Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A szomszéd kertjét is rendben tartja a 97 éves néni

Makó - Erdélyben született, 8 éve Makón él az az idős asszony, akinek mozgékonyságára és életerejére szomszédai is a csodájára járnak.
Kállai Berta 55 éves lányánál, Magdolnánál él Makón, ahol nyugdíjas éveit régóta gyűjtött antik babái öltöztetésével, fésülésével vagy kertészkedéssel tölti.

- 1915-ben született, de mindenki a csodájára jár az utcában, hogy milyen fitt, pedig lassan 98 éves lesz. Olykor még a szomszéd kertjét is kigazolja, és rendben tartja, nyáron még egy kisebb sziklakertet is épített idehaza. Mindig csinál valamit, igazi örökmozgó – mondja az idős asszony lánya.

Kállai Berta 97 évesen is igen aktív.
Kállai Berta 97 évesen is igen aktív.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
- A korához képest az egészsége is jól van, persze ízületi és belső szervi gondjai neki is vannak, de ebben a korban ez már bizony elkerülhetetlen. A házimunkába is besegít, néha elmosogat vagy feltöröl. Általában reggel 8 és 9 óra között szokott ébredni, ezután jön a reggeli kávé és kisebb–nagyobb pihenőkkel estig tevékenykedik. Egészen hihetetlen, de a mai napig szemüveg nélkül fűzi be a tűbe a cérnát. Megvallom őszintén, sajnos nekem ez már nem menne. Nagyon szeret varrni, főleg a babáinak, akiket néha órákon át képes öltöztetni és fésülni – mesél édesanyja mindennapjairól a 97 éves özvegy lánya.

Még kislány volt, mikor a trianoni békeszerződés által létrejött határok miatt családja két részre szakadt, így 16 évesen már egy gazdag család szobalányaként dolgozott. Nyugdíjba ugyan nem innen ment, hanem egy erdélyi termelőszövetkezetből, ahol kétkezi mezőgazdasági munkával kereste meg a mindennapi betevőre valót.

Időközben a szerelem is rátalált. Egy Nagyvárad melletti faluban ismerkedett meg Kállai Józseffel, aki később orosz hadifogságba került, így Berta magára maradt öt gyermekével, erdélyi parasztházukban.

Öt gyermekétől összesen tizennyolc unokája született, akik a világ több részén: Magyarországon, Romániában, Németországban, Dániában és Angliában élnek.

Olvasóink írták

 • 4. abai 2013. március 05. 22:29
  „paprika! Létezik egy magyar-román nyugdíjegyezmény, mely szerint ha valaki áttelepül az egyik országból a másikba, akkor ahonnét jött, jelen esetben Románia, utalja ide a nyugdíját, de azt forintban kapja meg a magyar nyugdíjbiztosítótól. Egyébként ilyen egyezményt mér évtizedekkel ezelőtt kötöttek a környező országokkal és utódállamaival (Ukrajna, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Ausztria, de még Kanadával, Angliával és sok távolabbi országgal is. Gondolva arra, hogy az egykor innen elmenekültek nyugdíjas korukban csak haza szeretnének települni.”
 • 3. 3évesférfi 2013. március 05. 15:45
  „2. papika56: Nem teljesen mindegy az neked? Ennyi jut eszedbe erről a történetről? Szerencsétlen.”
 • 2. papika56 2013. március 05. 13:50
  „97 évesen ..mi hol leszünk már ??? Honan kapja a nyugdíjjat ??Romániából ?? v. itthoni mnypénztárból ???”
 • 1. kontrapista 2013. március 05. 08:17
  „Isten éltesse Berta nénit erőben , egészségben és még sok nyugdíjat vegyen fel !
  Most pedig sorakozhatnak a mosottagyúak ilyen és hasonló szöveggel :
  Áttelepült Magyarországra a nagyobb nyugdíjért, a jobb egészségügyi ellátásért stb.
  Rajta !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemi baleset: két munkás rekedt a leszakadt polc alatt

Egy rakodógép felborult és kigyulladt a Givaduan makói gyárában, egy leszakadt polc pedig két munkást temetett maga alá a makói tűzoltók gyakorlatán. Tovább olvasom