Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Alapkövet avatott, 30 embert fölvett a Givaudan

Alapkövet avatott, 30 embert fölvett a Givaudan

Makó - Helyi és környékbeli beszállítókkal fog együtt dolgozni a svájci Givaudan, az erről szóló megállapodást csütörtökön, a makói gyár alapkövének leleplezése után írták alá. Az íz- és illatanyaggyártó óriásvállalat 37 milliárd forintból építi föl üzemét, amely több mint 300 embernek ad munkát.

Bakos András - Délvilág napilap - 2011.03.03. 20:04
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Karkas Mihály szegedi élelmiszeripari mérnök és közgazdász lesz a Givaudan makói gyárának igazgatója, ő volt a csütörtöki ünnepség házigazdája is. A világ legnagyobb íz- és illatanyaggyártó vállalatának üzemterületén a hagyományokkal szakítva most nem betonozták az alapkövet: Katona András kőfaragó munkájáról leemelték a leplet, később az üzem bejárata mellett fogják elhelyezni. A tavaly 4,2 milliárd svájci frankos árbevételt elérő, világszerte több mint 8000 embernek munkát adó Givaudan nem kapkodta el a kelet-európai terjeszkedést. 21 országban 30 helyszínt vizsgáltak, Makót 2005 óta figyelik, 2008 nyarán, még a nyilvánosság kizárásával döntötték el, hogy itt építenek üzemet, s csak tavaly augusztus 31-én jelentették be hivatalosan a szándékukat. A gyár 2013-tól kezd működni. Mint egy svájci hegymászó, aki kétszer is meggondolja, hová lép; csak így lehet biztosan följutni a csúcsra – jellemezte az avatáson a piacvezető vállalat mentalitását az elnök-vezérigazgató, Gilles Andrier.

Zászlót bontott a Givaudan Makón. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

John Pares, a Givaudan Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pedig mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette őket az ide településben: így a magyar kormánynak, a befektetéseket intéző ITD Hungarynak, Makó képviselő-testületének, amelyben mindenki, pártállástól függetlenül támogatta a beruházást. Bejelentette: az első 30 dolgozót már ki is választották, és erre nagy gondot fordítottak. Mert lehetnek egy üzemnek a legmodernebb gépei, úgyis minden a dolgozók szakértelmén és szorgalmán múlik.

Az avatáson írták alá a résztvevők azt a megállapodást, amelyben a Givaudan vállalta: itteni beszállítókkal működik együtt. Erre a kormány ösztönzi a befektetőket, de a helyi termeltetés lehetőségeire Mágori Józsefné országgyűlési képviselő is felhívta a cég figyelmét. Fontos eredmény a makói beruházás, mert nem az ország valamelyik fejlettebb régiójában valósul meg, és mert nemcsak annak a több mint 300 embernek jelent biztos jövőt, akit ide felvesznek, hanem a beszállítóknak is, közvetve háromszor ennyi családnak. A meghonosított svájci munkakultúrának is lesz jótékony hatása – mondta Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára. Svájc magyarországi nagykövete, Christian Mühlethaler arra emlékeztetett, hogy a svájci befektetők, ahogy otthon, másutt is hosszú távra terveznek.

Buzás Péter polgármester arról beszélt, ezt a beruházást ő is, és az előkészítésben résztvevők is nagy sikerként élik meg. Abból az adóból, amit a Givaudan Makóra fizet, az önkormányzat bölcsődét, óvodát, iskolát újít fel, kulturális kínálatot bővít, még otthonosabbá teszi a várost.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456 következő >> végére >>> 54 hozzászólás
Moderálásra küldöm 54. K67 2011.03.09. 08:54

Nagyon cuki az a kolomp Búzás kezében. <moderálva>

Moderálásra küldöm 53. skid 2011.03.08. 14:39

Na ez sem Hódmezőlázárhelyre jött.

Moderálásra küldöm 52. Zhao_Ziyang 2011.03.07. 17:55

Minek írbe újságíró állandóan:) Lokálpatrióta ?! Vagy soroljam a többi neved is ! :D

Moderálásra küldöm 51. Lokálpatrióta 2011.03.07. 15:46

Tény - nem szeretem Pétert, ezt a legtöbb fórumozó tudja, de Makoinerrel kell egyetértenem: örülök annak, hogy végre munkahelyek születtek, még ha 16-20 év is kellett hozzá és én is remélem, hogy a svájci cég megtalálja itt a számítását, mert akkor az a 8-300 makói család boldogulni fog és ez a legfontosabb.
Visszatérve a makói alkalmazottakra: nekem két olyan ismerősöm vették fel, akik egyszerűen még szeptemberben beadtak egy önéletrajzot és azóta már kint vannak Svájcban. Hogy honnan kaptak fülest nem tudom, de bizton állítom egyikük sem Péterünk sleppjének a tagja, rokona, stb.

Moderálásra küldöm 50. greghouse 2011.03.07. 14:42

mszp: Csak fröcsögsz és össze-vissza hablatyolsz!

Moderálásra küldöm 49. mszp 2011.03.07. 09:56

Takavaka 2011.03.07. 01:17
Ezt te tudod legjobban előre megvannak kiket kell felvenni! :):D Mint az is mennyit kellett (kell még jattolni) ugye ugye :D

Moderálásra küldöm 48. Takavaka 2011.03.07. 01:17

Makoiner! Szívemből szóltál. Végre egy normális hozzászólás!
"...Givaudan nem kapkodta el a kelet-európai terjeszkedést. 21 országban 30 helyszínt vizsgáltak, Makót 2005 óta figyelik, 2008 nyarán, még a nyilvánosság kizárásával döntötték el, hogy itt építenek üzemet, s csak tavaly augusztus 31-én jelentették be hivatalosan a szándékukat."
Ha ilyen alapossággal jártak el a hely kiválasztásánál, akkor gondolom, a leendő munkatársakat is hasonló alapossággal fogják kiválasztani. A tudás és a rátermettség számít, nem az, hogy kinek a kicsodája.
Azt meg nagyon remélem, hogy nem olvassák, ezeket a kedves hangvételű, barátságos hozzászólásokat a döntésthozók!

Moderálásra küldöm 47. Makoiner 2011.03.06. 23:06

Nem sok minden, ,,csak" két dolog kell a munkahely-teremtéshez:

1. Piacképes termék
(Olyan valami, amit el lehet adni. Amit vesznek, mert szolgáltatásában, minőségében, jó árában felülmúlja más gyártók által előállított, eladásra szánt azonos célú terméket. Továbbá a piacképes, eladható állapotát folyamatosan fenn tudja tartani!)
2. Sok pénz
(Például most esetünkben: 37 milliárd Ft osztva 300 fővel = 123 millió Ft/fő, vagyis 123 millió forintból lesz létrehozva egy munkahely!)

Úgy látszik ez a Givaudan (ejtsd: ,,Zsivodan") rendelkezik e két dologgal!
Az, hogy pont Makót választotta gyártóhelyül - biztos van logikus, racionális magyarázata. De attól tartok, hogy az előkészítésben részt vevő helyieknek (bárkik is legyenek azok) volt szerepük a meggyőzésben - s ez szememben érdem. (Tekintettel arra, hogy hány más helyet is vizsgálgattak...)
Most már csak azon kell izgulni, hogy a beruházó ,,munkahely-teremtő" tényleg megtalálja itt minden tekintetben a számítását… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 46. mszp 2011.03.06. 18:45

43. greghouse vagy Bakos András?! :) Beszélsz mint a sebesült katona :D

Moderálásra küldöm 45. carandi 2011.03.06. 16:19

Egyébként most szurkolok neki!


54 hozzászólás123456 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...