Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A tanár mentette meg a gyerekeket

Egy tanárnő lélekjelenlétének köszönhető, hogy a hét végén nem történt tömegszerencsétlenség Makón: a kirándulásról hazatérő néptáncosok buszának sofőrje az iskola előtt száz méterrel hirtelen rosszul lett. A pedagógusnak az utolsó pillanatban sikerült megállítania a járművet, így csupán a velük utazó lánya sérült meg. A 43 éves sofőr információink szerint még nem tért magához.
A lélekjelenlétéről tanúbizonyságot tett Demkóné Simon Katalin tegnap frissen műtött lánya mellett virrasztott. Fotó: Schmidt Andrea
Kis híján tömegbalesetbe torkollt egy makói néptánccsoport kirándulása. A gyerekek szombaton éjjel busszal jöttek haza Aggtelekről, amikor az iskolájuk előtt száz méterrel a sofőr rosszul lett, elveszítette eszméletét.

– Azt a sikoltozást sosem fogom elfelejteni – idézte fel a történteket Demkóné Simon Katalin tanár, aki nem mindennapi lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot: neki köszönhető, hogy nem történt katasztrófa. – Már a leszálláshoz készülődtünk, amikor a gyerekek észrevették, hogy a sofőr a földön fekszik. Azonnal odaléptem, és megpróbáltam kivenni a járművet sebességből, de a vezető a váltóra nehezedett, így sehogy sem fértem hozzá. Már láttuk az Almási utcai iskola kapujánál álló szülőket, volt, amelyikük még az út közepére is kiment, hiszen nem tudhatta, hogy a jármű sofőr nélkül hajt felé.

A tanárnő először a fénykürtöt érte el és jelezte: húzódjanak arrébb, ezután taposott a kuplungra és a fékre. Velük utazó lánya ekkor csapódott a szélvédőnek, agyrázkódást szenvedett és a kulcscsontja is eltört.

– Istennek hála, ő volt az eset egyetlen sérültje. Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha a szerencsétlenség néhány perccel korábban, netán az autópályán történik – tette hozzá Demkóné, aki a makói és a környező falvakban élő harmincfős, általános iskolásokból álló néptánccsoporttal utazott egy kirándulással egybekötött fellépésre. Amikor a sofőr rosszul lett, tizenhat diák és három kísérő volt még a buszon, a többiek Földeákon leszálltak.

Megtudtuk: az utazás kitűnően sikerült, és a fellépéssel is nagy sikert arattak a makói néptáncosok. A jó hangulat a „sofőr bácsira", Nagy Ferencre is átragadt, akit szinte minden tanár és gyerek régóta ismert és szeretett, hiszen számos alkalommal fuvarozta már a csoportot fellépésekre. Most is ontotta magából a vicceket, nyoma sem volt rajta rosszullétnek, egy pillanat alatt vesztette el az eszméletét.

Demkóné azt mutatja, hol sikerült megállítani a buszt. Fotó: Schmidt Andrea
– Megdöbbentő volt, ahogy egyszerűen kidőlt az ülésből. Mikor végre megálltunk, kikiabáltam az odafutó szülőknek: azonnal hívjanak mentőt – foglalta össze a tanárnő, aki kiemelte: a kísérőtanárok, sőt még a felsős tanulók is rögtön átlátták a helyzetet, és nyugtatni kezdték a kisebbeket, hiszen harmadikosok-negyedikesek is utaztak a buszon. – Még most is borsódzik a hátam Feri eszméletvesztése előtti szavaitól: „Na, most jön az utolsó kanyar..." – mesélte megrendülten.

– Egy nagy csattanást hallottunk, azt hittük, hogy defektet kapott a busz, de furcsa volt a fénykürt is – emlékezett vissza arra az éjszakára Cseh Lajosné, a buszon utazó, nyolcadikos Cseh Péter édesanyja. Az asszony fiára várt az Almási-iskola kapujában. – Kiderült: a csattanást az okozta, hogy Renáta, a tanárnő lánya nekicsapódott a szélvédőnek. Sikoltozást, sírást hallottunk, majd végre kinyílt az ajtó. A sofőr felsőteste addigra teljesen elfeketedett, már nem lélegzett, a szülők kezdték újraéleszteni. A gyerekek valóságos sokkot éltek át, kisfiunk számára is nagy volt a trauma, még most sem dolgozta fel teljesen a történteket.

A sofőrt és a húszéves lányt a makói kórházba szállították. Renátát tegnap megműtötték, eltört a kulcscsontja, és súlyos agyrázkódást szenvedett, így vele nem tudtunk beszélni. Lipták Attila főorvos, a női sebészeti osztály vezetőhelyettese elmondta: az elmozdult csontokat illesztették helyre a műtéttel. Tegnap délután a kislány már sokkal jobban volt, és napokon belül elhagyhatja a kórházat. A sofőr hogylétéről a kórházban nem kaptunk tájékoztatást, családja elzárkózott mindenféle nyilatkozattól.

Információink szerint a 43 éves férfi tüdejében embóliát okozott egy vérrög, többször is újra kellett éleszteni. A légzése leállt, az oxigénhiány miatt valószínűleg súlyos agykárosodást is szenvedett. Az eset körülményeit a Makói Rendőrkapitányság vizsgálja.


Életmentő éremre terjesztik fel

Életmentő érdeméremre terjeszti fel Buzás Péter polgármester és Almási Pál, az Almási Utcai Általános Iskola, valamint Csikota József, a Magán-Zene- és Művészeti Iskola vezetője Demkóné Simon Katalint hősies tettéért – hangzott el egy tegnap délutáni sajtójájékoztatón. A polgármester dolgozószobájában virágcsokorral is köszöntötte az életmentő pedagógust. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárazra került a zombori bicikliút

A múlt héten végre szárazra került a Kiszombort Makóval összekötő kerékpárútnak a Maros-töltés… Tovább olvasom