Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés a makói egyesért

Makó - Bezárják a főtéri ABC-t Makón, a vásárlók viszont szeretnék megmenteni a nagy múltú, sokaknak fontos üzletet, ezért aláírásgyűjtést indítanak.

Aláírásgyűjtéssel akarják megmenteni a vevők a makói főtér élelmiszerüzletét, a Szolnok Coop Zrt. által üzemeltetett úgynevezett „egyest". A makóiak azért hívják így a Széchenyi téri csipkeházsor megépülése óta működő ABC-t, mert eredetileg az Éliker 1. számú üzlete volt. A petíció ötlete Gábor Lajosné olvasónktól ered, aki lapunkat is megkereste a bezárás hírével. Az ívek egyelőre nem készültek el, de ha meglesznek, szerinte több százan villámgyorsan alá fogják írni, így küldik majd el Szolnokra.

Gáborné azt mondta: úgy hallotta, azért kerül húsvét után lakat az üzletre, mert nagyon megemelkedett a bérleti díja. Sokak nevében mondja: kár érte, nagyon szeret ide járni. Miközben az üzlet előtt beszélgetünk, többen odagyűlnek körénk – mindenki aláírná az ívet, ha már megvolna. Egy idősebb asszony azt mondja, a férje itt dolgozott kereskedőtanoncként, a makóiak számára ez az üzlet sokat jelent, már csak hagyománytiszteletből is meg kellene tartani. Egy másik vevő azt mondja, a Széchenyi téren nincs másik élelmiszerbolt, pedig itt sok idős ember és kisgyerekes anyuka lakik, aki nem szívesen menne messzebbre a napi bevásárlás miatt.

A főtéri üzletet nemrég újították fel. Eladótere nagyjából 400 négyzetméter, persze raktárai is vannak, és információink szerint 7 alkalmazott dolgozik itt. Szerettünk volna beszélni az eladókkal, az üzletvezetővel, de valamennyien elhárították érdeklődésünket. A Szolnok Coop kereskedelmi igazgatója, Vidra Zsolt lapunknak megerősítette, hogy az üzlet bezárására készül a cég. Szerettük volna megtudni, mi áll a döntés hátterében, illetve hogy mi lesz az itt dolgozók sorsa, ám a bezárásról szóló hír megerősítésén túl mást nem mondott.


Inflációkövető volt az emelés

Korábban megírtuk: a makói önkormányzat idén is elengedte az önkormányzati bérleményben működő üzletek inflációkövető bérletidíj-emelését, ez a kedvezmény azonban nem vonatkozik pénzintézetekre, gyógyszertárakra és a kereskedelmi lánc tagjaiként működő üzletekre, így az „egyesre" sem; az emelés ezek esetében 4,9 százalékos. Annak is utánajártunk, hogy a városban a bérlemények négyzetméteréért havi 621 és 2381 forint közötti összeget kell fizetni. A megye többi városában hasonló mértékűek a bérleti díjak, mint Makón.

Olvasóink írták

 • 15. AirWin 2011. április 18. 11:16
  „14: Az én tippem: az önkínzók, az idősek, a mozgáskorlátozottak és a közepestől súlyosig terjedő elmebetegek maradnak... Jah, és persze még azok is, akik elhiszik, hogy nem az évtizedek tendenciája fog folytatódni, hanem eljön a megváltás a fürdő és az autópálya képében -- én személy szerint örülnék, ha nekik lenne igazuk, de a matematikai esélyt a béka feneke alá tenném (egyelőre)

  A cikkel kapcsolatban: Kár, de nyilván a számokat megnézte a cégvezetés és az összes tényezőt figyelembe véve nem osztozik azok optimizmusában, akik a fürdő keresletnövelő hatását elhitték. Azért az sem volt véletlen, amikor az ÁFÉSZ értékesítette sorra a tulajdonát. Folyamatosan fogyunk, a verseny nő, a fizetőképes kereslet visszaesik. Ha elnézem a belvizes termőföldeket, sok jót nem várnék az idei évre sem...”
 • 14. hakapeszimaki 2011. április 15. 17:26
  „"ahol én akarom megtalálni a számításaimat, ott már dombok és hegyek vannak" - ezek szerint nem is gondolkozunk annyira másképpen:-). Már csak azt nem tudom, ki akar és fog akkor Makón maradni?”
 • 13. Egyolvasó 2011. április 15. 11:00
  „zárják be az összeset.”
 • 12. scott1 2011. április 15. 06:31
  „"...ha már nem osztod a véleményem akkor csak ez lehetsz..." ??? Nem értem miért háborog ezen a megszólításon, amikor ön választotta ezt a nevet, és amit "Majom Úrnak" szólított még Szuhay Balázs is - aki a magyar liberális párt miniszterelnök jelöltje is volt. Abban viszont igaza van, hogy ahol én akarom megtalálni a számításaimat, ott már dombok és hegyek vannak...”
 • 11. hakapeszimaki 2011. április 14. 20:35
  „7. scott1 2011.04.14. 07:54

  :-)Köszönöm ezt az "ötletes" és ha már nem osztod a véleményem akkor csak ez lehetsz megszólítást!
  A "fejlesztésekkel kapcsolatos helyi érvek" is talán majd egyszer realistábbak lesznek. Főleg, ha az önös érdekek nem vezérlik. A szkeptikusságomnak pedig higgye el, nyomós oka van.
  Abban viszont, hogy ez csak a kezdet viszont egyetértünk. A különbség viszont az, hogy Ön dombot lát, én viszont lejtőt. Valószínű, ugyanazt a helyet más szemszögből látjuk.
  Üdv”
 • 10. troy 2011. április 14. 19:20
  „9. KamuNeni 2011.04.14. 15:24

  Jah, így lenne ötösöm a lottón.”
 • 9. KamuNeni 2011. április 14. 15:24
  „3-as; azert zarjak be. A kinai tobbet ajanlott a varosnak erte mint a co-op.”
 • 8. bo 2011. április 14. 08:09
  „Minek a magyar bót!? Ott a lidli, a spár mög a tuskó!:-(”
 • 7. scott1 2011. április 14. 07:54
  „Tisztelt "Majom Úr"!
  Én csak a fejlesztésekkel kapcsolatos helyi érvekből sorakoztattam fel egy keveset. Csodálom, hogy máris ennyire szkeptikus, amikor ez még csak a kezdet...”
 • 6. Black&Red 2011. április 13. 22:43
  „Az egyestől nem messze van a sarkon egy húsüzlet, pár száz méterre meg a Skála. Mi itt a probléma? Át kell menni a zebrán? Na és?
  Amúgy Én sem szeretném, ha gagyi kínai nyílna helyette!”
 • 5. Utazo 2011. április 13. 21:01
  „Ez a tipikus esete annak, amikor a " szakember" a nagy hazban csak a szamologepet hasznalja nem pedig az eszet!
  Inkabb alljon uresen, de nehogy mar ne emeljunk! Ugye?! Lasd a Nagy Cukraszdat!
  Evekig uresen allt, mert " emelni kell"!
  Van egy regi mondas: Inkabb a suru filler, mint a ritka forint!”
 • 4. hakapeszimaki 2011. április 13. 20:39
  „2. scott1 2011.04.13. 17:22 :

  ...és egyszer csak majd belelóg a kezed a bigyóba...”
 • 3. troy 2011. április 13. 19:26
  „Majd lössz belűle kínai...!”
 • 2. scott1 2011. április 13. 17:22
  „Ilyen belvárosi fejlesztések mellett csupán az inflációt követő emelés, egy gazdasági társaság számára akár ajándéknak is tekinthető, ezek biztos nem hallottak még az új fürdő projektről! Különben nehezen tudom elképzelni, hogy Magyarország legszebb wellness fürdőkomplexumától 300 méterre (ahová napi 1200-2000 vendég fog özönleni) a nagy szállodaláncok épületeinek szomszédságában bezárnák az üzletüket. Ettől a fejlesztéstől helyben minden fiatal megfogja találni a számítását, akkor egy regionális kereskedelmi hálózatnak - egy bejáratott üzlethelyiséggel - maga kéne, hogy legyen az aranybánya...”
 • 1. imre321 2011. április 13. 16:51
  „35évig én is oda jártam vásárolni szerettem azt a boltot de el költöztem arrol a környékről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon Mártoné az idei Makói Medáliák díj

Makó - Egy kecskeméti születésű, japán szakos egyetemista, a 27 éves Simon Márton vehette át idén… Tovább olvasom