Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A térség gabonáját nem fogadhatja a Concordia

Makón és környékén is óriási gondot jelent, hogy noha már a végén jár a búza betakarítása, sok gazda nem tudja, hol raktározhatná a termést.
Bárdos Ferenc szerencsés kivétel: van saját tárolója Fotó: Szabó Imre
Az apátfalvi Bárdos Ferencnek szerencséje van: saját erőből fel tudott építeni egy ötszáz négyzetméteres raktárt, és oda vihette a learatott búzát. A százötven-százhatvan hektáron gazdálkodó, ebből ötvenöt hektáron búzát, harminchármon zabot, tizenötön árpát, a többin pedig különböző zöldségeket termelő fiatal földműves azt mondja: az idei termésátlag gyenge, búzából húsz-harminc, zabból valamivel több mint harminc mázsát sikerült hektáronként betakarítani. Ami a búzát illeti, fele-fele részben étkezési, illetve takarmány minőségű. Vásárló nemigen van rá, ez különösen az utóbbi kategóriára igaz. Tárolója szerencsére akkora, hogy néhány barátjának is fel tudott belőle ajánlani – a jellemző azonban az, hogy az emberek nem tudják hol elhelyezni a termést. Apátfalván ő mindössze négy-öt raktárral rendelkező termelőt ismer; a kicsik azok, akik most gondban vannak.

Az étkezési gabonára Makón a Maros Malom a legnagyobb vevő. Kalocsa Ferenc üzletág-igazgató lapunknak elmondta: összesen 4800 tonna gabona felvásárlását tervezik és ennek jelentős része már be is érkezett hozzájuk. A termés mennyisége és minősége a szakember szerint is gyengébb a szokásosnál. A felvásárlás folyamatos, sorbaállás nincs. Ők az exportminőségű termésért tizennyolcezer forintot fizetnek, plusz a kompenzációs felárat, méghozzá nyolc napon belül. A takarmánybúzát viszont nem fogadják, és raktározni sem tudnak.

A makói térség gazdái tavaly a malom mellett az állami tulajdonú Concordia Rt. városi telephelyére vihették gabonájukat, ahol – egy partnercég közreműködésével – nemcsak a felvásárlásra, hanem a bértárolásra is lehetőségük volt. Az összesen több mint huszonötezer tonnát fogadni képes silókhoz azonban most hiába érkeznének a termelők: mint Balog Tamás telepvezetőtől megtudtuk, felsőbb utasításra nem fogadhatnak szállítmányokat, és a felvásárlásban sem vehetnek részt. Az utasításra magyarázatot nem kaptak. A termelők közül mindenesetre nagyon sokakat érintett kellemetlenül a dolog. Hírek szerint a minisztérium azért tiltotta meg a kapacitások lekötését, mert a hosszú távú intervenciós felvásárlás számára szeretne minél több raktárt fenntartani.

Ezt a magyarázatot azonban nem találja meggyőzőnek Martonosi György makói parlamenti képviselő, akit a problémával sok egyéni gazdálkodó keresett meg a napokban. Ő Pásztohy Andráshoz, a földművelésügyi tárca politikai államtitkárához fordult segítségért. Ő intézkedést is ígért, visszajelzést azonban még nem kapott a honatya. Martonosi úgy véli: a makói silókban bőven van hely, még akkor is marad a kistermelőknek, ha a térség összes intervenciós gabonáját idehozzák. Valamilyen megoldásra mindenképpen szükség van, hiszen akinek nincs tárolója, most nemigen tud mit kezdeni a terméssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verdi–Wagner gála a folytatás

Ma este 8-kor lesz a Hagymaház szabadtéri színpadán a Verdi–Wagner gálaest, a Makói Muzsika… Tovább olvasom