Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A vészhelyzetben összefogott Rákos

Váratlanul lepte meg a belvíz Makó-Rákos házait a napokban: az idősebbek szerint fél évszázada nem volt arra példa, hogy a lakóépületek veszélybe kerüljenek. Az egész falu összefogott, Makó pedig pályázati pénzből kotortatja újra az utcák vízelvezetőit.
A makó-rákosi Görbe Sámuel is lapátot ragadott a belvíz ellen Fotó: Illyés Szabolcs
Makó-Rákos határában férfiak csoportja szorgoskodik, ám nem a szokásos, tavaszi munkálatokat végzik a szántón, hanem kapával-ásóval felszerelkezve, bokáig az iszapossá nedvesedett földbe mélyedve árkot ásnak, hogy lecsapolják a falu széli épületek falait nyaldosó belvíztavat. A hozzáértő segítség sem maradt el, a Kossuth és a Táncsics utcában a Tisza–Maros szögi Vízgazdálkodási Társulat markolói vájnak utat a házakat áztató víz előtt.

– Csak a legidősebbek emlékeznek rá, hogy ilyen nagy víz lett volna Rákoson; a házak közé az '50-es években sem jött be a lé – mondja a Táncsics utcában lakó Görbe Sámuel. – Erre nem voltunk felkészülve, összefogtunk, a segítség is időben érkezett, így most már nincs veszélyben egyikünk lakóháza sem.

Megmutatta: az ő portáján komoly baj is lehetett volna.

– Bár tavaly is megjelent némi belvíz, nem igazán készültünk fel az idei áradásra. Ezért nyújtott megdöbbentő látványt, amikor egyik reggelre vízben állt a lóistállóm – meséli a gazda. – Volt, hogy csüdig álltak a lovaim a vízben. Azonnal szivattyúzni kezdtünk, de mivel a kivezetés nem volt megoldva, minduntalan visszafolyt a víz, sziszifuszi munka volt. Persze most a markolók segítségével már el tudjuk vezetni, de futtatni még így sem tudom a versenylovaimat, mert annyira nedves, saras a portám. Az állatok rövid ideig elviselik, hogy vízben kell állniuk, de számtalan betegség forrása lehet ez az állapot, hiszen így a szalmát sem cserélhetjük alattuk, a trágyát sem tudjuk eltakarítani.

A szomszédban lakó Tézsla Antal is a szorgoskodók között van, ő a vészhelyzet kialakulásának okára is rámutat: úgy véli, a szövetkezet beszántotta az elvezetőket, ezért állt meg a víz a házak között. A legnagyobb vészben a tűzoltók is segítségükre siettek, de a tartós segítséget a belső árkok újbóli kialakítása jelenti.

– Teljesen újra kell ásnunk az utcák elvezetőit, hiszen a legtöbb helyen betemetődött az árok, van, ahol már a nyoma sem látszik – mondta Hegyes Tibor, a Tisza–Maros szögi Vízgazdálkodási Társulat építési vezetője. – Két markológép, két teherautó és tíz ember segítségével 680 méternyi szakaszt kell helyreállítanunk, néhány napon belül végzünk is a munkával. Kis kényelmetlenséget jelent, hogy a kapubejárókat is ki kell alakítanunk, itt beton átereszeket fektetünk le, ami miatt néhány napig a ki- és bejárás akadályozott, de az eredmény érdekében mindenki türelemmel viseli. A csatornák partját betonlapokkal nem erősítjük meg, hiszen a természetes növényzet megköti a földet.

Buzás Péter, Makó polgármestere a védekezéssel kapcsolatban elmondta: a város egy AVOP-pályázat keretében nyert csaknem 46 millió forintot, ebből nyolc és fél milliót különítettek el a rákosi csatornázásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békés vasárnap a legkisebb faluban

A megye legkisebb falujában, a négyszáznyolcvan lelkes Kövegyen csendes kampány után, békésen… Tovább olvasom