Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

A tanoda utolsó szalmaszála

Makó - Újra reménykedik a hátrányos helyzetű gyerekeket korrepetáló Tudorka Tanoda vezetője, Nagyné Lakatos Julianna, hogy az elkövetkező években sem kell befejezniük az oktatást: kiírták a tanodákat támogató új országos pályázatot, amire jelentkezni fognak. A tanév elején úgy volt, feladják – egy 1,7 milliós támogatásnak köszönhetően azonban ha fél gőzzel is, de sikerült a félévet elkezdeni.
Ha sikeres lesz idei pályázata, valószínűleg nem zár be a hátrányos helyzetű, jelentős részben roma származású diákokat délutánonként korrepetáló makói Tudorka Tanoda. Mint korábban beszámoltunk róla, a tanodát a Maros Menti Cigányok Integrációját Segítő Szervezet vezetője, Nagyné Lakatos Julianna indította abból a megfontolásból, hogy a szerényebb körülmények között élő nebulóknak általában szükségük volna külön tanárra, szüleik viszont ezt nemigen engedhetik meg maguknak. A tanodát két és fél évvel ezelőtt – kényszerből, mert megfelelő bérbe vehető termet nem talált – saját otthonában alakította ki, ahol a diákokat nemcsak szaktanárok segítik, de a tanoda tíz számítógépe is, amelyek révén a világhálóra is csatlakozhatnak. A gyerekeknek ráadásként kirándulásokat, szórakoztató programokat is szerveznek.

Idén szeptemberben úgy volt, már nem lesz oktatás. Korábban is előfordult, hogy a pedagógusok egy ideig nem kapták meg a fizetségüket, ingyen dolgoztak, mert még az elnyert pályázati támogatást sem utalták át a civil intézménynek, most viszont minden forrás elapadni látszott. Végül a Nemzeti Civil Alap 1,7 milliós támogatása jelentette azt a szalmaszálat, amelybe kapaszkodva elkezdhették a most befejeződő félévet. Nagyné egyébként úgy becsülte, hogy az elkövetkező két évi működéshez összesen tízmillió forintra volna szükség, a legnagyobb kiadást a tanárok bérköltsége és annak járulékai teszik ki. A mostani szerény összeg azt jelentette, hogy a korábbi negyven gyerek helyett csak feleannyi jöhet, mindenekelőtt azok, akiknek korábban is hasznára vált a tanoda, valamint azt, hogy tizenkettő helyett csak négy pedagógus foglalkozhat velük.

Nagyné Lakatos Julianna nagyon bízik abban, hogy a most kiírt új tanodapályázaton eredményesen szerepelnek – a pályázatot egyébként legkésőbb éppen egy hónap múlva kell benyújtani. Igény lenne az oktatásra: a mostani húsz gyerekkel szemben szeptemberben több mint ötvenen jelentkeztek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatból egy teleknek lett gazdája Makón

Makó - Hat beépíthető portát kínált a makói önkormányzat fiatal házasoknak a telekprogram negyedik… Tovább olvasom