Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Adakoznak a térfigyelő kamerákra

Földeák - Népszerűvé tette a térfigyelő kamerák felszerelésére indított gyűjtést Földeákon az, hogy a múlt héten falfirkák borították el a falut – meglódultak a befizetések, már több mint 800 ezer forint jött össze. A házfalakra festett firkák nagy része még mindig látható.
Azt követően, hogy múlt szerdára virradóra falfirkák borították el a falut, meglódultak a befizetések a Földeák Községért Közalapítvány számlájára – ide lehet eljuttatni az adományokat a helyi térfigyelő kamerarendszer kiépítésére. Az ötletről májusban írtunk először. Másfél millió forintot ígértek a civilek és vállalkozók erre a célra, de ez májusig nagyrészt ígéret volt, nem utalás. Mostanra viszont több mint 800 ezer forint ténylegesen is az alapítvány számlájára került – tájékoztatta lapunkat az ötletgazda, Neparáczki Olga független képviselő. Ennyi pénz ilyen rövid idő alatt még sosem gyűlt össze semmilyen célra a faluban.

Az eredeti elképzelés egyébként az volt, hogy 5 térfigyelő berendezést szerelnek fel, amely a ki- és bevezető utak forgalmát követi, de épp a múlt heti eset világított rá arra, hogy ez nem elég, így a tervek szerint több mint tíz kamerát szerelnek fel. Ezek pásztázni fogják a főteret és a fontosabb közlekedési csomópontokat is. A helyeket a szervezők a rendőrséggel együttműködve választották ki, és önkormányzati épületeken helyezik el a készülékeket. A rendszer a helyi rendőrőrsre továbbítja a képet, de felvételt is készít. A berendezések telepítése 2–2,5 millió forintba kerül, az összeghez várhatóan az önkormányzat is hozzájárul. Az első kamerákat várhatóan augusztusban szerelik fel.

A faluban egyébként a legtöbb helyen még mindig láthatók a falfirkák. Mint megírtuk, két helyi fiatal csúfította el az utcákat – többek között – horogkeresztekkel és Dávid-csillagokkal. Amint azt a 17 és 20 esztendős fiatalember a rendőrségen vallotta – brahiból. A rajzok, feliratok eltüntetésével maguk az elkövetők is próbálkoznak – kevés sikerrel, mert a festék, amit használtak, nehezen távolítható el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rockfesztivál a Maros-parton

Volt időszak, amikor Makón elmaradhatatlan része volt a nyárnak a szabadtéri rockfesztivál. Ez a hagyomány azonban az utóbbi években feledésbe merült. Tovább olvasom