Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A suhanc József Attila és a többiek

Makó - Híres régi fotó kering az internet közösségi oldalán – félrevezető aláírással. A hét férfit, köztük Móra Ferencet, Juhász Gyulát és József Attilát ábrázoló felvételről magabiztosan azt írják, csakis Szegeden készülhetett.
Nyáry Krisztiánnak az írók, költők szerelmi életéről szóló Facebook-bejegyzései nyomán divat lett régi képeket közölni a közösségi oldalon. A minap fölbukkant felvétel a következő szöveggel jelent meg: „A képen középen Móra Ferenc, balról Juhász Gyula, a hátuk mögött az a suhanc József Attila, a többi urat nem tudom. És sajnos azt sem tudom, hol készült a kép, de Szegeden, az biztos". Pedig az utolsó mondat tévedés.A felvétel Makón készült, 1924. szeptember 18-án, a valamikori Hollósy Kornélia Színház előtt. A fotós Homonnai Nándor volt, és abból az alkalomból terelte össze a jeles férfiakat, hogy Móra Ferenc, Juhász Gyula és Réti Ödön egy-egy darabját ott mutatták be. És „az ismeretlen urak" sem annyira ismeretlenek. A képen fönt, bal szélen Espersit János ügyvéd, művészeti mecénás áll, Móra és Juhász barátja, József Attilát is pártfogolta, amikor nem volt hol laknia, magához fogadta. Háza fontos irodalmi emlékhely a makói múzeum mellett. Károlyi Lajos szegedi festőművésznek Makón éltek rokonai. Megjárta Münchent, Velencét, Rómát, elzarándokolt Tolsztojhoz, vegetáriánus lett, kutatta az alkotás belső folyamatait, hívei olyan tehetséges festőként ismerték, aki „a tömeg ízlésének sohasem tett engedményt". Vertán Endre korának szeretett köztisztviselője volt, városi tanácsnok, majd megyei főjegyző, róla nevezték el a makói Vertán-telepet, mert fontos szerepe volt abban, hogy itt házhelyeket alakíttatott ki a város. Réti Ödön pedig zalaszentiváni születésű író, festő, rajztanár volt, Aradról 1919-ben költözött Szegedre.

A Nyugat is közölte novelláit, valamint Zorka című regényét – erről írta József Attila az első kritikáját. A fotó eredeti zselatinos üvegnegatívját a makói József Attila Múzeum őrzi.

Olvasóink írták

 • 6. embör 2012. október 12. 15:49
  „80sfan ha valaki nem is írj helyesen,attól még okos lehet a mondanivalója,a tartalom.Te meg ezt vésd észbe .Kötekedő::))”
 • 5. eva45 2012. október 12. 11:22
  „Azért jó, hogy van aki figyel, a neten annyi valótlanságot beirkálnak.”
 • 4. 80sFan 2012. október 11. 12:52
  „#2. mátka: te viszont írni sem tudsz rendesen. :))”
 • 3. bakosandras 2012. október 11. 12:15
  „1. gipszk: jogos, így jár az (én), aki másokat akar pontosítani. :) Javítottuk.”
 • 2. mátka 2012. október 11. 11:49
  „Szégyen ,hohy Makó semmit sem tud kezedeni a T model,Pulitzer és fent említett értékteremtők sorával.Mintha nem is lett volna kötősük a városhoz. Persze akik nem értenek a marketinghez,azok nem értenek. Ezn a területen szégyenletes a teljestíménye Makónak”
 • 1. gipszk 2012. október 11. 11:13
  „"A hat férfit..."
  Akárhogy számolom, 7-en vannak rajta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő rendőrök a nagylaki határon

Rosszul lett egy sofőr a nagylaki határátkelőnél – életét a szolgálatot teljesítő rendőrök gyors közbelépése mentette meg. Tovább olvasom