Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A rendőrfőkapitány nem számít újabb zavargásokra

Nem számít újabb utcai zavargásokra október 23. és március 15. után Bene László országos rendőrfőkapitány, aki pénteken az új városi rendőrkapitányság avatásán vett részt. Úgy vélte: a 43-as főútvonal biztonsága javulni fog.
Nem számít újabb utcai zavargásokra október 23. és március 15. után Bene László országos rendőrfőkapitány, aki pénteken az új városi rendőrkapitányság avatásán vett részt. Úgy vélte: a 43-as főútvonal biztonsága javulni fog a rendőrség és a határőrség idén várható integrációja, a szorosabb ellenőrzés nyomán. Ugyanakkor szerinte az utak rendjéért a közlekedők tehetnek a legtöbbet.

Ilyennek kell lennie egy rendőrkapitányságnak, amelyik jövő évtől az unió egyik schengeni határszakaszát védi – mondta Bene László országos rendőrfőkapitány a makói kapitányság épületéről, amelynek avatásán pénteken részt vett. Hozzátette: a kiválóan dolgozó makói kollégákat a jobb munkakörülmények reményei szerint még kimagaslóbb munkára fogják ösztönözni. A feladatok ugyanis sokasodnak: várhatóan még ebben az évben sor kerül a rendőrség és a határőrség integrációjára, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a ma még külön működő két szervezet emberei közös irányítással, szoros együttműködésben fognak gondoskodni egyebek között a határ őrzéséről, de az úgynevezett mélységi ellenőrzésekről is. Erre azért van szükség, mert már nemcsak hazánk, de az egész európai közösség biztonságáról is gondoskodnunk kell.
Ami a makói térség jelenlegi legnagyobb problémáját, a 43-as főútvonal drasztikusan megnövekedett kamionforgalmát illeti, Bene László úgy vélte: az állandó, fokozott rendőri jelenlét a sofőrökre is hatással lesz, visszafogottabb tempóban fognak közlekedni a várost és jó néhány települést átszelő úton. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőri figyelem önmagában kevés – hatékonyabb állami eszközökre is szükség van például a büntetések behajtásában.

Arra a kérdésre, hogy mit tudnak tenni azokkal a kamionsofőrökkel, akik a gyorshajtás miatt átnyújtott büntetési csekket eldobják – mert nagy részük ezt teszi, így a sebességmérésnek nincs visszatartó ereje – , azt válaszolta: a parlament remélhetőleg hamarosan elfogadja azt az új jogszabályt, amely uniós polgárok esetében ettől függetlenül lehetővé teszi a bírság behajtását, és már dolgoznak egy olyan javaslaton is, amely más esetekben ugyancsak lehetővé teszi ezt. Az országos rendőrfőkapitány azonban hangsúlyozta: nem a rendőrök tehetnek a legtöbbet az utak biztonságáért, hanem azok, akik részt vesznek a forgalomban.

Az október 23-i és a március 15-i események után Bene László nem számít újabb utcai megmozdulásokra. Úgy véli, az emberek többsége ráébredt, hogy a problémák megoldásának nem célravezető eszköze a randalírozás, és a történtekből mindenki tanult. A rendőrség is: felkészülten, törvényes keretek között, az arányosság betartásával, de határozottan fognak fellépni a rendbontók ellen – ugyanakkor feladatuknak tekintik azt is, hogy biztosítsák a véleménynyilvánítás, a tiltakozás lehetőségét mindazoknak, akik a szabályokat betartva demonstrálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón volt a rendőrnap

Felavatták a makói kapitányság épületét a Csongrád megyei rendőrnapon. A felújított, átalakított ház… Tovább olvasom