Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Aki nélkül nem lenne Hagymatikum

Makó - Életében semmilyen elismerést nem kapott, pedig nélküle nem kapott volna tudományos elismerést a makói gyógyvíz és a marosi gyógyiszap – talán Hagymatikum sem lenne. A makói kórház a napokban emléktáblát avatott Batka István, a balneoterápia helyi apostolának tiszteletére.
Azt Makón nagyon rég óta tudják az emberek, hogy ha magukra kenik a Maros iszapját, az jótékony hatással van az ízületi fájdalmakra – gyógyiszapként, terápiás céllal viszont csak az 1950-es évektől alkalmazzák. Az ugyancsak országos hírű makói gyógyvíz első kútját ugyanebben az időben, a Hagymatikum Fürdő helyén fúrták. Mindkét dolog egy emberhez köthető: Batka Istvánhoz (1896–1971), akit a balneológia, azaz a gyógyfürdőtan helyi megteremtőjeként tartanak számon.

Batka István, a balneoterápia helyi apostola.
Batka István, a balneoterápia makói apostola.

A reumatológus főorvosként ismert szakember volt az, aki tudományos kísérleteket követően szorgalmazta, majd el is érte, hogy hivatalosan is gyógyvízzé, illetve gyógyiszappá nyilvánítsák Makó természeti kincseit. Az álma mindezekre alapozva egy makói reumakórház volt - mintának a gyulai gyógyfürdőt tekintette. Ez ugyan nem valósulhatott meg, de ő és a nyomdokain járó kiváló orvosok munkája teremtette meg a mai magas színvonalú balneoterápia alapjait Makón.

Batka István életében mindezért semmiféle elismerésben nem részesült, de ez egyáltalán nem zavarta. Víg kedélyű embernek ismerték, aki még nótákat is szerzett a híres makói cigányprímással, Fátyol Mihállyal közösen. Most, halála után 40 évvel a makói kórház, amely kiemelt jelentőséget tulajdonít a rehabilitációnak, felvállalta szellemi örökségét és tiszteleg előtte: az egyik rehabilitációs kezelőhelyiséget, amelyet emléktáblával is megjelöltek, róla nevezték el és tudományos ülést is tartottak a tiszteletére a napokban.

Olvasóink írták

 • 5. Aranea 2012. március 24. 13:40
  „4. valo
  Ahogy a helyesírásodat elnézem, igazad lehet... :D”
 • 4. valo 2012. március 23. 23:53
  „hagymatikum hejett inkáb nagylaki ovodával foglalkoznának mert gyerekek putriba ideg beteg ovonökel vanak istenem”
 • 3. Zka 2012. március 23. 12:54
  „Hogy voltak képesek egy fürdőt egy bűzös növényről elnevezni? Hihetetlen.”
 • 2. Aranea 2012. március 23. 12:06
  „http://www.youtube.com/watch?v=mUbe02sDm_I”
 • 1. papika56 2012. március 23. 11:03
  „Csak egy a probléma : az az 50 évvel ezelőtti iszap--tényleg gyógy iszap volt.
  De a mai --- csak iszap ! csak sár ! gyógyhatás nélkül. De ezt jól tudja a régi fürdővezető !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz helyzetben a község: elmarad a falunap

A költségvetés tervezésekor Nagylak képviselő-testülete úgy döntött, hogy az idei falunapot nem áll módjában megrendezni. Tovább olvasom