Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Aki Makón fúr, az csalódik

Makó - A gázkutatók után most a visszasajtoló termálkút fúróit is kellemetlen meglepetés érte Makón: nem azt találták odalenn, amire számítottak. A geológus szerint elég jól ismerjük a talpunk alatt lévő rétegeket, de az ilyen csalódások kockázata fennáll, a beruházók számolnak is vele.

75 milliárd forintnyi közös befektetést hagyott ott az Exxon Mobil, amikor 2009 októberében kiszállt a makói gázmező feltárására létrejött megállapodásból. Azért döntött így a multinacionális olajcég, mert az óföldeáki fúrásnál 4300 és 4200 méter mélyről a tesztüzem idején váratlanul sok víz tört föl a gáz mellett, ezért nem látta értelmét a további próbálkozásnak. A bányatelek gazdája, a TXM Kft. azonban kitart, és továbbra is szeretné kitermelni a gázt. Amelyről megírták az újságok, hogy 600 milliárd köbméternyi, viszont szivacsos rétegben van, ezt „meg kell repeszteni", illetve „ki kell ékelni" olyan anyaggal, amelyből könnyebben kinyerhető a gáz.

A TXM most egy 4000 és egy 6000 méteres mélységű kútban dolgozik, de ennél mélyebb fúrásokat is tervezett.

Visszasajtoló kút fúrása Makó Gerizdes városrészében. Mégsem lehet belelátni a földbe. Archív fotó: DM/DV
Visszasajtoló kút fúrása Makó Gerizdes városrészében. Mégsem lehet belelátni a földbe. Archív fotó: DM/DV

A szénhidrogénmezőknél feljebb találhatók a termálvizet adó rétegek. Makón uniós támogatásból, egy 948 milliós beruházás részeként megújították a város régi termálkútját, és elkezdtek fúrni két visszasajtolót: ezek feladata lesz a távfűtőrendszerben keringetett, lehűlt vizet visszajuttatni a föld mélyébe. Hétfőn azonban Marosvári Attila alpolgármester arról tájékoztatta a sajtót, hogy az egyik kútban elakadt a fúró, a másiknál pedig hiába jutottak le a tervezett mélységbe, 1700 méteren, ahol olyan réteget sejtettek, amelybe vissza lehet pumpálni a vizet, végül nem találtak megfelelő körülményeket. Mindebből a laikus arra következtethet, hogy bár használjuk a termálvizet, a gázt, az olajat, a föld alá mégsem látunk be.

Teniszcipők lövelltek az ég felé

A száz éve született írót, Örkény Istvánt, a groteszk mesterét is izgatták a geológiai jelenségek. Legalábbis erről tanúskodik Fellendülés a sportszeriparban című egypercese: „Tegnap nagy meglepetés érte a Dél-dunántúli Mélyfúró Vállalat tapasztalt olajkutatóit. Amikor a süttőlapockai fúrótoronnyal elérték a 2200 méteres mélységet, hirtelen erős gázömlést észleltek. A földgázkitörést azonban nem a várt kőolaj föltörése követte: olaj helyett töméntelen mennyiségű teniszcipők lövelltek az ég felé. A Duna Cipőgyár minőségi ellenőrei azonnal a helyszínre siettek, és megállapították, hogy a föld méhéből érkező teniszcipők teljesen megfelelnek az előírásnak. Remélhető, hogy a süttőlapockai leletből nemcsak a hazai piacot tudjuk ellátni, hanem eleget tehetünk egy afganisztáni külkereskedelmi megállapodásnak is."

– Még szerencse, mert ha mindent tudnánk arról, ami a talpunk alatt van, nem lenne szükség geológusokra – mondja Szanyi János címzetes egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem oktatója. – Aki elindul a Maros-parti strandtól a város felé, és a lába elé néz, láthatja, mennyire különböző összetételű a talaj, attól függően, hogy mennyi üledéket rakott oda a folyó. Hasonló a helyzet a mélyben is. 10-15-20 méteres homokkőrétegek sorakoznak, ezek között van a víz, innen nyerik, és ilyen helyre lehet visszasajtolni. Ott, ahol fúrtak, 1500–1700 méteres mélységben nem találtak olyan réteget, amelybe biztonsággal vissza lehetne sajtolni. Az ott lévő víz összetétele sem egyezett meg azzal, amit visszajuttatnának oda. A szakmai érvek a további fúrás mellett szóltak.
A geológus úgy fogalmaz, elég jól ismerjük az alattunk lévő rétegeket, de annak a kockázatával, hogy nem pont azt találjuk, amit vártunk, számolni kell – és minden ilyen beruházás számol is, ezért van szükség a tudományos háttérre. A cél mindig a kockázat csökkentése. Adott a technika arra, hogy Makón is tisztázzák, pontosan hogyan húzódnak a rétegek, de egy 3 dimenziós szeizmikus vizsgálat költsége – az engedélyeztetések, egyéb tortúrák miatt is – milliárdos tétel. Ez nem fért volna bele a költségvetésbe. Ugyanakkor a 100 millió forintos többletkiadás ez esetben még átlagosnak nevezhető Szanyi János szerint.

Ez itt, Makón maximum egy évvel hosszabbítja meg a beruházás megtérülési idejét. A geológus hozzáfűzte: jó lenne, ha az engedélyeztetési eljárás az ilyen helyzetekre is tekintettel lenne, mert nagyon hosszadalmas engedélyt intézni – például a még mélyebb fúrásra.

Olvasóink írták

 • 10. birkasouce 2012. április 25. 08:34
  „Gusztustalan, mi mocskot hagytak a játszótéren, de a leggusztustalanabb, hogy a kutya nem szól nekik érte. Méteres árkok, ottfelejtett csövek, koszos ruha... Az egyébként sem túl egyenletes talaj a teherautóknak köszönhetően még rosszabb lett.
  A játszótér eddig csak szimplán gáz volt, most meg már senki nem viszi oda a gyerekét, akiben van egy kis jó ízlés. Köszönjük, ez ismét szép munka volt.”
 • 9. bambinaXX 2012. április 23. 20:01
  „Már megint emelnék a részvényeik árát?? Feldobjuk a témát: emelkedik az ár, eladjuk, majd rájönnek, h mégsem jó: zuhan és visszavesszük..
  Az eddigi történet is erről szól, mert a kitermelés gazdaságtalan. persze, csak a jelen tudás/eszközzel.. ;)”
 • 8. tuningfine 2012. április 23. 18:33
  „Tisztelt Öregvegyész, ez egy nagyon jó írás volt ! Jó volt olvasni.”
 • 7. tótkomlósi 2012. április 23. 18:25
  „6. öregvegyész 2012.04.23. 17:08

  A magyar politikus mindenhez ért, főleg, ha fideszes!
  Miért pont ehez ne értene?”
 • 6. öregvegyész 2012. április 23. 17:08
  „Ez a cikk már kezd közelebb járni a valósághoz, kár hogy laikus hülyéskedők ide járnak díszelegni.Az se lenne baj, ha az ujságíró tájékozottabb lenne, pl. a pala nem szivacsos,hanem réteges,ez az egyik baj ,probléma a kitermelésnél. Az alpolgármester úr szintén laikus. Igen a fúró barmikor elakadhat,mert ha bonyolult a rétegezettség és száz fok felett van az adott rétegben a hőmérséklet eszméletlen gyorsasággal kell az öblitő-anyagot megváltoztatni, ami hez nem elég a folyamatos monitorozás,sokszor szerencse és nagy rutin is kellene. A helyzetet Szanyi János nagyon pontosan leírja: egy nagyon bonyolult rétegezettség van , egészen le 6000 m-ig ,amit meg kellene ismerni. Tehát a geológus nagyon pontosan látja a célt! Ugyanakkor ehhez sok pénz és alapos kolloid-kémiai valamint fúrási ismeretek kellenének. Pénz azt hiszem,hogy a közeljövőben nem lesz ahhoz ,hogy 3D rétegvizsgálati képet megfelelő minőségben kaphassunk (Mellesleg ez azt is jelenti,hogy az EXXON hang-vissszaverődéses vizsgálatai nem sokat értek) Aztán kellene még egy gyakorlott kolloid-kémikus csoport, itt kézközelben Szegeden, egy olyan kvalitású vezetővel ,mint Szántó Ferenc professzor űr volt. De hát ezt is sikerült elsorvasztani, elszélhámoskodni . No meg kellenének további kutatás-kapcsolt vizsgálatok, olyan emberekkel mint akik a valamikori nagykanizsai körzet nagy öregjei voltak. De hát azt is sikerólt megdögleszteni,átszervezgetni pl Szolnokra a centrumukat szb, stb.. Én odajutottam, hogy jelen körülmények között ,ha csak a vakszerencse nem segít itt tényleg nem lesz semmi.
  régen a vásárhelyi Kutas pusztán a tanyasiak tudták, hogy hol folynak a tisztavizű földalatti folyók , hová kell a tanyákat építeni. De azok a kutak ugye még 30m-esek sem voltak.Kérem a DM-t a témát kezeljék tisztelettudóbban, ne a laikusokat,politikusokat, hanem a szakembereket kérdezzék meg. Az sem lenne baj ,ha az ilyen cikkeket lektoráltatnák szakemberrel. , esetleg elolvasnának vagy közölnének palagáz kitermelésről írott tudományos értékű cikkeket.”
 • 5. Francois 2012. április 23. 16:08
  „Azért egy lapátot találhatnának, a Kelemen László sarkon ami mocskot hagytak eltakarítani maguk után!”
 • 4. Egyolvasó 2012. április 23. 12:30
  „"Makón uniós támogatásból, egy 948 milliós beruházás részeként megújították a város régi termálkútját, és elkezdtek fúrni két visszasajtolót:"

  "Ugyanakkor a 100 millió forintos többletkiadás ez esetben még átlagosnak nevezhető Szanyi János szerint."

  Az összegeket tekintve itt csak az állampolgárokat érheti csalódás, mert az ö zsebükbe nem jut megint.”
 • 3. tótkomlósi 2012. április 23. 12:20
  „Nem hiszem, hogy az alpolgármester értene a kőloajkutatáshoz!

  Milyen alapon nyilatkozik olyanról, amihez semmi köze?

  Csak a tetszelgés!”
 • 2. Bikisunáj 2012. április 23. 11:59
  „1. mackósajt 2012.04.23. 11:16
  Én Makón rendszeresen "fúrok" és soha nem csalódok! :)

  Valami egész más tör fel nálad akkor... :D”
 • 1. mackósajt 2012. április 23. 11:16
  „Én Makón rendszeresen "fúrok" és soha nem csalódok! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói FC: vége a nagy menetelésnek

A helyzeteivel élő Hódmezővásárhely három góllal múlta felül a szerencsétlen napot kifogó Makó gárdáját a labdarúgó NB III vasárnapi mérkőzésén. Oda a tavaszi veretlenség. Tovább olvasom