Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A Maros áradása a belvízszintet is emelheti

Egyelőre Makó egyetlen utcáját sem fenyegeti belvíz, de az esetleges veszélyekre már készül a megye legmélyebben fekvő városa. Az önkormányzat minden fórumon fölhívja a figyelmet arra, miért fontos, hogy mindenütt tiszták legyenek az árkok.
A makói belváros legtöbb utcájában el tud folyni a belvíz. Fotó: Gyenes Kálmán
A Makó térségi községek közül eddig egyedül Pitvaroson kellett elrendelni belvízvédelmi készültséget. A község mélyebben fekvő részein két lakóingatlan is veszélybe került, és szivattyúzással hárították el a kárt. Itt – hasonlóan a többi helységhez – különösképp indokolttá vált a vízelvezető csatornák felújítása, a hiányzók kiépítése. Hasonlóan első fokú készültséget rendeltek el két hete Makón is: itt egy átereszt kellett elbontani – lakóingatlan egyelőre nem került veszélybe.

– Bár egyelőre nincs közvetlen belvízveszély, alaposan fel kell készülnünk minden eshetőségre, ezért beszéltük meg a teendőket polgármester kollégáimmal – mondta Buzás Péter hétfőn. – Biztató, hogy idén a korábbi években tapasztaltnál is intenzívebb kormányzati beavatkozást tapasztalhattunk a belvízvédelem területén, a kistérség önkormányzatai is kiemelt feladatként kezelik a vízelvezetéshez szükséges csatornák, elfolyók tisztítását, a szükséges átereszek megépítését. Amíg a forrásaink engedik, ezt önerőből tesszük, ám szükség lesz további támogatásra is, ehhez kormányzati forrásra pályázunk.

Makó képviselő-testülete döntött a város külterületének belvízrendezési tervére benyújtandó pályázat beadásáról. Az önkormányzat vezetője ehhez hozzátette: a sikeres védekezés érdekében a lakóknak is hozzá kell járulniuk az eltömődött elvezetők megtisztításához. A folyamatos karbantartásról az önkormányzat munkatársai is gondoskodnak, igaz ez abban az esetben is, ha a telkek-házak tulajdonosai idős, mozgásukban korlátozott emberek.

Makó a megye legmélyebben fekvő városa, a Maros és a Tisza szögében fekszik, a két folyó együttes áradása esetén kritikus helyzettel számolhatnak az itt élők. Nagy-György József, a mezőgazdasági bizottság elnöke ennek kapcsán elmondta: a helyzetet súlyosbíthatja, hogy a Makót környező földek nedvességtelítettsége csaknem százszázalékos, hiszen még a 2005-ös belvizeket sem sikerült mindenhonnan elvezetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi évfolyamtársak a Makó térségi községvezetők

A törvény nem írja elő, hogy akit polgármesterré választanak, annak értenie is kell ahhoz, amire… Tovább olvasom