Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A neurológiáért is harcol a makói kórház

Makó - Bár a neurológiai osztályról alig esett szó az utóbbi hónapokban Makón, a városi kórház a szülészettel és a gyermekosztállyal együtt ezt is szeretné megmenteni – szintén átszervezéssel.
Az elmúlt hetekben sok szó esett arról, hogy a makói kórház szeretné megmenteni a szülészet-nőgyógyászatot és a gyermekosztályt. Civilek összegyűjtöttek több mint 10 ezer aláírást, az intézmény pedig előállt egy 12 oldalas szakmai tervvel a két osztály összevonásáról. Ugyanakkor a megszüntetés veszélye felmerült egy harmadik osztály, a neurológia esetében is. Ennek érdekében viszont nem gyűjtöttek kézjegyeket, a csendből pedig sokan azt gondolták: erről lemondott a kórház.

Pillanatkép a neurológiai osztályon. Itt is az átszervezéstől remélik a megmaradást. A szerző felvétele
Pillanatkép a neurológiai osztályon. Itt is az átszervezéstől remélik a megmaradást.
A szerző felvétele

Nem így van: bezárás helyett a neurológia esetében is az átalakítást szeretné elfogadtatni a kórház vezetése a szaktárcával. Jakus Lajos osztályvezető főorvostól megtudtuk, Makón 1975 óta van neurológiai osztály – addig csak szakrendelés volt. Kezdetben a pszichiátriával együtt, a Lonovits sugárúti külső épületben működött. Akkor vált helyileg is önállóvá, amikor 2004-ben beköltözött a kórház új épületébe. Itt jelenleg 15 aktív és 15 krónikus ágy van. A betegekkel 15 szakdolgozó, 3 szakorvos és egy jelölt foglalkozik, s van egy neurológus, aki a szakrendelést végzi. Az osztály kitűnően felszerelt. Jakus Lajos, aki a kezdetektől dolgozik itt, azt mondja: eseteik jó fele agyi érprobléma. Ez ma Magyarországon népbetegség, Makón is előfordul évi 200–250 új eset.

A kórház szeretné, ha a neurológia is változatlan ágyszámmal üzemelne tovább. Az intézményben amúgy is egyre nagyobb szerephez jutó rehabilitáció itt is teret nyerhetne: 15 ágyon stroke-os betegek rehabilitációjával foglalkoznának. Az elképzelést a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Vécsei László is támogatja, nekik ugyanis nincs pluszkapacitásuk a makói betegek ellátására. Sőt: a fejlesztést is indokoltnak tartaná. Úgy tűnik, az ötlettel az illetékes szakmai kollégium is rokonszenvez – kérdés, végül elfogadják-e a minisztérium által felkért, az egészségügy átszervezéséről döntő szakemberek.

Olvasóink írták

  • 2. Együgyű 2012. február 06. 16:35
    „,,A neurológiáért is harcol a makói kórház"
    Kedves ismeretlen váratlanul leendő Makó környéki stroke betegek! I. Orbán kérésére ne legyetek betegek! Mert akkor nem tudtok hazafias kötelességeteknek eleget tenni. Akkor kik lesznek a 21. századi modern rabszolgáink? Azonban van egy megoldás számotokra is. Abban az esetben, ha túlélitek a megtakarításaitokból a családtagok fedezzék a gyógyításotokat. Nyitva álnak előttetek is a magán, ,,magán" klinikák. Tehát egészségbiztosítás által finanszírozott helyekre nincs szükség?

    Fizetett hozzászólok, elvakult tehetős gazdagok. Vak Fidesz-KDNP atyai vallásos követői. Most már a demokrácia jegyében lehet utánam is írogatni és kritizálgatni.”
  • 1. SpákHédi 2012. február 06. 11:06
    „Az aláírt lapok kb. felén a neurológia is szerepel, mint megmentendő osztály.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a makói báli szezon

Péntek este elkezdődött a Maros-parti városban a báli szezon a Makói Oktatási Központ Galamb József tagintézményének szalagavató báljával. Tovább olvasom