Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A szökőkutakon is kénytelen spórolni Makó

Makó - A szépszámú szökőkút üzemeltetésén is igyekszik spórolni Makó, méghozzá oly módon, hogy ezeket az önkormányzat átadja a Kommunális Nonprofit Kft.-nek.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A Maros-parti város jelenleg 7 szökőkutat, illetve látványmedencét üzemeltet. Ezek most, télidőben természetesen nem üzemelnek, többségük le is van takarva, hogy védjék őket a fagytól. Ám ha az ember jó időben tesz egy sétát a belvárosban, megcsodálhatja a Korona előtti, hagymavirágot szimbolizáló szökőkutat, a Hagymaház előtt pedig a Múzsák kútját, amelynek éke Fritz Mihály szobrászművész nőalakja. Került egy szökőkút a Pulitzer-kollégium elé is az épület felújításakor. A lista tavaly bővült azzal, amelyik a Csanád vezér téren éjszaka díszkivilágítással látható, illetve a Szent János téri csobogókúttal. Van ezeken kívül egy látványmedence a Hagymatikum előtti zenepavilon körül, s ugyancsak a városé a Petőfi parki dísztó, amelyet egy minivízesés tesz látványossá.

A héten a makói képviselő-testület úgy döntött, ezeket átadja a Kommunális Nonprofit Kft.-nek, amely az önkormányzat városüzemeltetési cége. A döntés indoka: mivel itt amúgy is vannak hozzáértő, tapasztalt szakemberek, a karbantartás így olcsóbb lehet. Az átadásról szóló anyagból kiderül, hogy a szökőkutak üzemeltetése tavaly 4,9 millióba került; ebből 2,4 millió volt az áram- és a vízdíj, a többi pedig a karbantartás, illetve 2 ember bérköltsége. Az átadás ez utóbbi tételeken tesz lehetővé spórolást. Tekintettel arra, hogy tavaly év közben gyarapodott a kutak száma, az áram- és a vízdíjköltség idén közel egymillió forinttal lesz magasabb a tavalyinál.

A nyolcadikra várva

A Csanád vezér tér buszpályaudvar felőli végén látható a város első, évszázados korú, de erősen megrongált szökőkútja, amelyet a városban a rajta lévő szobor nyomán Korsós lányként emlegetnek. Az ötvenes évekig az egykori Kállai-kollégium előtt volt, aztán évtizedekre raktárba került. A rendszerváltást követően került újra közterületre, de puszta mementóként – víz nem folyik belőle. Ha sikerül pénzt szerezni a tér rendbetételéhez, felújítják, és újra működőképessé teszik.

Olvasóink írták

 • 11. Cillit_bang 2013. február 16. 22:20
  „Én előbb csatornáztam volna, oszt utána gondolkodnina többin!”
 • 10. Poslabény 2013. február 16. 17:06
  „Hát igen. A csatornázók által feltúrt város inkább turista riasztó, mint csalogató. Turista nem tud egy utcán sem végigmenni, hogy ne legyen vagy sáros, vagy poros.”
 • 9. Francois 2013. február 16. 15:35
  „Így nagyböjt alatt ideje mindenkinek lemondani valamiről, ezt üzenném ezt Petyusnak is.”
 • 8. Francois 2013. február 16. 13:07
  „Gyerekek nem tom ki hogy van vele engem jobban érdekelne ez a sikeres csatornázási projekt, hogy mikor is lesz járható utcák! Egyébként nem szabad elzárni, ma is 1400 körüli belga, német, holland csoporttal találkoztam akik csak ezért jöttek a városba, utána a helyi fürdőbe akartak menni csak nem akarták zavarni azt a napi 10- állandó vendéget. :)”
 • 7. balihoho 2013. február 16. 07:27
  „Díszterek, díszkutak. EU s pénzből, csak arra nem gondoltak, hogy ezeket fenn is kell tartani, állagukat óvni, és működtetni, mert anélkül mit sem ér. És amikor ezekre költötték a pénzt, arra már nem gondoltak, hogy fenn tartásuk is pénzbe kerül, de arra az EU nem ad pénzt. Ez azt is megmagyarázza, hogy nálunk vásárhelyen, miért nem működik nyáron, turista szezon közepén, a dísz kutak és medencék, többsége.”
 • 6. viro 2013. február 16. 00:15
  „Kidobott pénz!Mi a p<moderálva>nak ha nem tudom fenntartani?”
 • 5. szatocs 2013. február 15. 18:35
  „Szép sőt okos dolog az ilyen spórolás.Főleg ott ahol friss kitaláció következtében a mezőgazdaságot vendéglátásra cseréljük.A választás tökéletes is lehetne,ha egy "müszi csattintással" elintézhetné ezt valaki,de ez megint nem a "kisemberekről" szól.A szálloda sor nincs felépítve,Makó központja már kiépült,de a többi hol tart.Most lehetne a város a szökőkutak városa,de azon spórolni kell,látnivaló,közönség csalogató jelenleg kevés.A vagyont pedig menteni kell,mint a példa is ez,állambácsi még elvinné,a KHT-val nem tudja jelenleg megtenni,ilyen egyszerű a történet.”
 • 4. makovaros 2013. február 15. 10:31
  „Jó dolog a szökőkút örülök neki hogy van, sőt kéne az a 8. is.
  Mondjuk a Hagymaház előtti elég ritkán üzemel, tavaly csak 1-2 ágból folyik a víz azelőtt évekig egyáltalán nem is üzemelt. remélem az idén másképp lesz”
 • 3. Cillit_bang 2013. február 15. 09:33
  „Lassan már a kutak is szöknek.....mög.”
 • 2. WSS 2013. február 15. 08:54
  „A Hagymaház előtti Múzsák kútjára az előző években még jutott fólia, de az idén már nem.”
 • 1. pog 2013. február 15. 08:37
  „köllöt nekünk a szökőkút minden sarokra egy...mert a turisták özönlenek..most pár hónap elteltével beesett a gerenda..és csak ez a kezdet..furcsa,hogy mindent a KHT-nak adnak ,mentenek át..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valen-tini szívosztás

Járókelőknek osztogatott piros papírszívecskéket Valentin-nap alkalmából csütörtök délután a város főterén a makói diákönkormányzat néhány tagja. Tovább olvasom