Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A társasházakban egymásra várnak a hó eltakarításával - olvasói levél

Makó városközpontjában, ahol egy-egy társasházban százan is élnek, mindenki a szomszédjára vár, hogy seprőt, lapátot ragadjon, hogy megszabadítsa a járdát a magasra nőtt hórétegtől - olvasói levél.
"Február 3-án pénteken Makó felett is kiszakadt az ég nagy dunyhája, és vakító fehérség borult a városra, mely olybá tette a tájat, házakat, fákat, bokrokat, mintha farsangi mulatság készülődne szibériai jelmezben.
A napokig tartó hóesés hatására már mintegy félméteresre nőtt a hóréteg, melynek eltakarítása komoly gondot okoz mindenkinek, különösen az olyan helyeken, ahol öregek laknak.

Ez a rendkívüli állapot csupán a gyermekeknek kedvez, akik örülhetnek a tél szépségének, és hódolhatnak a fagyos, zimankós játékoknak: szánkózhatnak, hócsatákat vívhatnak egymással kifáradásig.

Egy érdekes jelenség uralkodik városunkban már hosszú évek óta. Ahogy a városközpontból haladunk a perifériák felé, azt tapasztalhatjuk, hogy a járdák egyre tisztábbak, és járhatóbbak lesznek. Köztudott, hogy mindenki köteles a háza előtt tisztántartani a járdát. Az egyszerű emberek igyekeznek ennek eleget tenni, de a városközpontban, ahol egy-egy társasházban százan is élnek mindenki a szomszédjára vár, hogy seprőt, lapátot ragadjon, hogy megszabadítsa a járdát a magasra nőtt hórétegtől.

Az utcákat járva a járókelő észreveheti, hogy egyes házak előtt csupán egy keskeny csapás járható, mert az ott élő idős embereknek az erejéből mindössze ennyire futotta, de mindent megtettek annak érdekében, hogy embertársaikat segítsék a zavartalan közlekedésben.

A Návay Lajos tér 5-7 számú ház a VGV székhelye. Innen indulnak el a hókotrók, melyeknek hatására megtisztulnak a közutak, és munkájuk nagyrészt hozzájárul a balesetveszély megelőzéséhez. A székház előtti járda viszont évtizedek óta Csipkerózsikai álomba merült, és a felmagasodott hóréteg érintetlenül pihen a járdán, elzárva az utat az általános iskolások elöl, akik itt kényszerülnek elmenni az iskolából a tornaterembe. Ez az útvonal vezet a város piacához is, és meglehetősen forgalmas, különösen hetipiacos napokon.

Akik nem akarják cipőjüket hóval megtölteni, kénytelenek kimenni a kocsiútra, ahol bármikor megcsúszhat egy autó, mely tragédiához vezethet. A mellettük lévő ház idős lakói naponta megvívják csatájukat a hó eltakarításakor, de mégis mindig példaértékűen tisztán tartják a járdát, pedig nem kellene, hisz a szomszéd VGV épülete előtt, mintegy sorompó úgy éktelenkedik a felmagasodott hóréteg.

Amikor a tél elveszti csatáját tavaszi napsütéssel szemben, nappal megolvad a jég, de a még az éjszakai hidegek hatására megfagy a hólé, mely reggelre komoly jégpályává válik, holott nincs erre szükség, mivel 200 méterre van a jégpálya. A környéken élők közül azt hiszem, kevesen emlékeznek arra, hogy az említett épület előtt mikor volt tisztántartva a járda télen és nyáron egyaránt.

Sokat gondolkoztam azon, hogy miért vált senki földjévé az utcának ez a rövid szakasza, és miért teszi ki a cég vezetősége magát annak, hogy valaki a figyelmetlenségük, hanyagságuk miatt balesetet szenvedjen.
Általában nyitott szemmel járok a városban, és még soha nem láttam olyan esetet, amikor a vezetők takarították volna az úttestet, ami rendjén is volna.

Kérdésem csupán annyi: Miért hunynak szemet e dolog felett, hiszen ők is emberből vannak, és mint ilyeneknek kötelességük vigyázni mások testi épségére?"

Bozsogi Attila, Makó

Olvasóink írták

 • 15. cindi 2012. február 07. 19:50
  „Tisztelt Bozsogi Úr!

  Az ön tájékozatlansága határtalan.VGV már isten tudja mióta nincs.A járda le van takarítva a cég előtt.A honvédból a piacra feljáró egyének módszeresen az utat használják,ha van hó,ha nincs.Ennek okát magam sem tudom,ott kerülgetem őket állandóan.

  A tömbházak lakóiról és az üzletek tulajdonosairól pedig meg van a véleményem,Nyomni kellene ki a büntetést!Inkább átmásznak az útról oda dúrt méteres havon a kukához,minthogy letakarítsák az oda vezető szakaszt.

  Az elmúlt napok időjárása ismét bizonyította,hogy az emberekben gyakorlatilag nulla a tolerancia,az empátia és a szeretet.Üvölteni,szidni,hibáztatni,veszekedni az megy!!”
 • 14. Lavazzo 2012. február 07. 19:19
  „Tisztelt szerkesztő és mindenki!

  Miért azokat az embereket kell <moderálva>, akik ténylegesen el dúrják a havat?? Az, hogy a társasházak lakói elvannak lustulva és saját érdekükben sem képesek el dúrni a havat, meg is érdemlik, hogy nem tudnak rendesen közlekedni. Gondolom kedves Bozsogi Attila, te biztos felkeltél eddig hajnal kettőkor és ellapátoltad a havat az utcátokban mert te olyan nagy embernek képzeled magad! Mert tudod, a városgazdálkodás emberei igenis felkelnek azért, hogy az ilyen tetű emberek, mint te, eltudjanak menni az utakon!! Ma is szét lehet nézni, a főtér járható, a bicikli utakon lehet közlekedni. Akkor bántsátok a másik ember munkáját ha ti különbek vagytok!!!Szánalmas banda !”
 • 13. Csaby83 2012. február 07. 10:25
  „12.: Egyetértek Racoon hozzászólásával! Több ember hamarabb végezne...”
 • 12. Racoon 2012. február 07. 08:43
  „Tipikusan a kommunizmusból örökölt mentalitás. Ami közös az az enyém, ha hasznot hoz nekem. Viszont senkié, ha nyűg van vele. Pedig ha mindenki lapátot ragadna 5 perc alatt végeznének.”
 • 11. Csaby83 2012. február 07. 08:27
  „Hát igen, ezt én is észrevettem! A Bajcsyn is lusták az emberek lemenni az utcára sajnos... én bezzeg 1 nap alatt hatszor voltam lent körbedúrni a fél tömböt! Utoljára pedig reggel 5-kor. A többi meg odafönt kuksol és várja a sültgalambot, hogy valaki majd eldúrja előttük! Szép! Gratulálok a kedves lakótársaknak! Persze tisztelet a kivételnek! Csak sajnos kevesen vagyunk!”
 • 10. mosómasa 2012. február 07. 07:18
  „Sajnos igaza mondás: Közös lónak túros a háta....Szerencsére falun azért más a hozzáállás,majd mindenki előtt el van hányva a hó. Bár az említett mentalitás ide is kezd begyűrűzni: ha valahol nincs elhányva, az biztos nem tősgyökeres falusi.”
 • 9. banew 2012. február 06. 17:33
  „Azt nem értem, miért nincs házmester, miért szüntették meg, aki a lépcsőházat, az utcát rendben tartotta. Kapott valami kis pénzt, meg lakást, és tette a dolgát rendesen. Régen nem jártunk térdig a hóban. Most meg meg lehetne esetleg a közös képviselőnek fogadnia valakit, aki eltakarítja a havat, kifizetik, és ráosztja a lakókra. Ha derogál megfogni a lapátot, akkor fizessék ki a munkást. Ennyi. Addig meg igen is büntetni kegyetlenül. Engem is megbüntetnek, ha nem takarÍtjuk el a havat a ház elől...”
 • 8. IVY 2012. február 06. 16:00
  „Szegeden, rengeteg lakótelepi kis utcába - se ki, se be......
  Autók a 60 centis hó alatt. Kedves lakók a fejük búbját vakargatják, hogy most "mi a sz.r legyen....?"
  Az élelmesebbje kis műa. szemétlapáttal áll neki. Az utakat inkább hagyjuk. Térdig érő hóban, az autóúton sétáltam ki ma is a Szillérire.”
 • 7. NoComment- 2012. február 06. 15:27
  „<moderálva>
  A közösképviselönek nem a dolga a hólapástolás , közösk. nem egyenlö a házmesterrel !!!! Sok idióta ! A közösköltséget nem erre kell fizetni , azt a világítás stb.
  Egyébként meg én magam se megyek le lapátolni , leszarom őszintén szólva , persze majd szerintetek 14 lakásból mindenki lemegy takaritani mi ?”
 • 6. Thimotheus79 2012. február 06. 13:58
  „Egyolvasó!
  Értelmezd a szó jelentését!!!”
 • 5. papika56 2012. február 06. 13:22
  „amelyik társasház előtt nincs letakarítva a járda : jó nagy bünti. Ha nem takarít a T. lakó fizessen ! Lakásonként, naponta 1000.-ft BÜNTIT !!!! a boltosok is maguk előtt lapátoljanak !
  Nincs közmunkás--alkalmi hómunkás !!!!”
 • 4. Egyolvasó 2012. február 06. 13:19
  „És a közös képviselő, miért is kapja a juttatást az ott lakók összedobott közösköltségébőll??”
 • 3. viro 2012. február 06. 12:36
  „Lusta <moderálva> a nagy része!!!Én is panelban lakom tudom miről van szó!De a sok tudatlan azt nem tudja,hogy a kiirt takaritási rendbe ilyenkor bele tartozik a hólapátolás is!Ha ne adj úristen elesne valaki a ház előtt akkor a soros takaritót vennék elő!!!!”
 • 2. racionalitás? 2012. február 06. 11:42
  „tudjuk -hogy ez van...csak vicces...persze gondolom franciahögy és társai is izgalmas helyek ilyenkor...kielé is lapátoljak,,,,”
 • 1. kontrapista 2012. február 06. 11:09
  „Miért kell a panell-proli identitást minduntalan szapulni, ez van és kész !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A neurológiáért is harcol a makói kórház

Bár a neurológiai osztályról alig esett szó az utóbbi hónapokban Makón, a városi kórház ezt is szeretné megmenteni - átszervezéssel. Tovább olvasom