Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A Rotundát formázza a kiszombori kukorica-útvesztő

Kiszombor - Már kialakították az idei nyár szenzációjának szánt útvesztőt egy hatalmas kukoricatáblában Kiszombor mellett – a falu legismertebb műemlék épületét, a Rotundát idézi fel.
Idén a falu nevezetes műemlék épületét, az Árpád-kori Rotundát idézi meg alakjával a kiszombori kukorica-útvesztő. Mint megírtuk, az első hasonlót még 2004-ben, Ferencszállás határában alakították ki; akkor kukutyini kukorica-útvesztőnek hívták. Nem sokkal később Kiszombor mellé költözött a rendezvény, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend, a kísérő programok szervezésébe pedig beszállt a Kiss Mária Hortensia nevét viselő honismereti kör. A labirintus felülnézetből formázott már boszorkányt, bölényt, csodaszarvast és turulmadarat, tavaly pedig egy Ford T-modellt.

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a kiszombori kukorica-útvesztő.
Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a kiszombori kukorica-útvesztő.

Endrész Erzsébet, a honismereti kör vezetője azt mondta, most azért a Rotundát választották, mert ez a falu legismertebb műemlék épülete. A 9,5 méter átmérőjű, késő román stílusú kerek templom a legnagyobb, a legszabályosabban kitűzött és megépített, a leggazdagabban díszített magyar körtemplom. A 13. század első negyedében építették; ebből a típusból a Kárpát-medencében a kiszomborin kívül mindössze négy ismert, ám ezek közül kettőnek csupán az alapvonalai, régészeti feltárások nyomán.

Az útvesztő körvonalát most is a megszokott módon, számítógéppel tervezték meg, majd a megszokott helyszínen kézi erővel alakították ki egy kukoricatáblában: bő egy hónapja dikkelővel, majd később még egyszer kapával. 8 fős csapat dolgozott rajta több napon át. Akkoriban a növények még egészen kicsik voltak, hamarosan viszont már akkorák lesznek, hogy jól kivehető lesz a forma a levegőből. Az útvesztő július 14-étől fogadja az érdeklődőket majdnem egy hónapon át. A bolyongani vágyóknak idén is szerveznek kísérő rendezvényeket – lesz például középkori, ősmagyar, tanyás és kézművesnap.

Iratkozzon fel "Jó reggelt, Makó!" hírlevelünkre,
és nyerje meg szakácskönyveinket!


Olvasóink írták

 • 5. Tommyst 2012. június 22. 08:10
  „Én csak egyet remélek, hogy idén nem lesz megint olyan egyszerű... 4. éve mindig kimegyünk, és a tavalyi annyira könnyű volt még térkép nélkül is, hogy alig bolyongtunk, míg amikor legelőször voltunk, még a térképpel is megküzdöttünk, úgy sokkal izgalmasabb volt :)”
 • 4. Queenmargareth 2012. június 21. 19:48
  „Húúúúúúúúú, másnál nem moderálják a Q betűt...”
 • 3. Mike3 2012. június 21. 18:20
  „2: menj ki, nagyon érdemes. nekünk nagyon tetszett. sapkát vigyél!!!”
 • 2. Queenmargareth 2012. június 21. 16:07
  „......jaj erről annyit meséltek, <moderálva>va jó lehet:)”
 • 1. Mike3 2012. június 21. 13:19
  „Nem véletlenül hívják ezt a helyet Kukutyinnak. Annak idején, amikor a nagy árvíz volt, a parasztok csónakkal mentek ki erre területre és ollóval vagdosták le a zab hegyét.Menteni a menthetőt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: Mondjon le Mágori Józsefné!

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Demokratikus Koalíció nevű párt makói aktivistái. Azt szeretnék, hogy Mágori Józsefné mondjon le. Tovább olvasom