Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A termálvíz is sokat segít a spórolásban

Makó - A fűtési szezon első hónapja igazolta azokat a reményeket, amelyeket a makói kórház vezetése a hőszolgáltató rendszer korszerűsítéséhez fűzött: miután a meleget nagyrészt már termálvíz adja, nem földgáz, októberben 1,2 milliót spóroltak.
Éves szinten húszmilliós megtakarítást remélnek, így a 175 milliós, uniós támogatással megvalósított beruházás nyolc év alatt megtérülhet. Már a termálvíz további hasznosításán is gondolkoznak. Már ez első hónapban 1,2 millió forintos megtakarítást hozott a makói kórháznak, hogy 175 milliós beruházással, uniós pályázati pénzből és a fenntartó megyei önkormányzat támogatásával korszerűsítette energetikai rendszerét. Mint a felújítás indulásakor megírtuk, a spórolás lehetősége egyrészt abból adódik, hogy immár az eddig földgázzal fűtött új épületszárnyban is az intézményben másutt már használt termálvíz biztosítja a meleget, ráadásul modernebbé tették a fűtési rendszert – például új, gyárilag szigetelt gerincvezetéket és leágazó vezetékeket fektettek le, kicseréltek 150 radiátort – a teljes mennyiség 80 százalékát – és termosztatikus szelepeket szereltek rájuk.

A csövekben egyébként már nem termálvíz kering, hanem lágy víz, ami nem teszi tönkre a csöveket, és ezt a számítógép vezérelte fűtőház mindig épp csak a kellő hőfokúra melegít fel. Olcsóbb az új rendszer azért is, mert mostantól a meleg víz előállításához is termálhőt használnak, nem földgáz elégetésével nyert gőzt. Az intézmény a villanyszámlán is spórol, mert egyúttal a világítási rendszert is korszerűsítették.

Az új fűtési rendszer igazolta a várakozásokat: eddig havi 1,2 millióval fizetnek kevesebbet. Fotó: Karnok Csaba
Az új fűtési rendszer igazolta a várakozásokat: eddig havi 1,2 millióval fizetnek kevesebbet.
Fotó: Karnok Csaba

Mint az intézmény gazdasági igazgatójától, Pásztor Istvántól megtudtuk, a beruházás a fűtési szezon indulásával igazolta létjogosultságát, hiszen felére, száz köbméter alá csökkent a földgázfogyasztás – emiatt az alapdíj is csökkent, ez már önmagában havi félmilliós megtakarítást jelent. Természetesen a termálvíz sincs ingyen, de ebből is negyedével kevesebbet igényel a modern rendszer, és az energiatakarékos izzóknak köszönhetően az áramfelhasználás is mérséklődött nyolc százalékkal. Mindez együttesen azt jelenti, hogy éves szinten 17-20 milliós megtakarítás várható. A makói kórház évente mintegy száz-száztíz millió forintot költ 1,5-1,6 milliárdos költségvetéséből közüzemi számláinak rendezésére, tehát a mostani beruházásnak köszönhetően mintegy 20 százalékkal kevesebbet fog kiadni ilyen célokra. Ha minden a tervek szerint alakul, a beruházás nyolc év alatt térül meg.

Gyógyítanának is a vízzel

A makói kórházban a rendszer felújításával az eddigi hét helyett négy fűtőt kell alkalmazni. Ez is megtakarítás, de a hosszú távú elképzelések között a rendszer teljes automatizálása is szerepel, így egyáltalán nem lesz szükség fűtőkre. További távlati elképzelés, hogy a termálvizet nem csak fűtésre használnák: lehet, hogy egyszer sikerül gyógyvízzé nyilvánítani, és akkor kezelésekre is használhatnák a tervezett rehabilitációs részlegen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyéből a makói kórház a legjobb

Makó - A HáziPatika.com internetes oldal idén is meghirdette Az év kórháza versenyt, voksolni a… Tovább olvasom