Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

A per áll, a ház reped tovább

Makó - Öt év alatt egy centit sem haladt előre az a per, amit a makói 43-as Egyesület indított 200 háztulajdonos érdekében: a főút forgalma miatt ment tönkre az ingatlanuk. Egyikük, Gruber Jánosné megmutatta, hogy a háza falán látható repedések azóta csak nőttek – kártérítésben már nem reménykedik.
– Már nem bízom benne, hogy egyáltalán valaha is megtérül a károm. Szégyen, ami ebben az ügyben történik – mondja a makói Gruber Jánosné. Ő is közvetlenül a 43-as főútvonal mellett, a Szegedi utcában lakik, csak egy keskeny járda választja el az úttól. A ház csúnyán megrepedezett, miután Bulgária és Románia 2007-es uniós csatlakozását követően rászabadult az útra a balkáni tranzitforgalom. Azóta megépült a terhelést enyhítő M43-as sztráda, de a rongálódás nyomai maradtak: nincs olyan helyiség, ahol ne lennének megrepedve, megroggyanva a falak, pedig az épület erős, téglából van. Az utcára néző nagyszobában még szélesedett és nőtt is a rés a falon, kétszer akkora, mint volt.

Gruber Jánosné már nem bízik abban, hogy megtérül a kár. A szerző felvétele
Gruber Jánosné a tönkrement házban. Már nem bízik abban, hogy megtérül a kára.
A szerző felvétele

Mint beszámoltunk róla, a 43-as Egyesület nevű civilszervezet éppen 5 esztendeje indított úgynevezett közérdekű pert több mint 200 károsult – köztük Gruberné – nevében, akiknek a főútvonal mellett álló háza a megnövekedett forgalom miatt ment tönkre. Ha a bíróság helyt ad a keresetnek, a háztulajdonosoknak már csak arról kell egyezkedniük az út fenntartójával, mekkora az összeg, amire jogosultak. Az egyesület által akkor összegyűjtött kárigények összessége közel 100 millió forint volt, ám Szőregtől Nagylakig jóval több ház van közvetlenül az út mentén, mint az általuk eredetileg felmértek.

A kártérítési igénnyel azonban egészen 2014 tavaszáig senki sem foglalkozott, a különböző bíróságok egymáshoz tologatták az aktákat, hatáskör hiányára hivatkozva. A kérdést végül a Fővárosi Ítélőtábla döntötte el, és a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság feladatává tette az eljárás lefolytatását, mivel az utat kezelő Magyar Közútnak ott a székhelye. A per azonban továbbra sem haladt előre egy centit sem: mindjárt az első tárgyalás után felfüggesztették, mert a környezetvédelmi szakhatóság is eljárást indított a 43-as zajszennyezése ügyében. Amíg ez jogerősen le nem zárul, addig a makói civilszervezet keresetével sem foglalkoznak – tájékoztatta lapunkat Kotroczó Béla, a 43-as Egyesület titkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákot is ˝gyógyít˝ a devizaper nyertese

Az orvostudomány nem tud mit tenni a kézen-közön árult „csodaszerek" ellen, főleg, ha… Tovább olvasom