Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A sváb ház nem lesz szégyenfolt

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság ígérete szerint októberben megkezdődik a most még a falu szégyenfoltjaként emlegetett pitvarosi sváb ház felújítása, sőt reményeik szerint jövőre be is fejeződhet. Kérdés azonban, mi lesz az épület további sorsa.
A Kossuth utcai épület felújítását – vagy lebontását – évek óta várja Pitvaros Fotó: Karnok Csaba
A Kossuth utca 35. szám alatt – egyébként meglehetősen rogyadozva – álló épületről az elmúlt években többször írtunk. Egykor egy Dunántúlról ide települt sváb család otthona volt, ezért emlegetik a faluban sváb házként. Tornáca a sváb építkezési szokásokat tükrözi, de magán viseli a helyi kisebbség, a szlovákok stílusjegyeit is – a helybeliek éppen e különös keveredés miatt nem értik, egyáltalán miért került az épület a tanácsrendszer végóráiban műemléki védelem alá. A pitvarosiak ráadásul hosszú ideje úgy emlegetik, mint az egyébként tiszta, rendezett főutca szégyenfoltját. A nyolcvan-százesztendős, vert falú, lényegében alap nélküli épülettől ráadásul félnek is, hiszen laikus szemmel nézve is úgy tűnik, bármelyik pillanatban összedőlhet. Tetőzete megroppant, több helyütt aládúcolták, oldalait pántok tartják össze.

Az épület jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében áll azért, mert a falu lemondott róla, nem volt ugyanis pénze arra, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírásainak megfelelően felújítsa. Ez ügyben a kincstárral is perre ment a műemlékvédelmi hatóság, és meg is nyerte azt, mindeddig azonban – ugyancsak pénz híján – erre nem kerülhetett sor. A kincstár megyei kirendeltségének műszaki előadója, Lele Gyula azonban most jó hírrel szolgált nekünk: kaptak tizenötmillió forintot a felújítás megkezdésére, és ha megtalálják a kivitelezőt, a munka már októberben megkezdődhet. Először a ház szigetelését fogják megoldani, majd a falak újrarakása és megerősítése következik – a tetőt nagyjából már idén helyrehozták. A teljes rehabilitáció költségeit a szakember 38-40 millió forintra becsülte. Reményei szerint a következő évben a hátralévő munkálatokhoz szükséges pénzt is megkapják, így jövőre már nem lesz Pitvaros szégyenfoltja a sváb ház.

Az azonban továbbra is kérdés, mi lesz a sorsa a felújítás után. Lele Gyula azt mondta, az állami tulajdonú ház nyilvánvalóan műemléképület lesz, fenntartása ügyében pedig pályázatot írnak ki, és az önkormányzattal is szeretnének tárgyalni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két évet töltöttek az egyetemen

Egyetemi önkormányzati vezetőképzésen vett részt közösen a makói kistérség majd mindegyik… Tovább olvasom