). elbocsátások, kommunális adó drasztikus felemelése, az a "kedves szó", hogy hogy kötelezem!!!. MIÉRT A KISEMBEREKNEK KELL MINDIG MEGFIZETNI AZT AMIT A SOK BEKÉPZELT IDIÓTA KITALÁL !!!!
A fürdő, csak veszteséget "termelhet", ezt már sokan akkor is tudták, mégis mindenáron, megépítették ezt.
Miért nem ők rendezik a számlát! Miért azokon hajtják be, akiket, meg se kérdeztek, hogy akarják, e-vagy nem!
AZOKAT A LÉHŰTŐKET KELLENE ELBOCSÁJTANI, AKIKET NEM ÉRDEKELTE, HOGY MI A VALÓSÁG, CSAK AZ, HOGY BÁRMI ÁRON NEKIK LEGYEN IGAZUK!
SZEMÉT BANDA. DE URALKODNI TUD. (Bár felül a gálya ......)

Moderálásra küldöm 25. Cillit_bang 2013.02.16. 19:03

22.cindi!
Igy van.
A többihez: Kevesebb feladat kevesenn figura!
Azt senki sem tudja megitélni kivülről, hogy ki a léhütő!!!

Moderálásra küldöm 24. papika56 2013.02.16. 11:18

Ott az új járási hívatal. Gondolom ..innen mentek át a csókosok. Okmányiroda stb. dolgozói. Miért nem írták ki: hány a nyugdíjba vonuló, hány az áthelyezett és hány aki utcára kerül????

Moderálásra küldöm 23. viro 2013.02.16. 00:18

Ha most 62 embert elküldenek attól működik a hivatal?Ha igen akkor eddig ezeket miért tartottuk?

Moderálásra küldöm 22. cindi 2013.02.15. 20:17

Egy várost minősít a sport és kultúra terén elért eredmény is.Ez olyan dolog,hogy nem csak kenyeret eszel,hanem néha csokit is.A gyerekek sportos nevelése eredményeképpen nem csupán göthös számítógép előtt görnyedő felnőttek lesznek,hanem életerős és várhatóan egészséges, a társadalomnak hasznos emberek.

Moderálásra küldöm 21. grossborn 2013.02.15. 18:26

"A sportra és civilekre szánt támogatáshoz viszont jelentős mértékben nem nyúlnak hozzá, szándékosan."
és
"8+5+62 fővel csökken a létszám"
logikusan hangzik nem? megszűnő munkahelyek, de a sportba pumpáljuk a pénzt....
én nem tudom, ha az önkormányzatot családként modellezzem, és választani kellene hogy a szülőknek legyen-e munkahelye vagy a gyerek járhasson-e drága fociedzésre, szerintem tudnám mit kell választanom...

Moderálásra küldöm 20. scott1 2013.02.15. 12:23

Azért az elég vicces lesz, ha a mostani nagy háborgás után kiderül, hogy a 62 fős létszámcsökkentés után legalább olyan sikeresen funkcionál majd az önkormányzat, ahogy az összes többi hasonló nagyságú városban is funkcionál hasonló létszám mellett! :D


29 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...