Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Ajándék lónak is megnézik a fogát

Makó - Elkészült Makón azt a koncepció, amely alapján a jövőben egységes elvek alapján dönt a képviselő-testület arról, hogy elfogadja-e a városnak ingyenesen felajánlott ingatlanokat.
Hogy ilyenre szükség van, az egy tavaly év végi eset nyomán derült ki. Mint be is számoltunk róla, akkor egy 349 négyzetméteres Honvéd városrészbeli, Honvéd utcai telket ajánlott fel gazdája a városnak.

Siket István képviselő (PSZM) akkor azt nyilatkozta lapunknak, az ilyen felajánlást érdemes alaposan megfontolni, hiszen az ingatlan értéket lényegében nem képvisel, terhet viszont jelentene: az önkormányzatnak kellene gondoskodnia a terület bekerítéséről, tisztán tartásáról vagy például az előtte lévő járda takarításáról télen. A városrészben egyébként nagyon sok a hasonló, igazából értéktelen ingatlan – ha az önkormányzat igent mondott volna a kérésre, minden bizonnyal felajánlási hullám indul el. A képviselők végül úgy döntöttek, leveszik a napirendről a kérdést, és akkor tárgyalnak róla újra, ha elkészül az ingatlanelfogadási koncepció.

Időközben az anyag elkészült

A keddi ülés elé kerülő javaslat szerint a külterületi ingatlanok amennyiben tehermentesek, elfogadhatók, a belterületiek esetében azonban további feltételeket is vizsgálni kell. Ilyen például, hogy a felajánlott tulajdonrész van-e legalább negyedrésznyi, van-e már az ingatlanban tulajdoni hányada az önkormányzatnak, és fűződik-e külön érdeke a megszerzéséhez – például fejlesztés, tömbösítés miatt. Talán a legfontosabb feltétel az, hogy az ingatlannal kapcsolatos terhek nem haladhatják meg a szokásos mértéket. Nem javasolt elfogadni a belvízzel erősen veszélyeztetett területek ingatlanjait sem. Erről térkép is készült – négy ilyen területet jelöl meg: Honvéd, Újváros, Vertántelep és Gerizdes egy-egy részét.

Olvasóink írták

  • 2. KamuNeni 2011. február 19. 21:47
    „En elfogadok minden ingyen ingatlant makon. Ha a varosnak nem kell akkor kerem irjak azt a nevemre. Meg az adot is kifizetem utannuk ha le vannak maradva. Kerem surgossen ertesitsenek ha van valami ilyesmi.”
  • 1. zoltanszabo 2011. február 14. 21:20
    „Ez jó kis rendelet. De ha mondjuk az ingatlan pl. a főtéren, v. a belvárosban van --ha a városnak nem kell--esetleg ingyen kell a polg.nek a 30 ingatlana mellé!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Löbauban bevált az, ami Makón nem

Makón két évet élt a testvérváros, Löbau portékáit kínáló üzlet, Löbauban viszont továbbra is működik a Makó Centrum. Tovább olvasom