Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

A székely káposzta a kedvenc magyar étele az amerikai Ryan Buell-nek

Makó - Egyenesen Amerikából érkezett Ryan Buell, a SZIGNUM angol lektora, aki február óta a makói gyerekek nyelvoktatásában segédkezik. A diákok megkedvelték, szeret tanítani, míg Makót elbűvölő városnak tartja a 24 éves Ryan.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Január végén érkezett Magyarországra Ryan Buell, angol nyelvi lektor, aki egy éven át városunk egyetlen kéttannyelvű iskolájában oktat. A 24 éves fiatalember az Amerikai Egyesült Államok Saint Louis városában lakott, most pedig egy nemzetközi szervezetnek köszönhetően él hazánkban. – Sokan kérdezik, hogy miért pont Magyarországot választottam úti célul, nos a válasz egyszerű. Nemrégiben Prágában jártam, megtetszett Európa, és mivel keveset hallottam Magyarországról, ide jöttem – meséli Ryan. A Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium fontosnak tartja, hogy diákjaik anyanyelvi lektortól sajátítsák el a nyelvet, így szívesen fogadták érkezését.

A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

A gyerekek imádják őt, ami nem is csoda, hisz élménydús óráit bárki élvezné. Több osztályban tanít a legkisebbektől a középiskolásokig, de minden korosztálynál más és más módszereket alkalmaz. Az alsósoknál a szókincsbővítésen dolgozik, míg a nagyobbaknál már a nyelvvizsga-előkészítés a cél: velük a képleírást gyakoroltatja, de volt, hogy recepteket kért tőlük – természetesen angolul. A diákoknak nemcsak azért válik előnyükre Ryan, mert egy angol ajkú személytől tanulhatják a nyelvet, hanem mert más, az amerikai szokásokkal, kultúrával kapcsolatos kérdéseket is feltehetnek neki. A diákok a zene és a színészek iránt érdeklődnek tőle a leginkább. Ryan szerint egyébként a magyar nyelvoktatás sokkal jobb, mint az amerikai. Ő középiskolában három évig tanult spanyolt, de sosem ért el olyan szintet, mint a magyar diákok ugyanennyi idő után az itteni nyelvoktatásnak köszönhetően.

Fotó: A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

Ryan ugyan végzettsége szerint nem tanár, hiszen eddig a Columbia College-on tanult szépírást. Szabadidejében szívesen ír novellákat, igaz, most éppen egy sci-fi regényen dolgozik. A hazánkban töltött idő alatt pedig magyar tudását csiszolgatja; néhány egyszerűbb kifejezés már a szókincsébe tartozik. Az írás mellett szeret olvasni, kerékpározni és kirándulni. Járt már Budapesten, Visegrádon, a mohácsi busójárás kifejezetten tetszett neki, míg a múlt hét végét Debrecenben töltötte. Makót csendes, nyugodt, szerethető helynek tartja és már a magyar konyhát is megszokta, egyik kedvence a székely káposzta.

Az amerikai lektor decemberig marad Magyarországon, utána visszautaik Amerikába, ahol tovább folytatja tanulmányait. Mesterképzését valószínűleg a West Coast College-on kezdi majd el, később szeretne egyetemen tanítani és professzorrá válni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbtanulási program indult a makói gimnáziumban

A 28 millió forintos támogatásból huszonöt hátrányos helyzetű gyermek képességeit, tanulási motivációjukat erősítik. Tovább olvasom