Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A tetőn pihennek, és már babát is hoztak a madarak Makón

Makó - Új látványossággal gazdagodott a makói fürdő: bár fészket nem raktak, rendszeresen az élménycsúszda tetején pihen egy gólyapár. A vendégek megkedvelték őket – az egyik itt dolgozó hölgynek már babát is hoztak a madarak.
Gólyák választották pihenőhelyül a makói termál- és gyógyfürdő élménycsúszdájának tetejét. Bár fészket nem raktak a tetőre, amióta visszatértek Afrikából, gyakran látni őket, amint ott üldögélnek, figyelnek. A kedves madarakat a változékony idő miatt egyelőre még ritkásan érkező vendégek is szívükbe zárták. Pőcze Lászlóné, a fürdő igazgatója lapunknak elmondta: a nagyjából 17 méter magas, négy esztendeje átadott csúszda tetején már tavaly is fel-felbukkantak gólyák. Leginkább kora reggel és estefelé üldögélnek ott, amikor kisebb a mozgás a fürdő területén – de látták már őket ott déltájban is.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója szerint, ha csak nem egy későn érkezett fiatal párról van szó, nem valószínű, hogy a gólyák nekiállnak a fészekrakásnak, már csak azért sem, mert egy fürdőben nyáron elég nagy a nyüzsgés, és az ilyesmit nem szeretik a madarak. Sokkal valószínűbb, hogy afféle bázisként használják a csúszda tetejét, ahonnan egész messzire elláthatnak, szemmel tarthatják a környéket. Így – azonkívül, hogy bántani nem szabad őket – semmilyen kötelezettsége nincs az állatokkal szemben a fürdőnek. Ha mégis fészket építenének, akkor a helyzetet szakhatóság bevonásával kellene rendezni; valószínűleg rá kellene őket bírni arra, hogy települjenek arrébb, egy külön nekik épített másik fészekbe. Veprik Róbert saját becslése szerint egyébként az amúgy szerencsés módon gazdag megyei gólyaállomány létszáma stagnál, a szaporulat létszáma leginkább attól függ, az időjárás mennyi fiókát enged felnevelni a szülőknek.

Fészket még nem raktak, de szinte állandó lakók. Fotó: Karnok Csaba
Fészket még nem raktak, de szinte állandó lakók.
Fotó: Karnok Csaba

A néphit szerint különben a gólyák felbukkanása valahol azt jelenti, hogy ott hamarosan gyermekáldás várható. Ez a fürdő dolgozóinak is eszébe jutott tavaly, amikor először látták a madarakat – és azóta az egyik gyógymasszőrnek csakugyan gyermeke született.

A baglyok elköltöztek

Makón nem csak a gólya költözik az ember közelébe: néhány évvel ezelőtt, amikor a zsinagóga felújított padlásáról kiszorultak, baglyok telepedtek meg, sőt költöttek is a környező lakótelepi panelházak erkélyein, a virágládákban. Az egyik lakó, Kissné Chamilla Mária – akinek a bagolyfiókáit annak idején be is mutattuk lapunkban – most azt mondta: már sem náluk, sem a szomszédos erkélyeken nincsenek madarak. A lakótelepi erkélyeket minden bizonnyal hirtelenjében szemelték ki, miután eredeti lakhelyükön nem tudtak költeni, később azonban bizonyára találtak nyugodtabb, csendesebb otthont maguknak.

Olvasóink írták

  • 1. zozo77 2008. május 08. 21:58
    „Már az is nagy dolog, hogy a saját neved meg tudod jegyezni és le tudod írni ! A következő lépés, mások nevét is próbáld megjegyezni és helyesen papirra vetni ! (Igaz ez számodra igen komoly feladat)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 helyett most 80-nal repesztenek a 43-ason

Apátfalva - Bár több tízmillió forintot nyert forgalomlassító beruházásokra Apátfalva önkormányzata, a digitális sebességmérő alig ösztönzi fékezésre az áthajtókat. Tovább olvasom