Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A salsa kifinomítja a férfi-női kapcsolatokat

Makó - Latinos dallamok, vérpezsdítő hangulat, egy jókedvű csapat: ez várt minket a legutóbbi salsa órán Makón.
- Egy éve kezdtük a salsa tanítást Makón, és úgy tűnik, nagy sikere van – fogalmaz Wéber Zita, oktató, aki párjával együtt vágott bele a kezdeményezésbe. – A célunk az volt, hogy kulturált szórakozási lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak, ahol ismerkedhetnek, szórakozhatnak – véli Nacsa Richárd.

A sikert misem bizonyítja jobban, minthogy az izzasztó lámpák ellenére a táncosok mindvégig mosolyogva, kitartóan gyakoroltak fényképezőgépünk előtt. Már kettő csoport salsázik Makón: egy kezdő és egy haladó, az előbbit tavaly ősszel indították. A haladó csoport április óta táncol, tagjaik egy összetartó, baráti társasággá alakultak.

Latinos dallamok, vérpezsdítő hangulat - salsa Makón - GALÉRIA

– Zitáék teljesen belebolondítottak minket a salsa-ba, olyan ez, mint valamilyen függőségi szer, amit ha egyszer elkezd az ember, nem tud vele leállni. A salsa ok nélküli öröm – állítja Zsikai Péter.

A kubai salsa

A kubai salsa a világon széles körben elterjedt, könnyen elsajátítható, látványos és szórakoztató tánc. A táncospárok jellegzetesen körkörös irányban mozognak egymás körül, figuráikat virtuóz kézmozdulatok, és afro testmozgás díszíti. A Rueda egy különleges körtánc. A résztvevő táncospárok kört alkotva, párban táncolják a rueda vezetője által bekiabált figurákat. Több figura párváltással jár, így minden résztvevő táncol minden ellenkező neművel. A kubai salsa jellegzetessége, hogy a világ minden pontján ugyanúgy hívják és tanítják a figurákat, így a makói táncosok nincsenek bajban a szegedi bulikban, ahol egyre gyakrabban részt vesznek. 

 
A férfi feleségével együtt jár salsazni, korábban tizenöt évig társastáncoltak, ám az a lehetőség megszűnt. Siska László egy év alatt több mint 30 kilótól szabadult meg, ő a példa rá, hogy a salsa sportnak is kiválóan megfelel. – A salsa kifinomítja a férfi-női kapcsolatokat. A tánc által bátrabbak lettünk az élet más területein is – véli Ádók Judit. – A salsa egy életérzés, mindig feldobja a napunkat – összegeznek egyöntetűen.

A társaság már nemcsak az órákon találkozik, gyakran közös programokat is szerveznek, sőt péntekenként külön gyakorlást is tartanak. Számukra a fénypont mégis a makói salsa party, amit kéthavonta szervez Ricsi és Zita (RiZi). A fergeteges bulik helyszíne a Hagymaház, illetve a Korona Étterem.

A salsa a kikapcsolódás mellett nemcsak a mozgást fejleszti, de társas kapcsolatok kiépítésére is alkalmas. – Sokan azért jönnek el, hogy itt találják meg a párjukat, de járnak hozzánk fiatal párok és idősebb házastársak is – mondja Zita. Érdekes, hogy a két oktató is egy salsa órán találkozott először, azóta boldog párt alkotnak az életben. Zita és Richárd nem profi táncosok, ők is csak 3-4 éve kezdték a salsa-t, ebből kifolyólag jobban át tudják érezni a kezdők sorsát. A tanításban sokat köszönhetnek pedagógia végzettségüknek; talán ezért tudják könnyebben átadni a lépések fortélyait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pitvarosi einstand Ambrózfalván

Pitvaros önkormányzata inkasszóval emelte le Ambrózfalva számlájáról azt a pénzt, ami megillette. Pitvarostól ugyanígy szokták behajtani a pénzüket a szolgáltatók. Tovább olvasom