Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Ajándék torta vércseppel

Makó - Százszeletes orosz krémtortával köszöntötték szerdán a makói kórházban a véradókat.
Az ünnepségre – amelyen a helyi Bárka óvoda apróságai adtak műsort, és Buzás Péter polgármester, illetve Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat regionális főorvosa mondott köszöntőt – 89 kitüntetett önkéntes jött el. Közülük volt, aki „csak" 10-szer adott vért, a „csúcstartó" pedig 70 alkalommal nyújtott így segítséget. A Gyöngy cukrászda által felajánlott édesség kifejezetten nekik készült, a tetejét ugyanis apró, vércseppet mintázó vörös habcsúcsok díszítették.

Vass Sándorné, a Vöröskereszt területi vezetője – aki a szeleteket szétosztotta – lapunknak elmondta: a véradók megszervezése egyre nehezebb. Egy-egy kiszállás alkalmával 20–25 emberre számítanak, de előfordul, hogy a fele sem jön el. Van, aki megromlott egészsége, más munkahelyi elfoglaltsága miatt kénytelen feladni az önkéntességet. Makón és környékén jelenleg mintegy 1600 aktív véradót tartanak nyilván, és számuk évről évre csökken, ezért is igyekeznek őket megbecsülni – most például egy rendkívül finom, különleges megjelenésű óriástortával.

A 100 szeletes tortát Vass Sándorné, a Vöröskereszt területi vezetője osztotta szét. Fotó: Karnok Csaba
A 100 szeletes tortát Vass Sándorné, a Vöröskereszt területi vezetője osztotta szét.
Fotó: Karnok Csaba
 

Olvasóink írták

 • 6. mami50 2011. február 18. 12:28
  „Kedves nyusszancs ! Az ünnepségen résztvevők az előző év 2009 szeptember és 2010 augusztus közötti ídószakban vért adók közül lett kiválasztva a Megyei Véradó által kiadott hivatalos lista alapján kerültek kiválasztásra. . A most kitüntetettek 2010-ben érték el a a megtisztelő címeket, de sajnos novemberben nem tudták átvenni a kitünteséket , ezért lett a mostani idópontban megtartva. Nagyon sajnálom," sancit", hogy kimaradt a listából, nem szándékosan történt. Egyébként aki szeretne vért adni és a munkaköre miatt ezt nem tudja megtenni,minden hétfőn 12-16,30-ig, illetve csütörtökön 9-13-ig van lehetőség a váradó állomáson ezt megteheti.A kitüntetéseket 10,20,25,30,40,50,60,és 70-szeres véradásért vehették át az arra jogosultak. A szervezök részéről egyáltalán nincs szó diszkriminációról, épp ellenkezőleg , azon dolgozunk, hogy minél kevesebb félreértés és megbántás történjen. A z elismerő szavakat köszönjük, a kritikákat is, igyekszünk a hibákból tanulni és a késöbbiekben azokat elkerülni.”
 • 5. viro 2011. február 18. 11:12
  „5,10,20,30,40,50,60,70-szeres véradókat hivtak.”
 • 4. Nyusszancs 2011. február 18. 08:18
  „Mi alapján válogatták ki, hogy kik vehettek részt az ünnepségen??? Én is megtiszteltetésnek éreztem volna, ha ott lehetek... Ja, és hogy eloszlassam a félreértéseket: nem a torta kedvéért, azt szerencsére tudok magamnak vásárolni, ha nagyon szeretnék.
  Egyébként "megértem", ha egyre kevesebb a véradó: a véradások szervezése éppen a munkaidő kellős közepén történik. Az én munkaköröm megengedi, hogy vért adhassak, de rengeteg embernek sajnos nem, így még ha szeretnének sem juthatnak el egy-egy alkalomra. Erkölcsi kötelességemnek érzem, mint ahogyan sokan mások is, de az ember hiába érzi annak, ha nincs lehetősége egyszerre lenni két helyen...
  Továbbra is lelkes véradó maradok (így másokon is segítek, és az én egészségi állapotom is felmérésre kerül egy-egy véradás alkalmával), de a diszkrimináció egy picit fáj, úgyhogy egyet értek Sancival. Nem az ünneplés kedvéért járok, de azzal ugye egyet értenek a kedves szervezők is, hogy talán nem így kellett volna? Jó, nyilván nincs lehetőség 1600 embert ünnepelni, de például a televízió végig közvetíthette volna, így több százakhoz eljuthatott volna a köszönet ilyen formája...”
 • 3. sanci68@vipmail.hu 2011. február 18. 08:02
  „Én52-szeres véradó vagyok Mégsem hívtak meg az ünnepségre ezúton is köszönöm!”
 • 2. viro 2011. február 17. 17:17
  „Köszönjük szépen a szervezőknek a műsort nagyon szép gesztus volt!!!
  És külön köszönet a Gyöngy cukinak a finom süteményért!!”
 • 1. eva45 2011. február 17. 11:05
  „De szép torta!
  Minden véradónak köszönet, és jó egészséget kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemét egy hely ez: a 43-as mentén 51 tonna szemetet gyűjtöttek!

Sokat elárul kultúránkról az, hogyan kezeljük a szemetet. A 43-as út nemcsak a román átutazóktól piszkos, találtunk kisteleki papírt is a szemétben kotorva. Tovább olvasom