Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A rákosi Makó legkisebb idősklubja

Csak 11 tagot számlál, mégis nagyon fontos a legkisebb makói nyugdíjasklub, a rákosi: más szórakozási lehetőségük nemigen van itt a szépkorúaknak. Legutóbb a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja szervezett nekik programot.
– Nagyon jó, hogy van a klub, mert ezenkívül más szórakozási lehetőség itt igazából nincs. Kocsma is csak egy van, de oda nem szívesen jár mindenki – mondja az egykori szövetkezeti dolgozó, Sipos Mihályné, a makó-rákosi idősklub vezetője.
 
A farsangi rendezvényen nemezelt terítőt készítettek a szépkorúak. Fotó: Makó-Rákosi idősklub

Ez a klub is nagyjából hasonló közösségi életet él, mint a többi: tagjai a helyi kultúrházban havonta egyszer találkoznak, köszöntik egymást a névnapokon, összejárnak más nyugdíjasklubokkal, kirándulnak. Egyetlen különlegessége az, hogy ez a legkisebb létszámú csapat a Maros-parti városban. Pillanatnyilag 11-en vannak, és sokkal többen nem is szoktak lenni, bár Siposné megjegyzi, nem minden helybeli szépkorú jár el hozzájuk.

A szerény létszámra a magyarázat: Rákos az egykor igen népes, mostanra viszont gyéren lakott Makó környéki tanyavilág egyik valaha volt  központja a várostól bő 14 kilométerre. Már az 1300-as években lakott település volt, nevét valószínűleg onnan kapta, hogy a vízerekkel gazdagon átszőtt területen sok rák élt. Árvizek, háborúk és tűzvészek is pusztították, de mindig újratelepült – ma a hozzátartozó külterületekkel együtt valamivel több mint száz lakója van. Manapság fiatalok is egyre gyakrabban vernek gyökeret Rákoson, illetve a környező tanyák valamelyikében, ám a terület ezzel együtt is erősen elöregedőben van.

A klub legutóbbi összejövetelén a Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja hozott a rákosi időseknek olvasnivalót, könyveket és újságokat, illetve szervezett számukra programot, méghozzá a farsang és a Bálint-nap jegyében. Akiket érdekelt, még kézműves foglalkozáson is részt vehetett, megtanulhattak például nemezelni. A csoport vezetője, Kómár Mátyás lapunknak azt mondta, havonta egyszer-kétszer kilátogatnak Rákosra.

Természetesen nem csak a szépkorúakat keresik fel, például a nagycsaládosokkal is tartják a kapcsolatot, de a legtöbb érdeklődő mindig az idősebb korosztályból kerül ki. A rendezvények szervezésén túl arra is gondjuk van, hogy a szerényebb körülmények között élőket időről időre adományokkal lássák el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyert is, vesztett is a városi tévé Makón

Nyert is, vesztett is a városi tévé Makón
Pontos adatok ugyan nincsenek, de biztos, hogy nem tett jót a digitális átállás a makói tévé nézettségének - a csatorna eltűnt a kábeles programcsomagokból, a sugárzott adás vételkörzete pedig leszűkült. Tovább olvasom