Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A románok inkább csak a strandra járnak Makón

A makói strandon minden második vendég román. Ezt azonban alig érzik a Maros-parti város szállásadói. Növekedett viszont a makói éttermek, vendéglők forgalma.
Napi négy-ötszáz, Romániából érkező vendég fordul meg a makói strandon, ami a vendégforgalom felét teszi ki – írtuk nemrégiben. Vajon csak a fürdő profitál az Arad és Temes megyei vendégekből, vagy a makói panziók és éttermek is? A válasz felemás: a panziókban nemigen jelentkeznek a fürdő romániai látogatói, a vendéglőkben viszont sok étkezik közülük.

Az ember azt hinné, hogy a hét végére érkező román fürdővendégek, ha mondjuk szombat és vasárnap között nem utaznak haza, a legszívesebben a Megyeház utcai Família panzióban szállnak meg, mert itt értik a nyelvüket – a szálláshely tulajdonosa, Rotár Viorel anyanyelvén tud velük szót váltani, az előző ciklusban még ő volt a helyi román kisebbségi önkormányzat elnöke. A szállótulajdonos azt mondja: bár vannak Romániából érkező vendégeik, azok átutazóban vannak csak Makón, egy éjszakára, a fürdő vagy más nevezetesség nem érdekli őket.

Távolságok

Makón elsősorban Arad és Temes megyei kocsikat lehet látni román rendszámmal. A két megyeszékhely közül Arad 73, Temesvár pedig 87 kilométerre van Makótól. A legtöbben a romániai Nagylakról, illetve Pécskáról érkeznek Makóra. Előbbi 22, utóbbi 51 kilométerre van a Maros-parti várostól. Sokan jönnek Nagyszentmiklósról is, ami 28 kilométerre található Makótól. A távolságok tükrében nem meglepő, hogy a strandra érkező román vendégek nem éjszakáznak Makón.

A magyarázat kézenfekvő: két főre egy éjszaka hatezer forint, márpedig aki a határhoz közeli Nagylakról vagy Pécskáról jön a makói strandra, jobban jár a visszaúttal – az üzemanyagköltség ugyanis kevesebb, mint a szállásdíj. Hasonlóan szerény forgalomnövekedésről számolt be lapunknak a Maros-hídhoz közeli Autós csárda panziójában Szabó Sándor, akitől megtudtuk, elvétve alszik náluk romániai vendég.

A csárdában ugyanakkor sokan vacsoráznak a hazaindulás előtt: aki a kiszombori határátkelőn át hagyja el az országot, annak útba esik a hangulatos vendéglő, és sokan ki is használják ezt – mondta el lapunknak a neves makói vendéglátós. – A tipikus az, hogy valamelyik nagyáruházban bevásárolnak, a csomagokat a kocsiban hagyják, és vacsoraidőben itt pótolják meleg étellel az elmaradt étkezést – tette hozzá Szabó Sándor.

A fürdőhöz közeli Brooklyn pizzéria vezetője, Németh Róbert számokkal is szolgált: vendégeinek húsz százaléka Romániából jött. A forgalomnövekedésnek természetesen örül, bár a tulajdonos megjegyezte: a gyarapodás nem köthető kizárólag a fürdő népszerűségéhez, a forgalom növekedése már januárban, az uniós csatlakozáskor elkezdődött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bibliotékát avattak Apátfalván

Új községi könyvtárat avattak a falunapokon a hét végén Apátfalván. Az új épületbe költöznek majd a… Tovább olvasom