Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A Návayakról írt könyvet Gilicze János levéltáros

Gilicze János makói levéltáros harminc esztendeje foglalkozik a Návay család történetével: gyűjtötte a velük kapcsolatos emlékeket, dokumentumokat, feldolgozta a családi levéltárat, de kutatott a megyei és az országos levéltárban is. Ennek nyomán 173 családtag sorsát írta meg – érdekesség, hogy a família történetét a szerző nem zárja le 1945-tel.
Gilicze János harminc éve foglalkozik a Návay család történetével. Fotó: Szabó Imre
Az egykori Csanád vármegye életében döntő szerepet játszott a földeáki Návay família. Történetükről Gilicze János makói levéltáros írt könyvet.

Gilicze János makói levéltáros harminc esztendeje foglalkozik a Návay család történetével: gyűjtötte a velük kapcsolatos emlékeket, dokumentumokat, feldolgozta a családi levéltárat, de kutatott a megyei és az országos levéltárban is. Ennek nyomán 173 családtag sorsát írta meg – érdekesség, hogy a família történetét a szerző nem zárja le 1945-tel. A Návayak különben a 17–18. század táján a felvidéki Hont-Nógrád vármegyében bukkantak fel. Egyikük, Návay György 1729-ben kapta adományként Földeákot – ő volt az, aki a török idők után Csanád vármegyét újjászervezte.

Leszármazottai is érdemesek az utókor tiszteletére: Návay Tamás például azért, mert főispánként kiállt az 1848-as forradalom mellett, Návay Lajos pedig azért, mert az 1919-es vörösterror idején mártírhalált kellett halnia, pedig haladó szellemiségű nemes volt.

Gilicze János szerint a Návayak története nem csupán azért érdekes, mert a család tagjai a megye történetében a kezdetektől vezető szerepet töltöttek be, de azért is, mert emberi tartásukat 1945 után is megőrizték.

A makói levéltáros örömmel mondja, bár a rendszerváltás előtt a Návayakat szinte teljesen kitörölték a köztudatból, az utóbbi időben tanulmányok, cikkek jelennek meg róluk, sőt emléktábla, tér és egy iskola is őrzi emléküket a vidéken.

Olvasóink írták

  • 1. SpákHédi 2012. január 01. 12:52
    „Gratulálok János! Nem kevés munkád van benne. A múlt nélkül nem érthető a jelen. További munkáidhoz sok-sok erőt és kitartást.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első képéért ötven fillért kapott

Hetvenöt éves Makó ecsettel dolgozó krónikása, Igaz Lajos. Több mint ezer olajfestményre büszke,… Tovább olvasom