Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Alig kellene sétálni az autósnak

Makó - A postánál 28, a sárga üzletháznál 50, a Hagymaház mögött is ugyanennyi, a rendelőintézetnél 30, a kórháznál 50, a városháza mellett 20, az udvarában pedig 50 autó fér el – így mondhatjuk, a makói intézmények parkolóval megfelelően ellátottak. Ennek ellenére járdán, füves területen is láttunk szabálytalanul leállított járműveket.
Arra voltunk kíváncsiak, hogy péntek délelőtt személyautóval meg tudunk-e állni annak a makói intézménynek a közelében, ahová igyekeztünk. Üres helyet mindenhol találtunk, de ennek ellenére néhány autós szabálytalanul, másokat akadályozva állította le járművét.

Elsőként a postához gurultunk. A Posta utca egyirányú, így mind a két oldalon parkoltak kocsik. Mivel a jobb oldal tele volt, így néhányan a bal oldalon álltak meg, de félig a járdán. A hivatal mögött, a Tömörkény utcában tíz autónak alakítottak ki parkolót. Két szabad hely volt, az egyikre beálltunk. Itt is hárman félig a járdán parkoltak.

A postától mintegy száz méterre lévő parkolóban, a panelek és a sárga üzletsor között közel ötven kocsi fér el egyszerre. A lakók mellett azok állnak itt meg, akiknek a belvárosban akad dolguk. A 43-as főút mentén ugyanis csak nagyon kevés helyen szabad megállni.

A belvárosban ügyet intézők a sárga üzletsor mögött is megállhatnak. Itt közel 50 autó fér el egyszerre. Fotó: Dobó Dolli
A belvárosban ügyet intézők a sárga üzletsor mögött is megállhatnak. Itt közel 50 autó fér el egyszerre. Fotó: Dobó Dolli

A Hagymaház mögött is mintegy ötven autót lehet egyszerre leállítani. Nagyobb rendezvények esetén azonban itt is gondot jelent a parkolás. A közeli garázsokat páran nem vették figyelembe, s úgy álltak meg, hogy akadályozták a ki-beállást.

A kórháznál lévő parkolóban nem kellett kutatni megállóhelyet. Az óriási üres placcon úgy tíz kocsi árválkodott, azok is többnyire a füvön, az árnyékot adó fák alatt „pihentek". Az egészségügyi intézmény bejárata előtt négy felfestett parkolót kaptak a mozgáskorlátozottak. Három kocsi állt itt, kettőnek a szélvédőjén ott volt az igazolvány, de a harmadikon nem: a kocsiban egy fiatalember ült, s a hangos zenét megpróbálta túlüvölteni, miközben telefonált.

A közeli rendelőintézet parkolója jelenleg felújítás alatt áll – rá is fér. A hepehupás talajon, gödröket kerülgetve jutottunk be. Középen már egyetlenegy hely sem volt, hanem a szélén, egy kupacnyi sóder és egy másik kupac zúzottkő közt sikerült letenni a gépet.

Városházi megálló

A városháza oldalában, az Úri utcában úgy harminc kocsi állhat meg. A sofőrök többségének nem a polgármesteri hivatalban van dolga, hanem a közeli üzletekbe jött. Aki viszont a városházi ügyeit akarja elintézni, az a hivatal árnyas udvarán is megállhat. Hely itt is akadt.

Olvasóink írták

 • 6. zsigmond 2009. május 25. 11:19
  „Szeretném megtudni, hogy a cikk írója makói-e vagy nem? Szokott-e autóval közlekedni vagy csak gyalog? Tök jó, hogy ez ebben a formában nem igaz. Mikor írta ezt a cikket? Szombaton délután? Mondjuk úgy péntek délután kellene megnézni a parkolókat. Nem????”
 • 5. sziszka1 2009. május 24. 21:27
  „4. Mc_Mi 2009.05.24. 18:05

  Ezekben a számokban nem vagyok biztos, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezeknek a parkolóknak bizonyos méteren belül kell lennie (talán 4-500 méter). A viszont kétségtelen, hogy sem a hagymaház, sem a sportcsarnok nem rendelkezik elegendő parkolóhellyel, még ha azt is belevesszük, hogy viszonylag van közeleső parkoló (Hagymaház: az épület mögött, a sárga üzletház; Sportcsarnok: a József A. utca, az épület előtt, és a Csanád Vezér tér túloldalán[A roxinál])
  Ami a koronát illeti, jelenleg nem üzemel a szállodai rész, azonban az udvarban esetleg majd tudnak parkolót kialakítani[és itt is van közelben parkoló a roxinál]. Ha felhoztad a vendéglátó helyeket, akkor Makón egy vendéglátó üzlet sem elégíti ezen feltételeket[talán az autóscs.rda], de ott sem nagyon!Ha jobban belegondolok, kevés olyan intézmény van jelenleg Magyarországon, ahol ez teljes mértékben megvalósul!
  És végül teljes mértékben egyettértek, hogy ebbe jobban bele kellett volna ásnia magát a Kormos úrnak!”
 • 4. Mc_Mi 2009. május 24. 18:05
  „Kedves Cíkkíró!
  Ha egy témát fel akar dolgozni, akkor nem ártana alaposabban utánna nézni. A végső konklúzió, amit úgy összegzett: " így mondhatjuk, a makói intézmények parkolóval jól ellátottak" egyszerűen nem igaz.
  Nem arra hivatkozom, hogy nem jókor nézett szét, hanem arra, hogy a parkoló ellátottságot jogszabály szabályozza. Ez előír minden tevékenységhez, minden hivatalhoz megfelelő parkoló számot, sőt a buszok számára és a kerékpárok számára is meghatározást tartalmaz.
  Ez alapján kijelenthető, hogy Makó egyáltalán nincs ellátva parkolóval.
  Most nem veszem a fáradságot, csak emlékezetből írok néhány kötelező irányszámot. (elnézést, ha tévedek néhány %-ot) A hagymaház 440 férőhelyéhez, mintegy 220 parkolót kell biztosítani, ugyanitt a KERI számára tanterem 20 m2-e után egyet, azaz legalább további 20-at. Ugyanitt a posta számára legalább 20-at. Az üzletek számára is előírt asztalonként egy, 12 m2-ként egy, a motel számára szobánként egy. Ide számíthatjuk a Bartók épületét és az egyházi iskolát is legalább 10-10 parkolóval.
  Hasonló a helyzet a sportcsarnokkal. Itt 2 ülőhelyre 1 db, a giminek 20 m2-ként 1 db. Itt legalább 400 parkoló hiányzik. A fürdőnek a teljes kapacitás szerint (ez kb 1000 fő) negyede, azaz 200 parkoló, de ebből legalább 5 busz számára. A KORONA szobánként 1 db ez legalább 25 kocsi, de az étterem minden 4 székére egy db. És hol vannak akkor a főtéri üzletek, a bankok?
  Beszélhetünk a 43-as melletti üzletekről, ahol nem lehet megállni. Beszélhetnénk a focipályáról, ahol káosz van a meccsek alatt. Meg lehet nézni a temetőket is halottak napján.
  Kedves újságíró! Vagy legyen mondanivalója és az üljön, vagy ne írjon ilyen "pozitív" kicsengésű butaságot, valótlanságot!!!! Ezt megrendelésre írta?”
 • 3. sziszka1 2009. május 24. 13:28
  „Fót: Így van!!!!!!!! Az átjárókban ki van függesztve, hogy tilos letenni! A tároló meg mindig tele van! A postánál nincs elég kerékpár tároló!”
 • 2. Fót 2009. május 24. 11:32
  „A sárga üzletháznál a kerékpárt sem lehet soha letenni. Már reggel a Kerisek elfoglalják az állványt!”
 • 1. sziszka1 2009. május 23. 19:58
  „Tisztelt Kormos úr4 A sárga üzletház mögötti parkoló egy része a Bástya- hotelé, a többi az üzletház hoz tartozik, tehát azok használhatják, akik itt dolgoznak, vagy itt vásárolnak! Azonban itt hívnám fel a figyelmét a zöldséges előtt rendszeresn parkolnak autók (várakozni tilos tábla) szabálytalanul!
  A postánál a Tömörkény utcában biztos nincs 10 autónak hely, max 3-nak!
  A korháznál hol a "óriási üres placcon úgy tíz kocsi árválkodott, azok is többnyire a füvön, az árnyékot adó fák alatt ,,pihentek"." parkoló??

  Az Úri utcai paroló szintén az ott épült üzletház tulajdonosainak, és vásárlóinka van fenntartva az udvarra behajtani csak engedéllyel lehet!

  Ennyi erővel megemlíthette volna a Korona előtti parkolót, sőt még a Skála környéki (Deák Ferenc utca), a Csanád Vezér téri parkolót!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis ruhák Nagylakon

Nagylak - 70 millió forintot érő, hamis márkajelzésű gyermekruha-szállítmányt foglaltak le a vámosok… Tovább olvasom