Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A város szélére hordják a szemetet

Makó - Makón egy éve vezette be lakossági kérésre az A. S. A., hogy tonnánként 15 ezer forintért a Földeáki úti szeméttelepre is be lehet vinni a hulladékot. Régebben ez a szolgáltatás ingyenes volt, aztán egy évig szünetelt, most pedig fizetni kell érte – az illegális lerakóhelyeken nagyjából ugyanannyi a szemét, mint korábban.
A Makón lakossági hulladékszállítással foglalkozó A. S. A. Hódmezővásárhely egy évvel ezelőtt azért vezette be, hogy a régi szeméttelepen fogadja a hulladékot, mert ezt sokan kérték a városban. Hasonló lehetőséget a szolgáltatóváltás előtti cég is biztosított, amely tíz éven át egy köbméterig ingyen vette át a hulladékot. Ezt az A. S. A. megszüntette 2010-ben, amikor átvette a várost, és ez így is maradt jó egy esztendőn át. A cég hódmezővásárhelyi első embere, Reith Imre lapunknak erről azt nyilatkozta: szakmai hiba volt az elődjük részéről, hogy a hulladékot térítési díj nélkül vette át.

Ornyik Imre szerint illegális szemétlerakó ügyben a helyzet változatlan. A szerző felvétele
Ornyik Imre szerint illegális szemétlerakó ügyben a helyzet változatlan. A szerző felvétele


A szolgáltatás megszüntetésekor a képviselő-testületi ülésen is elhangzott az a vélekedés, hogy emiatt elszaporodnak az illegális szemétlerakó helyek Makón, mert sokan a város szélére hordják mindazt, ami már nem fér a kukába. Lapunk akkor megkérdezte tapasztalatairól Ornyik Imre vadászmestert, aki rendszeresen járja, sőt civilekkel együtt takarítja is az erdőt és a dűlőutakat. Ornyik úgy nyilatkozott, nem növekedett az illegális szemétlerakók száma. A társaság – lakossági igényekre reagálva – közel egy esztendeje újra lehetővé tette a Földeáki úti telepen a hulladék elhelyezését, amiért tonnánként bruttó 15 ezer 113 forintot kell fizetni.

Beváltotta-e ez a lépés a hozzá fűzött reményeket? Rossi Tünde, az A.S.A. Magyarország Kft. kommunikációs vezetője elmondta: az elmúlt egy évben összesen 90,4 tonna kommunális hulladékot kaptak. Újból megkerestük Ornyik Imrét is, aki megmutatott nekünk néhány helyet Makó határában, ahol szemét látható az út mentén. Nemcsak erdőszélen, dűlőutak mentén látni ilyet, de jelentősebb forgalmú aszfaltozott út szélén is. Elmondta, a helyzetet akár a tavalyival, akár a korábbi évekkel összevetve lényegében nincs változás, csupán az építési törmelék lett valamivel több az illegális lerakóhelyeken.

Olvasóink írták

 • 6. Egyolvasó 2012. szeptember 13. 06:23
  „Itt az a legnagyobb baj, hogy mindenki gyorsan akar meggazdulni, nem törődve semmivel, érdekes, hogy régen a BIO-Pannonia Kft. tudta ingyenesen biztosítani a makói lakosoknak a hulladék lerakást, az A.S.A miért nem tudja??
  Azóta már a szemétszállításért is többet fizetünk az A.S.A.-nak. A Kapzsiság a pénzutáni sóvárgás, hajtás egyes embereket teljesen elvakított, még a szüleiket is képesek volnának eladni ha valaki pénzt kínál neki.”
 • 5. cindi 2012. szeptember 11. 20:20
  „3 hónapra a közel 5000 Ft nem drága.Havonta olyan 1600-1700 Ft.Hogy ne legyen mindenfelé mocsok.A Digi TV , Kábel TV meg az internet nem drága???”
 • 4. HunyadiMan 2012. szeptember 11. 10:12
  „Az utak mellett (pl. Földeáki út) nem a lakosok szemetelnek, hanem a románok,akik a tanyák előtt állnak meg ...ni-hu...zni meg kidobálni a Németország óta az utazás során felhalmozódott szemetet.”
 • 3. grafika88 2012. szeptember 11. 09:34
  „A szemét szállítás így is horror áron van. 1/4 évente : 4897.-
  Duplája mint régen. Akkor ingyen volt havonta --most pénzt kérnek még + érte !az ASA elszállt az árakkal. Mert ennyi pénzben benne lehetne a díja --havi 1 X ingyen kivinni a Földeáki útra .”
 • 2. GuettaDavid 2012. szeptember 11. 09:00
  „Nemcsak a 15.113 Ft-tal kell számolni, ott van pluszban a szállítási díj is.”
 • 1. joy 2012. szeptember 11. 07:39
  „Mindaddig nem is változik a helyzet, amíg nem lesz kötelező minden!!! ingatlan után fizetni a szemétszállításért!

  Töltésen túl lakunk, felénk a hobikertesek hordják a szemetet a kiserdei utakra, fák alá, azután kóborkutyák széttépik, szétszórják. A panelek közé szintén a hobikertekből hordják be a szemetet, vagy a város széli, külterületi utak árkait tömik meg vele, de tudk olyanokról, akik kertes házuk szemetét szórják szét, hogy ne kelljen fizetniök a havi 3e+HuF-ot.
  Mi becsületesek pedig szenvedhetjük a csalók mocskát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánc a Maros medrében - videó!

Igazi gyöngyszemet találtunk a legnépszerűbb videómegosztó portálon, amiből kiderül hogyan táncoljunk Björkre a Maros mederben. Lájk? Tovább olvasom