Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Adrenalindús kerékpáros kaland a Maros-parton

Makó - Kerékpárra pattantunk és elindultunk a Körös-Maros Nemzeti Parkba. Csak úgy, szabadon. Találkoztunk motorosokkal, kerékpárosokkal, láttunk kajakozókat és megcsodáltuk az ártér szépségeit.
"Ezt nem tudod még egyszer megcsinálni!" - kiabált a testvére után egy 10 év körüli kisfiú a Maros-part melletti erdősávban. Testvére éppen egy mutatványt hajtott végre, a néhol igencsak meredek úton. Nagy sebességgel ugratott át az egyik buckán, majd hanyag eleganciával érkezett a talajra. Velük akkor találkoztunk, amikor eldöntöttük ad hoc jelleggel nyakunkba vesszük az erdőt, teljesen szabadon kerülünk egyet a Körös-maros Nemzeti Park egyik makói szakaszán.

Adrenalindús kerékpáros kaland a Maros-parton - GALÉRIA

Az útvonal, amin végig haladtunk annak a távnak a része, ahol egyébként legutóbb a városi Sportágválasztó alkalmával a Marosmenti Mocorgók félmaratoni futóversenyt és gyalogtúrát szerveztek. Lesi városrésznél hajtottunk fel a töltésre, kerékpárral és egészen csaknem Apátfalváig tekertünk. A töltés egy szakasza frissen kavicsozott, tábla hirdeti: pályázati forrásból aszfaltozott út készül itt.

Gyönyörködtünk a tájban, ami különösen szép így ősszel. Láttuk a távolban a 43-as utat, az autókat pici matchboxként. Néhány kutyasétáltatóval találkoztunk, és egy-két futóval. A kavicsos szakasz végén, úgy bő 10 kilométerre a várostól lehajtottunk a töltésről és egy nagyon keskeny ösvényen elindultunk a folyó felé. Teljesen hétköznapi kerékpárral is teljesíthető a néhol igencsak meredek út.

Beljebb érve, ami most még veszélyesnek tűnt, később könnyű terepnek látszott a föl és le kanyargó dimbes-dombos út előtt. Motorzajt halottunk, bő negyed óra múlva el is került bennünket egy crossmotoros, láthatóan élvezte az utat, ami valóban izgalmas és kihívásokkal teli kalandot ígért. Ügyesen elkerült bennünket és tempózott tovább. Világító sárga festék jelezte a földből kiálló nagyobb gallyakat, ágakat, ez nagyon sokat segített abban, hogy biztonságosan utunk végére érjünk.

Adrenalindús kerékpáros kaland a Maros-parton - GALÉRIA

A fák közül egyszer csak kibukkant a Maros. A már jól ismert közeg, teljesen idegennek tűnt. Gyönyörű volt. Különös érzés rádöbbenni, hogy itt élünk egy ilyen csodálatos hely mellett és mennyire nem ismerjük. A Körös-Maros Nemzeti Parkban járunk- később ezt tábla jelezte. Gyakorlatilag a víz mellett már visszafelé haladtunk a strand irányába.

Két alkalommal találkoztunk kerékpárosokkal. Egyszer egy fiatal pár jött szembe, majd jó negyed óra múlva egy egész család. Melegítőben, hátizsákkal, lazán. Meglepődtünk, hogy mégse mi vagyunk az egyetlenek, akiknek az őszi hűvös időben is túrázhatnékja van. Jó érzés is volt tudni, hogy: Lám, lám az emberek szépen lassan, önállóan, szabadon felfedezik maguknak ezt a csodálatos helyet.

"Húzd le a fejed"- szólt hátra az előttem haladó. Még időben, majdnem sikerült lefejelnem egy jókora faágat. Itt erre is ügyelni kell, hiszen minden éppen úgy van, ahogy a természetben lennie kell. Az ágak össze-vissza nőnek, kidőlt fatuskót állják utunkat az ösvényen túl. Kajakozók eveztek mellettünk a vízen, integettünk egymásnak, mert hát, itt az idegen is ismerős.

Adrenalindús kerékpáros kaland a Maros-parton - GALÉRIA

Végigtekertünk a folyó mellett egészen a strandig. Bő két óra kényelmesen végigértünk, úgy, hogy ha azt láttuk jónak, megálltunk pihenni, gyönyörködni a tájban. Laza, biztonságos, izgalmas út volt. Ki gondolta volna, hogy ez az adrenalindús élmény egy köpésre van a várostól...

Olvasóink írták

 • 10. kakukkfű 2013. február 03. 12:15
  „Szerintem a sok terep motoros, és Quados sokkal nagyobb veszélyt jelent, nem beszélve az irtózatos zajterhelésről, a sok kerékvágatról. Le a motorosokkal,Quadosokkal a Maros parton! Menjenek olyan helyre (van rá pénzük!), ahol lehet! Kutyámmal sétálva naponta botlom beléjük. Illetve botlom meg a természetkárosító áldásos tevékenységük nyomaiban”
 • 9. 80sFan 2012. november 23. 14:08
  „Igen, az jött le nekem is, mintha ezzel azt akartad volna sugallni, hogy nem öngyilkos lett...”
 • 8. 3évesférfi 2012. november 22. 16:06
  „Értem én, de azt írtad, hogy életveszélyes. Az nem ugyanaz, mint megijedni valamitől.”
 • 7. grafika88 2012. november 22. 13:23
  „6.
  Nem a halottól kell félni !
  De sétálsz elgondolkodva ..és hoppp egy hulla a fán. Míg élek nem felejtem el !”
 • 6. 3évesférfi 2012. november 22. 12:32
  „5. grafika88: A felakasztott fiú megtámad mindenkit, vagy mi van? Mitől életveszélyes?”
 • 5. grafika88 2012. november 21. 22:19
  „Régen sokat jártunk arra. Ma már egyedül járni --életveszélyes !
  Csak addig mentünk többed magunkal, gyalog--bicajjal ..míg a strand mögötti rész ..a honvédségi üdülő , benőtt dzsungele le nem kopaszodott ősszel --és megtalálták a fára .felkötött fiatal fiút.
  Na azóta NEM járunk arra !”
 • 4. 80sFan 2012. november 21. 19:14
  „Kocogni arrafelé jó, a hűvös félévben a város területén sétálni, kocogni, biciklizni - alapvetően levegőt venni - nem lehet, mivel egyre többen fűtenek szénnel, fával és egyébb eltüzelhető szilárd anyaggal, amitől tele van a levegő füsttel. Szellőztetni muszáj, de azt sem lehet, mert csak a füstös levegő jön be. Ez is lehetne egy téma, hogy mi mindennel tüzelnek az emberek, van aki, gumit, műanyagot, szemetet éget - rettentő bűzös füst kíséretével...”
 • 3. Racoon 2012. november 21. 13:59
  „A kavicsos út vége a várostól nem 10, hanem 2,3 km-re van. Tíz kilométerre már majdnem Apátfalván vagyunk!”
 • 2. 3évesférfi 2012. november 21. 12:39
  „Így van, gyalog kell menni.
  A bicikli részemről rendben lenne, de motorosknak semmi keresnivalójuk természetvédelmi területen.”
 • 1. gézaapu 2012. november 21. 12:11
  „A dolog szépséghibája, hogy ez a kis túra sokak sajnálatára törvénytelen. Hiába akar az ember kikapcsolódni, vagy sportolni, ha nincs kijelölt, mindenki által használható útvonal.

  http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=sub_741”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a Jobbik jelöltjeit

Szegeden mutatta be a Jobbik az ambrózfalvi időközi választáson induló jelöltjeit szombaton. Tovább olvasom