Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A Strabag bővíti a makói szennyvíztisztítót

Makó - 1,3 milliárd forintért a Strabag fogja korszerűsíteni és bővíteni a makói szennyvíztisztítót. A várost és öt községet érintő csatornaépítés azért halad lassabban a vártnál, mert a közbeszerzések résztvevői megtámadták a kihirdetett eredményt.
Hat ajánlat közül a legolcsóbbat, a Strabag MML Kft.-ét választották Makón a biológiai szennyvíztisztító bővítésére kiírt közbeszerzésben. A győztes cég 1,374 milliárd forintért vállalta, hogy elvégzi a munkát, az ezredfordulón 30 ezer lakosra tervezett, azóta is jól szolgáló telep 59 ezer lakost tud majd kiszolgálni. A technológia ugyanaz marad. A munka 35 hónapig tart, ebben a tervezéssel és a jövő tavasszal kezdődő építéssel együtt az egyéves próbaidő is benne van – jelentette be szerdán a makói városházán Légrádi László, a kivitelező cég területi igazgatója. A város már aláírta a szerződést a vállalkozással, amelynek van tapasztalata tisztítók terén, és nagy munkákon dolgozik: például a kecskeméti Mercedes-gyáron.

Nem alakult ilyen jól a két másik közbeszerzési eljárás. Buzás Péter polgármester és Ortutay Miklós, a 17 milliárdos, 82 százaléknyi uniós és állami támogatással segített csatornaprojekt irányítója arról számolt be, hogy ebben a hónapban talán meglesz a győztese a Makó, Apátfalva és Magyarcsanád csatornázására kiírt eljárásnak. A Földeákot, Kiszombort és Maroslelét érintő szakasz eddigi eredményét azonban megtámadták, új eljárásra lesz szükség, már másodszor. Ez azt jelenti, hogy bár sietnek, a törvényes rend szerint 2012 első negyedévénél hamarabb nem lesz meg a kivitelező. A Bonex viszont a belvárosban felújította a csatorna nagy részét.

A Bonex nagyrészt végzett a meglévő csatorna felújításával. Fotó: Szabó Imre
A Bonex nagyrészt végzett a meglévő csatorna felújításával.
Fotó: Szabó Imre

A makóiak és a községek lakói 2005 óta spórolnak a csatornázásra, augusztus 31-éig az állami támogatással együtt 1 milliárd 619 millió forintra nőtt a társulati tagok közös megtakarítása. A csatornázásra készülnek a makói kisvállalkozások is: a társulat 84 helyi céget, szolgáltatót fölsoroló listát adott át a Strabag MML-nek, hogy ebből választhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt egyszer egy Korona Szálló

A német újraegyesítés előtti időszak volt a fénykora a makói Korona Szállónak, amely 1992-ben zárt be – az önkormányzat az épület emeleti részét újra hotellé alakítaná. Tovább olvasom