Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Alig van szaga az ambrózfalvi disznónak

Ambrózfalva - Megszagoltuk az ambrózfalvi sertéstelepet, és nem találtuk büdösnek. A helyi polgármester azonban a lakosságra hivatkozva kifogást emelt a hizlalda engedélye ellen. Ha a hatóságok neki adnak igazat, ezzel együtt a nagyéri telep is bezár, megszűnik 26 ember munkahelye.

Mitykó Mátyás Márton ambrózfalvi polgármester azzal kereste meg lapunkat, hogy az ambrózfalviak légyre és disznószagra panaszkodnak, amióta a Négy-Határ 99 Kft. újból használatba vette a község határában álló régi állattartó telepet. Ott most bővít a kft., zajlik a beruházás engedélyezése, a környezetvédelmi hatóság pedig közzétette ezzel kapcsolatos felhívását.

– Én olyat, hogy ennek a telepnek nincs szaga, nem mondok. Jöjjön el, és szagoljon bele a levegőbe – javasolta Csjernyik István, a Négy-Határ 99 Kft. ügyvezetője.

Mélyalom vs. hígtrágya

Ottjártunkkor az enyhe szél a disznók felől fújt. Megálltam a telephez legközelebb lévő házaknál, és nem éreztem semmit. A telepen sem. Az épületeken belül már igen – az én fogalmaim szerint normális, elviselhető jószágszagot. Légy nem volt több, mint máshol. A kft.-hez tartozó másik, Nagyér melletti sertéstelep más világ. Ott a kapu előtt is érezni lehetett a trágyaszagot, és elég volt eltölteni néhány percet a régi hizlaldaépületben ahhoz, hogy a ruha is átvegye.

Hízók a mélyalmos ólban. Fontos szerep jutott nekik a négy falu történetében. Fotók: Bakos András
Hízók a mélyalmos ólban. Fontos szerep jutott nekik a négy falu történetében. Fotók: Bakos András


A különbség oka: amíg a nagyéri telepen hígtrágyás és mélyalmos technológiával is tartanak jószágot, az ambrózfalvi telepen csak mélyalmos hizlaldák vannak. Itt a jószágok férőhelye tágas, az etetőteret mindig takarítják, a pihenőteret friss szalmával almozzák.

A disznóknak nagyon fontos szerep jutott Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros legújabb kori történetében. Amikor negyven éve a nagyéri szövetkezet elkezdte építeni sertéskombinátját, a nagy teherre hivatkozva összevonták a négy falu téeszeit egybe, Felszabadulás név alatt. A Négy-Határ 99 Kft. 1999-ben alakult meg, legnagyobb tulajdonosa a szövetkezet, és a legtöbb feladatot már átvette tőle, a nagyéri sertéskombinátot 2003-ban. Ehhez a telephez a hígtrágya tárolására szivárgásmentes medencék épültek, a levet kiöntözik a földre, ahogy Hollandiában szokás. Minden engedély rendben, a gond a termelékenységgel volt. Eredetileg az 500 kocás telephez 2000 férőhelyes hizlaldát építettek, de ez ma már nem elég. Ezekben a régi épületekben most 550-570 grammot gyarapodik a hízó naponta. A 40 kilós süldőnek 60-70 kilót kell magára szednie leadásig, ha a tempó fél kilogramm per nap, akkor 120-130 napig tart a hizlalás. Egy épületben így három turnus nevelődik fel, ha levonják a tenyészanyag-utánpótlást, 5000-5500 hízót adnak el, ami kocánként 10-11 hízó, így dolgoztak még hat éve is Nagyéren. Ez nagyon rossz eredmény.

Félezer jószívű tulajdonos

A kft. 2006-ban előbb a nagyéri telep régi takarmánytárolóját alakította át 550 helyes mélyalmos hizlaldává. Abban a kedvezőbb állatjóléti körülmények miatt naponta 650-750 grammos volt a gyarapodás, 10 százalékkal javult a fajlagos takarmányfelhasználás, ami nem mindegy, amikor az állattartás költségeinek 70 százalékát a takarmány beszerzése teszi ki. Ezek után alakították át az üresen álló, benőtt ambrózfalvi telep régi marha- és tyúkóljait mélyalmos ólakká. Az új rendszerrel már négy turnust tudnak fölnevelni évente. Tavaly már egy koca után 18,2 hízót adtak le. A legjobb tenyészetek eredménye évi 20-22 hízó kocánként. A kft. a 20-at célozta meg, ezért bővít Ambrózfalván, kialakítva egy 1300 férőhelyes hizlaldát.

A cégnél egyébként a sertéstenyésztés eredménye 2001 és 2011 között összesen 152 millió forint veszteség – úgy, hogy a kft. az általa megtermelt takarmányt önköltségi áron adta át a kombinátnak. Ha ezt piaci áron kalkulálná, duplaekkora szám jönne ki. Ezt a kukoricát, búzát, árpát el is adhatta volna a cég az elmúlt tíz évben.

A nagyéri sertéstelephez a hígtrágya tárolására szivárgásmentes medencék épültek.
A nagyéri sertéstelephez a hígtrágya tárolására szivárgásmentes medencék épültek.


– Jogos a kérdés. Más cégeknél a többségi tulajdonos már régen szólt volna, hogy zárunk – mondja Csjernyik István. – Nálunk azonban a legnagyobb, egy személy tulajdonában álló üzletrész értéke sem éri el a 3 százalékot, és közel 500 tagunk van. Idén már várhatóan nyereséget hoznak a hízók – és ha tartottuk akkor, amikor nem érte meg, nehogy fölszámoljuk már, amikor megéri. Jó lenne, ha bejönne a kormány terve a sertéstenyésztés fejlesztésével, a mi elképzelésünk összhangban van azzal.

Nagyot bukhat

A kormány stratégiája is leírja, hogy az egyik legnehezebb feladat az állattartás szagától elszokott lakosságot meggyőzni arról, hogy legyen megint toleránsabb, hogy mások is boldogulhassanak. A kft. esetében ez a kockázat is forintosítható. Most egy 60 milliós beruházást akar indítani, pályázati támogatással. Szalmás trágyatárolót készít, szójaextrudert és a takarmányozást segítő berendezést szerelne fel. Ha nem nyer a pályázat, önerőből hozzáfog, apránként. Ha nyer, és közben a hatóságok az ambrózfalvi polgármester panasza nyomán nem adnak neki engedélyt, nem csak a pályázati támogatást bukja. Be kell zárni az ambrózfalvi telepet, és aztán a nagyérit is, mert az már önmagában akkora veszteséggel működne, hogy magával rántaná a kft.-t. El kellene küldeni 26 embert, köztük 13 ambrózfalvit, hogy megmaradjon a másik 70 munkahelye.

– Ezért nem értem a polgármester urat. Másutt úgy szokott működni, hogy a tulajdonos bezárná a veszteséges üzemet, az önkormányzat meg azért harcol, hogy ne tegye. Itt ez pont fordítva működik – így Csjernyik. – Én minden hivatalos utat végigjárok annak érdekében, hogy az engedélyt megkapjuk, és megőrizzük a munkahelyeket.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. farkas000 2012. szeptember 13. 13:44
  „Matyi le mondtál már ,tedd meg minél hamarabb jót tennél a falúnak .Meg a többi falunak .Ez gyökér vastag ide fejsze kel .Matyi beszél család centrikuságról mikórt nem is ismeri a gyerekeit .”
 • 29. qwensy04 2012. szeptember 12. 17:08
  „28. Toronál! Nagyon jól megfogalmaztad amit ide lehet írni a cikk alapján.

  Erről ez a szólás jut eszembe: "Az élet olyan mint az ásás - Néha hátráltat egy-két gyökér, de annak jól odavágsz az ásóval, aztán haladsz tovább!"”
 • 28. Torontál 2012. szeptember 12. 14:16
  „Az a gáz, hogy ilyen hülye polgármesterekkel van tele az ország.
  Azt gondolom sok Csjernyikre lenne szükség, hogy a mezőgazdaság talpra álljon..”
 • 27. Miértne? 2012. szeptember 11. 23:12
  „Úgy látom Mátyás, a túlélési esélyeid a településen rendkívül lecsökkentek. Röff.”
 • 26. farkas000 2012. szeptember 11. 15:13
  „Matyi nálad is büdös van .Büdösek a birkáid ,meg a disznó .Te beszélsz te kerested meg a újságot és tagadod .Miért nem mondasz le jobb lenne a lakoságnak meg mindenkinek .Miért pol.hívatalnál lehet ,baromfit tartani Matyi .Büdös van a hivatalnál ez szabályos .Legyen lakósági fórum .miért nem hivód össze a lakosokat ,hogy ök mit akarnak ha én laknám ott téged már rég meg lincseltelek volna. Ad át a székét másnak és meny a .........ba .”
 • 25. pog 2012. szeptember 10. 09:44
  „Nem hogy támogatná a telepet így is a munka nélküliség a térségben magas, még tetézni a bezárással..az ilyen polgármestert messze el kell zavarni....vagy talán irigy ,vagy nem jutott neki a "tortából". Javaslatom a polg.mester felé, ha már olyan"karakán csávó"létesítsen munkahelyeket(esetleg parfüm gyárat)...remélem ezért a nyilatkozatáért felelni fog..
  21.a Te munkahelyedről lenne szó lehet, hogy te is kitörnél..vagy te jó pozi.ba vagy...”
 • 24. olvasóvirág 2012. szeptember 10. 08:25
  „Sajnos Mátyásnak soha nem volt kiegyensúlyozott családi élete. Nagyon sok embert bíróság elé citált a faluban hosszú évek alatt. A békesség kedvéért, inkább engedtek a követeléseinek a népek, féltek a rosszindulatától. Ugyanakkor a kft elnöke nem ugrott a kérésének megfelelően (telepadót akart kérni a kft.-től) sokkal inteligensebb, okosabb Mátyástól, ezért ő ezt nem tudja megemészteni. Szerintem, nem a szaggal van a baj, hanem a kft elnökével, most Őrá kell rászállni. Mátyás a megválasztása óta csak rombolt, személyeket távolított el helyükről. Miért? Csak!! Mert egy rosszindulatú ember, aki most, hogy hatalomra került 50 év sérelmeit akarja megbosszulni! Az, hogy hány emberen gázol át, az végképp nem édekli! Ő egy klinikai eset!”
 • 23. munyi 2012. szeptember 09. 22:27
  „Matyi 26 ember munka helyét szüntetnéd meg és annak akinek még tanul a gyermeke azokkal mi lesz ??
  Te fogod fizetni a tanulmányaikat, és csekkjeiket te fogod befizetni a családok helyett ?
  Tönkre teszed az Ambrózfalvi lakok életét , nem saját haszonra kell törekedni és azon hogyan szerezzen be még több pénzt vagy csak bosszúból !?
  Szégyen hogy ilyen polgármester úr !!
  Ugyan annyi pénzt biztosít majd ha nem lesz az embereknek munkájuk?? mert szerintem nem !!!”
 • 22. Miértne? 2012. szeptember 09. 20:05
  „NA!”
 • 21. bakosandras 2012. szeptember 09. 16:39
  „Tisztelt Fórumozók!
  Kérem, hogy őrizzék meg a hidegvérüket, és ne használjanak olyan kifejezéseket, amelyek nem méltók olvasó emberhez.
  Köszönettel
  Bakos András”
 • 20. Icus56 2012. szeptember 09. 15:17
  „Mátyás nem szégyeld magad ha már a te életedet tönkre tetted akkor 26 család életét is tönkre akarod tenni?Nem hogy örülné hogy nem segélyért mennek hanem talpon szeretnének maradni.De nefeledd el te is dolgoztál a disznók között akkor nem volt büdös,,neked is van sertéseid meg birkák is azok nem büdösek ,talán parfümöt használnak? Pedig ha elmegy az emberfia a házad elött nem a jo illatot érzi,ráadásul a falu közepén .Téged igazán lehet jelenteni , Mátyás sürgösen fordulj orvoshoz mert te már nagyon beteg lehetsz ,az elméd háborodott.”
 • 19. masaka 2012. szeptember 09. 09:21
  „17.vélemény 2012.09.09. 00:00
  Neked meg másutt van gondod, de nem kicsi.
  Ha az iszlám tanítása szerint szeretnél élni, légyszives valami iszlám országba elköltözni, ne itt oszzad az igét!
  Nagyszüleink nem ritkán 80-90 évet megéltek az "ártalmas" disznóhúst, és ráadásul a "nagyon ártalmas" szalonnát fogyasztva.
  Ha neked nem tetszik, menjél legelni, de ne ítélkezz mások felett!”
 • 18. masaka 2012. szeptember 09. 09:15
  „A polgármester a lakossági panaszokra hivatkozik, mikor a sertéstepet megszüntető szándékáról beszél.
  Jó szokás szerint valami úri, vagy úrhatnám népek lehetnek, akik kiköltözvén a városból(vajon miért?), azzal kezdik a falusi életüket, hogy panaszkodnak minden ellen, ami a városban nem volt, falun pedig létkérdés. Majd ők megmutatják, hogy rendet csinálnak.
  A baj az, hogy a nagyhangú kissebbség akar megint valamit megváltoztatni, ami úgy jó ahogy van, és a többségnek ráadásul semmi baja vele.
  Tipikusan ez az emberfajta az, aki panaszkodik ha közel van a buszmegálló, ha messze, ha hőség van, mert kevés a fa, ha van fa akkor miért virágzik, miért hullajtja a levelét, hangos a szomszédnak a gépe, büdösek az állatai, miért dolgozik már korán reggel, miért akkor nyírja a füvet, mikor ő aludna, stb...”
 • 17. vélemény 2012. szeptember 09. 00:00
  „Azon kívül, hogy büdös, a húsa még ártalmas is.

  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/228/B2278821.jpg”
 • 16. tótkomlósi 2012. szeptember 08. 20:03
  „Idióta ember csak idióta döntést tud hozni!

  Mindenáron megfelelni a kormány elvárásainak. Ha beledöglenek, akkor is!”
 • 15. cucusz 2012. szeptember 08. 19:34
  „Így kell tönkretenni egy országot. Javaslom, hogy a polgármester úr kerüljön a szomszédos Ausztriában egy kört. El fog csodálkozni,hogy egész Stájerországot átjárja a tehén trágyaszag, és a falvakban a házak között, illetve volt , hogy saját szememmel láttam, a falu közepén volt a tehénkarám. Úgy mindenestől. Ja és őket , mármint az osztrákokat nem zavarja a légy sem, pedig van bőven. Igen ők tudják, hogy a megélhetésüknek ez az ára, nem finnyáskodnak, urizálnak. Talán ezért is élnek jobban?”
 • 14. booo 2012. szeptember 08. 18:44
  „Látom Ambrózon akad egy csomó munkahely, ha már a vezetőtök ilyen döntéseket hoz!
  Vagy az érdekek és ellenérdekek harca ez?”
 • 13. szacsabee 2012. szeptember 08. 17:06
  „Ja én meg csinálok egy fényképet a polgármester úr gazdálkodásáról, amit művel. Szerintem a gaztermelés nem EU kompatibilis :) A földjeit még ugarnak sem nevezném...”
 • 12. nagypappa 2012. szeptember 08. 16:56
  „"A kormány stratégiája is leírja, hogy az egyik legnehezebb feladat az állattartás szagától elszokott lakosságot meggyőzni arról, hogy legyen megint toleránsabb, hogy mások is boldogulhassanak."

  Érdekes Németországban a falvakba a lakóháztól 8-10 méterre vannak a szarvasmarhák előttük a trágyarakás, azok nem büdösek?

  A fehértói csárda közelében működött egy sertéstelep, csak és kizárólag a magyar vendégek panaszkodtak a szag miatt.”
 • 11. Apátfalvi** 2012. szeptember 08. 15:24
  „moderálva”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem semmi! Rotációs kapák gyorsulási versenye

Péntekig várják a jelentkezőket két versenyre, amelyet a jövő hétvégi falunapon rendeznek meg Maroslelén. Tovább olvasom