Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Adózik, de 4 éve nem termel a makói téglagyár

Makó - Fizeti az adókat, de 2009 augusztusa óta megrendelés híján nem gyárt téglát a Szema Makó Téglagyártó Kft. Építőanyag-kereskedésként működve várja a válság igazi végét hatalmas telephelyen, az autópálya mellett, a román határhoz közel.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Huszonkilenc éve dolgozik a makói téglagyárban Varga Sándor, az ő vezetésével épült föl az üzem a Rákosi út mellett. A rendszerváltás után a menedzsment tagjaival kft.-t alapított, megvették a gyárat, részben hitelből.

Tizenegy év törlesztés után, 2008. december 15-én kifizették az utolsó részletet. Előtte előfordult, hogy 50 kamionnyi téglát vittek el innen Lengyelországba, és folyamatosan szállítottak Romániába.

Aztán jött az amerikai pénzügyi válság, átterjedt Európára, és úgy hatott a hazai építőiparra, mint amikor lezuhan a redőny. 2009 augusztusában le kellett állítani a termelést a makói gyárban, senki sem vett téglát.


– Megviselt minket, ami történt, sokat gondolkodtunk utóbb, hogy időben reagáltunk-e a változásokra – mondja Varga Sándor, a Szema Makó Téglagyártó Kft. ügyvezető igazgatója. – Azért indítottuk el az építőanyag-kereskedést, hogy fönn tudjuk tartani valahogyan a vállalkozást. Pozitívum, hogy nem tartozunk senkinek, ám a korábbi árbevételünk tizede jön be, miközben az adótörvények nem veszik figyelembe, hogy áll a termelés. Csak a helyi adók a duplájára nőttek az elmúlt négy évben, ami számunkra milliós nagyságrendű összeget jelent.

Amikor még teljes kapacitással működött a gyár, 50-60 ember dolgozott itt, később a fejlesztések révén 40-re csökkent a létszám. Most 7 embernek ad munkát a kereskedés.

Ez nem „makói specialitás", hiszen míg 2007-ben 25 téglagyár működött az országban, most 7-8, némelyik idényjelleggel. A válság készületlenül érte a multikat is. Megépült Európa egyik legmodernebb cserépgyára Békéscsabán, s az első termékek ugyanúgy az udvarra kerültek, ahogy Makón. A tőkeerős vállalkozásokat is megviselte a válság, legtöbb gyárukat leállították, konzerválták gépeiket, várják a jobb időket.

– A bányaterület bányászati joga a miénk, a gépeinket ugyan fel kellene újítani, de nem szükséges sok idő ahhoz, hogy újrainduljunk – mondja a makói igazgató. – Közben megépült mellettünk az autópálya, közel a román határ, a túloldalon legközelebb Nagyváradon gyártanak téglát, úgyhogy jobb helyen nem is lehetnénk. Ha javulnak a hitelezés feltételei, van visszaút a piacra.

A gyár kéménye sokáig a legmagasabb építmény volt Makón. Ma már a Givaudané a legnagyobb. Fotó: Karnok Csaba
A gyár kéménye sokáig a legmagasabb építmény volt Makón. Ma már a Givaudané a legnagyobb. Fotó: Karnok Csaba

Az igazgató optimista ember, de a számok egyelőre nem biztatóak. Tavaly 7293 lakás épült Magyarországon, jóval kevesebb, mint a múlt századi nagy gazdasági világválság idején egy-egy esztendőben.

Csak 1943–44-ben, a háború alatt volt kevesebb magánépítkezés. 2013-ban 7500 új építési engedélyt adtak ki, amiből 4500 vonatkozik lakóépületre. Ha ezután csak ilyen tempóban újulna meg a közel 4,5 milliós hazai lakásállomány, körülbelül 600 évre lenne szükség a teljes kicserélődéshez, ami persze abszurd.

Az állag szinten tartásához évi 40-45 ezer lakásnak kellene épülnie. Most az EU által támogatott, elsősorban mélyépítési projektek tartják életben az építőipar még állva maradt cégeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a várakozás Nagylakon

Megszűnt a teherforgalomban kialakult várakozás a Nagylaki Határátkelőhely kilépő oldalán, a… Tovább olvasom