Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A rákkal viaskodó makói mentőtiszt a labdarúgó Eb-n

Makó - Gyógyulni és gyógyítani ment az Európa-bajnokságra a makói Szabó Alajos. A városszerte ismert mentőtisztet tavaly támadta meg a tüdőrák: miután megműtötték, nem dolgozhatott tovább régi munkahelyén.
Most jelentkezett önkéntesnek, egy hétig Bécsben látta el a súlyosan sérült szurkolókat. A minap jött haza. Azt mondja, az ő mérkőzése még tart, de most már egész jók az esélyei a győzelemre.

Szabó Alajosról legutóbb akkor írt az újság, amikor a makói önkormányzat kitüntette a mentőállomás egész közösségét. A vezető mentőtiszt akkor arról is beszélt, hogy számukra a mindennapi stressz olyan teher, amelynek feldolgozására igenis oda kell figyelni. Neki például azt javasolta az orvosa, válasszon valamilyen hobbit. Alajos így lett horgász, és annyira megszerette ezt a sportot, hogy később országos versenyekre is járt.

– Azt hiszem, hamarabb kellett volna elkezdeni – állapítja meg most fanyar mosollyal. Ő kérte, hogy találkozzunk. Mindenképp szeretné elmondani azoknak, akik hozzá hasonló betegséggel küzdenek, hogy tessék fölkelni az ágyból, amint lehet, tervezni, kitűzni valami célt, dolgozni. Ha kell, utazni, mert segít. Ez pedig színtiszta kémia: aki gyógyulni és élni akar, annak a szervezetében olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek tényleg segítik a gyógyulást.

Szabó Alajos: Igen, kalandvágyból mentem, de erre szükségem volt. A szerző felvétele
Szabó Alajos: Igen, kalandvágyból mentem, de erre szükségem volt.
A szerző felvétele

Alajos ötvenéves, három lánygyermek édesapja, csaknem harminc éve mentős. Komoly betegségekkel került szembe nap mint nap, de ő maga sohasem szorult segítségre. – Tavaly aztán egy munka-egészségügyi szűrővizsgálaton észrevettek a tüdőmben egy női ökölnyi árnyékot, a jobb felső részen. Nem nagyon részletezték, mi ez, de én természetesen tudtam mindent. Április 13-án megműtöttek, a beavatkozás szerencsére sikerült, nem is kellett kivenni a teljes jobb tüdőmet. Ezután rám is az ilyenkor szokásos, megterhelő kezelés várt, ami a többi rákos betegre. Én is ugyanolyan nehezen viseltem. Ráadásul a kórházi ágyon nem lehet csinálni semmit, még olvasni sem. Hiába vittem be a Bűn és bűnhődést Dosztojevszkijtől, ott nem nagyon boldogultam vele. Persze, tudtam én enélkül is, mi volt a bűnöm: az, hogy dohányoztam. Azonnal eldobtam a cigit.

Felesége, családja nagyon sokat segített és segít, de Alajosnak a kezelések idején is nagyon hiányzott a munkája. Muszáj volt valamit csinálni. Ezzel magyarázza, hogy amikor közeli rokonok karamboloztak Törökországban, azonnal kocsiba ült, és ment értük. – Elismerem, volt ebben kalandvágy is, mint ahogy a legutóbbi döntésemben. De ez természetes emberi tulajdonság. Azért szembe kellett nézni a tényekkel: miután a tüdőm nem egészséges, nem tudok gyorsan fölszaladni a betegért a negyedik emeletre. Rokkantnyugdíjas lettem. Egy barátom révén kerültem kapcsolatba azzal az önkéntes csoporttal, amely részt vesz a háromhetes svájci–osztrák rendezésű futball Európa-bajnokság egészségügyi biztosításában a szamaritánus mentőszervezettel. Én az első héten voltam szolgálatban, Bécsben, a Fan Zone nevű övezetben, itt a szurkolók óriás kivetítőkön nézik a meccseket.

Ahol ötvenezer ember gyűlik össze egy este, és – a tudósítások szerint – százezer liter sör fogy el, ott a nagy számok törvénye alapján gyakran előfordul sérülés. Elő is fordult – erről olvashattunk az újságban. Alajos ott is szolgált, ahol a legsürgősebb ellátásra szoruló sérülteken kellett segíteni. – Németül nem beszélek, de tökéletesen megértettük egymást, hiszen a mi szakmánk közös nyelve a latin. Mindez szakmai tapasztalatszerzésnek sem volt utolsó – bár nem mentőzhetek többé, nekem mégis sokat jelentett.

Horvát szurkolók ünnepelnek a németek legyőzése után. Ahol több ezren vannak, és folyik a sör, ott előbb-utóbb szükség van a mentőkre. Fotó: MTI
Horvát szurkolók ünnepelnek a németek legyőzése után. Ahol több ezren vannak,
és folyik a sör, ott előbb-utóbb szükség van a mentőkre. Fotó: MTI

Alajos nem hívő. Gyerekkorában viszont a családdal rendszeresen járt misére. Amikor a Stefanplatzon sétált, bement a katedrális kapuján, és benn maradt, amikor elkezdődött a déli mise, és a turistáknak távozniuk kellett. – Ha lenne bennem meggyőződés a vallásos hit iránt, ez talán meghatározó élmény lett volna. De így is jólesett ott lenni, mert mintha értettem volna a nyelvet, mindig pontosan tudtam, mi következik, hogy mikor kell letérdelni és fölállni.

Mi a következő cél?

– Szeretnék teljesen meggyógyulni. Az én mérkőzésem ugyanis még nem ért véget. De most már egészen jók az esélyeim a győzelemre.

A spanyolokért szorít

Szabó Alajos a többi európai mentőst is láthatta munka közben. – Nekünk egyáltalán nincs szégyenkeznivalónk, ami a fölkészültséget, a hozzáállást és a talpraesettséget illeti. Legföljebb a felszerelések és a ruhák korszerűbbek ott. Pontos térképeket, tájékoztatókat kaptunk, szabadjegyet az összes tömegközlekedési eszközre, fürdőbérletet, egy szabadnapot, városnézést szerveztek számunkra az osztrák kollégák. Ugyanolyan zsömlés szendvicset ettünk, mint a Rex felügyelő című filmben a nyomozók. – Egyik kislánya révén a spanyoloknak szurkol. – Hoztam haza pólókat, sapkákat is, még időben vásároltam be: a kollégáim pár nap múlva már alig találtak valamit a boltokban.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. ylorak 2008. június 22. 18:43
  „Többször megfogalmazódott bennem, hogy reagáljak a cikkre.
  Végül úgy döntöttem, én is hozzászólok. Azt hiszem én is írhatnék mindenfélét, hideget-meleget de nem teszem mert van bennem annyi emberség ami másokba nem szorult.
  Egy biztos és ezt bátran leírom.
  Alajos emlékszel még ? Úgy 32-33 éve??
  Akkor kezdődött személyes kapcsolatunk. Egy dologban segítettél, amikor felvettél dolgozni az OMSZ-hoz.
  Azontúl nem sokat ért ismerettségünk, hiszen olyan dolgokat tettél velem is ami nem volt fair. Ezt nem akarom részletezni. De mindentől függetlenül azt hiszem mindenkinek magába kellene nézni , neked is.
  Hozzászólók!
  Nem hiszem, hogy bárkinek joga lenne bántani bárkit is.
  Abban biztos vagyok, hogy akik írtak nem véletlenül írtak.Minden attól függ milyen kontaktus alakult ki emberek között a munkahelyen.
  De ez nem az a fórum ahol ezt kellene rendezni.
  Ági!
  Azt hiszem Te ismered legjobban a körülményeket, és azt akivel élsz. Tapasztalataim szerint a megbeszélés bármely témában Alajossal ,sose érte el a célját.Én is próbáltam anno.....

  Talán ennyi amit hozzáfűzni kívántam.
  Aki beteg segíteni kell, de azt ne kívánja senki,hogy a személye körül kialakult helyzetben mindenki hidegfejjel gondolkozzon ill. cselekedjen.
  Aki írta alább! Fontos a megbocsátás!
  Valóban, felejtsük el régi sérelmeinket,és próbáljuk rendezni kapcsolatainkat azokkal, akik nem tettek jót velünk.”
 • 20. börke 2008. június 20. 16:48
  „Emberek!
  ugy látom ez a fórum megint bizonyítja azt, hogy milyen korlátoltak lehetnek "emberek"Nézzetek magatokba és gondolkozzatok. Egy olyan embert szidtok és aláztok , aki 3 gyereket nevel fel. Küzd az életéért, álmaiért, a mentésért és a jövőért. A betegség nem válogat. Megtalál mindenkit, még azokat is akik eddig a baj ellen küzdöttek és másokon segítettek. Nézd meg azt is "ember", hogy hány életet adott vissza és hány igaz embernek és családnak hozott vígaszt a gyógyulással. Nem kelllen az egyéni sérelmeket egy ilyen fórumon nyilvánosan előhozni. Miért bújtok álnevek alá?ha bármi gondod adódott az életben miért nem álltál elé és tisztáztad érzelmeidet. Miért akkor írsz , amikor az élet a betegségében egy kis reményt adott ajövőre?Sajnálod tőle az életet? Ő nem sajnálta másoknak megadni munkája során. Mindekinek vannak rossz és jó pillanatai. ezek néha másoknak rosszul esnek, de nem ez a megfelelő alkalom arra , hogy egyéni sérelmedet hirdesd a világba. A megbocsátás mindennél fontosabb. Nemérdemli ezeket a mocskolódásokat meg, ezt te is érzed, mert álnéven mered csak leírni. Inkább kívánj neki gyógyulást és akard azt, hogy még sokáig a családjával tudjon ÉLNI!”
 • 19. Szabó Alajosné 2008. június 20. 16:35
  „Most olvasom a cikkhez szóló hozzászólásokat. Szeretném, ha a megalázott, elüldözött hozzászóló befejezné gyűlölködő gondolatait. Ha gondja van, keresse fel Alajost - valószínűsítem, hogy volt "bajtárs" a hozzászóló -, tudja hol lakik és beszéljék meg négyszemközt.
  Akik pedig megértették, hogy mi az újságcikk üzenete, azok merítsenek erőt belőle. Köszönöm.”
 • 18. @os 2008. június 20. 15:46
  „"olyan embert akarnak naggyá tenni aki TÉNYLEG nem érdemli meg"
  Szerintetek egy mentős, hány ember életet ment meg?

  Egyébként nem hiszem, hogy Alajosnak szüksége van arra, hogy "Naggyá" tegyék.

  Szóval, szerintetek milyen a jó fönök? Nem mindegy, hogy hol fönök az ember, gondolom avval is tisztában vagytok, hogy neki pártatlanul kellett döntenie,( egyébként nemnygon értem, hogy mi köze a politikai nézethez ahhoz, hogy valaki jól végzi-e a munkáját) hogy kit vesz fel és kit küld el, neki más nyomós érveket kellett figyelembe vennie, ő közvetetten is felelős volt más emberek életéért...  Kiss Laci halálát pedig nem az okozta, hogy munkanélkülivé vált, de halottról jót vagy semmit....

  Egyébként most sem hazudtolta meg magát a magyar... ezek vagyunk mi gyalázkodó magyarok.
  Nem tudunk örülni egy történetnek, nem értjük a lényeget. Itt nem az a fontos, hogy ki nézett szembe evvel a betegséggel, akár Jóska bácsi is elmesélhette volna a történetét, de gondolom rá kevesebben lettek volna kíváncsi.
  A lényeg, hogy mindig van REMÉNY, és nem szabad magunkat elhagyni, fel kell állni!”
 • 17. HALLÓ 2008. június 20. 11:02
  „Kedves ÉN!Itt nem az a lényeg ki kicsoda itt a fórumban,hanem ,hogy olyan embert akarnak naggyá tenni aki TÉNYLEG nem érdemli meg!Emberséget nem ismerő módon alázott és rúgott ki embereket,mert nem az ő oldalán álltak( nem volt MSZP-s stb). Írhatnák itt egy pár oldalt milyen gonoszságokat művelt,de felesleges.A betegsége lehet,hogy arra ébresztette ,hogy most valami jót is kéne tennem ,vagy talán ez ISTEN büntetése a gonoszságaimért.Minden ember aki rákos küzd az életéért és elismerésem nekik ,de ALAJOSNAK ezt nem tudom kívánni !!!!!”
 • 16. elüldözött és megalázott 2008. június 20. 10:49
  „Én!
  Nem tudom kivagy és nem is érdekel.
  gondolkozz inkább Te!
  Nem hinném, hogy bárkire irígy kellene lennem. Gyerekem ???
  Milyen gyerekem??
  Milyen honlap??
  Tájékoztass már ember!
  Ha annyira tudod ki vagyok, akkor nem írnál hülyeségeket.
  Lehet én is senkiházi maradok.
  De legalább becsülettel élek.És mint írtam, a tényeken nem változtat kik védik és istenítik, ill. kik azok akik elítélik.
  Nem vagyok hajlandó tovább vitázni ezen.
  Keress meg ,ha valami nem tetszik és rájössz, tévedtél!”
 • 15. Megint ÉN 2008. június 20. 10:24
  „14. hozzászólás!
  Én konkrétan tudom, hogy te ki vagy. De te meglepődnél, hogy az ÉN kit takar. Pont így pocskondiázol még Alajoson kívül másokat is a Mentősök "honlapján" lévő hozzászólásokban! Szerintem irígy vagy, hogy ilyen betegséggel, még mindig talpon van, sőt jut egyről a kettőre. Te mindig is egy senkiházi maradsz! Szerintem a gyereked szégyellni fogja magát felnőtt korában, hogy neki csak egy ilyen apa jutott. Gondolkodj már!!!!!”
 • 14. elüldözött és megalázott 2008. június 20. 09:21
  „9. hozzászólás!
  Én! Te ugatsz itt bárkinek aki név nélkül ír a fórumba??
  Pont Te ? Ez milyen név, hogy Én?????
  És tudjátok mi a véleményem?
  Igenis egy végtelen rosszindalatú , emberségben és tisztességben szerényen teljesítő gerinctelen senkiházi!
  Persze sokan éltetitek, mert nem ismeritek a valódi okokat amiért ilyen kritikát kap. de jobb is, mert ha megkérdeznéd azokat akik tudják miért lettek öngyilkosok ,ill. haltak meg a környezetében akkor elgondolkoznál.És nem írogatnál ide baromságokat. Se Te se más.
  az meg egy másik történet milyen betegséggel küzd, kűzdött.
  De nem hiszem, hogy ebben a megyében egyedül csak ő lenne beteg, és csak egy rákos beteg kűzdene.

  Nem makói betegség a pocskondiázás. Ráadásul senkire nem vagyok irígy.Csak egyszer jó lenne a realitás talaján mozogni , és nem egekbe emelni olyanokat akik nem érdemlik.
  Heliantus! Miért kellene az igazságtól félni??
  Gondolom a nyalizás jobban megy mindenkinek, mint kimondja a véleményét.
  És, hogy miért gyűlölöm ezt az embert?
  Több oka is van,de ez nem publikus!
  Befejezve részemről.
  mindenkinek megvan a véleménye, mindenki leírhatja!
  És nem az ide beírók véleménye dönt.
  Ezek többnyire érzelmi szálak. Ok-okozati összefüggésben gondolkozzon mindenki. Miért íródnak azok amik íródnak?
  Válasz az emberben!!!!!!!!”
 • 13. AC MILAN 2008. június 20. 00:05
  „jó focista a bledorn, mi Sz? :D”
 • 12. bledorn 2008. június 19. 19:41
  „11-es!

  Ennyire nem lehetsz korlátolt, akámennyire is utálod Alajost! Két olyan ember nevében írsz, akik 7 illetve 4 éve halottak?! Vagy ezzel azt akartad jelezni, hogy szegény Laci és Toncsi haláláról a volt főnökük tehet?”
 • 11. Kiss Laci&Szokol T. 2008. június 19. 19:22
  „Szabó Alajos a mintaember? Ugyan már! Aki ismeri tudja ki Ő valójában.”
 • 10. exe 2008. június 19. 19:01
  „6-os!
  Fogalmad sincs miről beszélsz" ne tudd Te meg milyen átélni,ezt a betegséget, ha lehet!
  Miért nem mondtad sérelmeid a főnököd szemébe,most nagy vagy ugyan már,inkább gyáva ember!”
 • 9. ÉN 2008. június 19. 18:03
  „Az elüldözött és megalázott hozzászóló vállalhatná a nevét, és akkor szórja az ilyen mocskokat Alajosra.
  Remélem nem lesz része abban, hogy ezzel a betegséggel megismerkedjen sem ő, sem egyik családtagja se. De azt ne felejtse el ő sem, hogy Isten lehet, hogy késik, de nem felejt!!!!! A cikk elsősorban szerintem a betegtársaknak szól, és segítő szándékkal íródott.”
 • 8. heliantus 2008. június 19. 17:44
  „Sajnálom , hogy sokan egyéni valós vagy vélt sérelmeiket , amit eddig nem tudtak sem feldolgozni , sem elrendezni , korrekt , karakán módon azzal , aki őket bántotta , ezt az oldalt használják arra , hogy gyalázkodjanak.
  Miért jelenség az már Makón , ha valakiről megjelenik egy cikk , mindig vannak olyan rosszindulatú emberek , hogy rögtön a mocskolódásnak megfelelő fogást véljék felfedezni. Mitől ez a féktelen rosszindulat?
  Mitől ez a megállíthatatlan gonoszság , irigykedés?
  Mért nem próbálunk mi Emberek , emberi oldalról megközelíteni egy témát?! Egy olyan témát , ami nagyon is emberi , hiszen , bárkit, bármikor megtámadhat. Senki nincs kibiztosítva a rák ellen!!! Én félnék kimondani ilyen súlyos szavakat ,. hogy "azt kaptad , amit megérdemeltél"!
  Van- e olyan ember , aki nem vétkezett? Mindannyian gyarlók vagyunk! A legnagyobb bűn , nem maga a bűn, hanem az , ha valaki nem ismeri fel és nem tesz ellene!!
  ERŐT , KITARTÁST, EGÉSZSÉGET ÉS TELJES GYÓGYULÁST KÍVÁNOK ALAJOSNAK!!!”
 • 7. tiszt aki nem cigizik! 2008. június 19. 14:23
  „Hát igen, Bűn és Bűnhődés!
  Magadra ismersz a címben?
  Szép gondolat....”
 • 6. elüldözött és megalázott 2008. június 19. 12:18
  „Nagyon megható ez a történet. Kűzdelem a mindennapokért, harc a rák ellen. Most gondolom mindenki elővette a zsebkendőjét és törölgeti könnyeit. Mert ez a nagyszerű ember aki sokak segítségére volt, most bajban van.
  De sajnos ez az ember , legalább ennyinek keserítette életét mindennapjaival. Ugye Szabó nem akarod ,hogy részletezze itt senki kiket tettél tönkre, kiket küldtél a halálba mert nem figyeltél a segélykiáltásaikra. Gondolkozz és ne sajnáltasd magad. Hülyén veszi ki magát a siránkozásod.
  Tanultál volna meg embernek maradni, becsülettel élni !
  Isten nem ver bottal, mondta valaki aki nem szeret téged.
  Sokan nem szeretnek, és megvetnek.
  Attól függetlenül, hogy réges régen hülyére itattak kávéval a nyalizójaid.Mert csak őket vetted észre, a többiek levoltak sz..va. És ne siránkozz, azt kaptad amit megérdemeltél.

  És most jöhet a reagálás !
  Hogy mekkora bunkó vagyok, meg hogy szemétláda, meg paraszt.
  De sajnálni csak azt lehet aki, mutatott valaha emberséget mások irányába.És Szabó nem tartozik ebbe a kategóriába.”
 • 5. exe 2008. június 19. 12:00
  „Erőt,kitartást kívánok!”
 • 4. Riverside 2008. június 19. 09:46
  „Stabil, jó egészséget, nyugodt és békés pillanatokat családod körében, a Maros partján pedig rekordfogásokat hozó jó szerencsét kíván: " Sap-jap..."
  U.I: Jó visszagondolni a régi, tényleg szép időkre!”
 • 3. joy 2008. június 19. 08:28
  „Erőt és egészséget!”
 • 2. Somogyi József 2008. június 19. 07:46
  „Gratulálok Alajosnak a döntéséért, sok sikert, gyógyúlást kívánok neki!
  Egy sorstárs....”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebben az esztendőben szép az őszi fokhagyma Makón

Makó - Szedik az őszi fokhagymát a Makó környéki határban – a nehéz fizikai munka mindennap hajnalban kezdődik a földeken. Tovább olvasom