Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Áll a Makó környéki ingatlanpiac

Makó - Akár tízszer annyit elkérnek egy ugyanakkora családi házért Makón, mint egy, a várostól 20 kilométerre lévő kistelepülésen. A szakértők szerint a piac befagyott, a román határhoz közeli ingatlanokat sem könnyebb eladni.
Nem indult roham az utóbbi esztendőben a megye román határhoz közel eső ingatlanjaiért, mondják a forgalmazók. Tavaly az esztendő második felére a Békés megyei Battonya csaknem minden eladásra kínált háza elkelt, hiszen a határon túliak a román ingatlanár-robbanás miatt a kinti árak töredékéért vásárolhattak jó állapotú családi házakat – gyakran üdülőnek, vagy befektetési céllal. Akkor még azt jósolták, hogy ez a keresletélénkülés megoldást hozhat a Makó környéki falvaknak is.

– Befagyott a piac, az árak sem mozdulnak már hónapok óta. Jellemzően a makói, vagy a szintén népszerű kiszombori ingatlanok árainak töredékéért kínálják a távolabbi községekben található házakat, telkeket. De például egy kövegyi ingatlant több mint egyévnyi hirdetést követően tudtunk értékesíteni – mondta el lapunknak Szabóné Kiss Éva, az egyik belvárosi iroda ingatlanközvetítője.

Ingatlanhirdetések Makón. A várostól távoli falvakban 900 ezerért sem kell családi ház Fotó: Miskolczi Róbert
Ingatlanhirdetések Makón. A várostól távoli falvakban 900 ezerért sem kell családi ház
Fotó: Miskolczi Róbert

A kereskedelmi újságok és az internetes oldalak tanúsága szerint a makói kistérség legélénkebb ingatlanforgalma – természetesen Makót követően – Kiszombort jellemzi, és a többi községgel összehasonlítva meglepően magasak itt a családi házak árai – 12 millió forintnál olcsóbb ritkán akad. Természetesen a környező településeken, Klárafalván és Csanádpalotán is akad 10 milliónál többre értékelt ingatlan, de ezek mind extra nagy alapterületű házakat jelölnek, számos gazdasági és egyéb melléképülettel.

A 43-as út mentén fekvő településeken a 4-6 millió forint közötti, zömmel rossz állapotú házak a leggyakoribbak – az ajánlott ár persze Szegedtől távolodva egyre alacsonyabb: Apátfalván 2,6 millióért is kínálnak lakóingatlant. Döbbenetesen olcsók a főúttól északra eső falvakban kínált ingatlanok, a megye talán legkevesebbért kínált, lakhatónak jelölt magánházát Nagyéren jegyzik – 900 ezer forintért vásárolható meg, de 2-3 millió forintért jó állapotú, 5-10 éve épült házhoz juthat itt bárki. Megtudtuk, hogy az ipari centrumoktól legtávolabb eső falvak házépítéseire a bankok sokszor hitelajánlatot sem adnak – lehetetlen ugyanis a megtérülés, legtöbbször maga az építőanyag többe kerül, mint az elkészült ingatlan.

Makó a legdrágább

A szegedi agglomeráció házáraival vetekszenek a Makón eladásra kínált családi házak, az új építésű, exkluzív kivitelű ingatlanok négyzetmétere 150-160 ezer forintba kerül, míg régebbi építésű házat sem kínálnak 114-120 ezer forintos négyzetméterár alatt. A kistérség másik véglete a Makótól 20-25 kilométeres távolságra eső kisfalvak ingatlankínálata, jellemző a 12-15 ezer forintos házár – négyzetméterenként.

Olvasóink írták

 • 7. Én még mindig vennék... 2008. július 31. 11:05
  „Sőt még eladás után is kell fizetni illetéket, és természetesen a vevőnek is. Elméletileg van lehetőség értékbecslőt hívni, hogy az állapítsa meg a valódi értékét az ingatlannak, és akkor talán kevesebb lehet az örökösödési illeték, de persze a becslőnek is fizetni kell. De úgy érzem, hogy mégsem ez befolyásolja a sokszor 2-szeres árat. Én úgy érzem, hogy máshol van a probléma. Egyrészről: Még nem vagyunk fürdőváros, csak egy város fürdővel, és baromi nagy forgalommal, és ha (és úgy legyen) bejön a dolog, akkor is ahhoz még vagy 10 év kell, addigra meg leamortizálódik egy ingatlan, és akkor már ha akarják sem tudják eladni olyan áron. Másrészről: egy ilyen kis városban, ha van pár ügyes ingatlanközvetítő iroda, akkor szépen fel tudják korbácsolni az értékeket, a maradék meg azt mondja "dehát Ő is annyiért adta el"... És persze vannak akik, képzettség alapján úgy érzik csak itt tudnak érvényesülni, és máris jönnek a jelzálog hitelek, ami viszont természetesen már nem APEH-es becslés alapján felértékelt ingatlanokra szólnak.”
 • 6. tulajdonos 2008. július 30. 18:07
  „Az a baj ,hogy az APEH értékeli fel a házat örökléskor.Az illetéket is neki kell fizetni.Nehogy már kevés pénzt hajtson be az ÁLLAM-nak,mert akkor évvégén milyen jutalmat kapjanak?Az örökösök is szeretnék legalábbolyan áron eladni szüleik hagyatékát ahogy az APEH helyben hagyta,de olyan áron nem megy.Egy kutya itt van elásva!”
 • 5. subway 2008. július 30. 14:18
  „A battonyai valóság: A románok azért veszik az ingatlanokat,
  mert onnan 15perc az aradi ipari park ahova járnak dolgozni.
  Arad másik végéből reggel ez kb. 1.5óra mint Bp-en.
  Makói tanulság, hogy van működő ipari park is nem csak kamu
  pr. mint a mi lócitromunk.”
 • 4. M@M 2008. július 30. 08:02
  „Bár csak tudnék a Nyalánk hozzászólása ellen mondani valamit!!!!”
 • 3. Nyalánk 2008. július 30. 07:37
  „Kedves Jo Bácsi!
  Én nagyon várom már hogy végre nyugodt kis vidéki város legyünk és elkészüljön a pálya!
  A város jövője a mi kezünkben van! Ezt az országvesztő (mert tudjuk, hogy ellenünk szavazott, meg minden sanyargatásnak részese volt) Buzást le kell váltanunk a választásokkor és egy fiatal, céltudatos város vezetőt kell megválasztanunk, aki felemeli ezt a várost!
  Hiába drágák az ingatlanok! A kutya sem vesz házat, pedig nagy a kínálat! Bár ebből a szempontból is érthetetlen, hogy túlkínálat van és mégis drágák az ingatlanok!
  Az előttem szólóval tökéletesen egyetértek! Így igaz! A Nyugat teljesen kinyír mindent ami hazánkban konkurencia lehet számára!
  A gyümölcsök a fán maradnak, a cukorgyáraink bezártak, az állatállományok csökkennek stb. És miért? Mert ha tönkreteszik aztán szinte ingyen megvehetik a külföldiek a földjeinket, a gyümölcsöseinket, mindent.... Mi meg majd újra dolgozhatunk az egykori földjeinken, de már mint rabszolgák!
  Gyalázat! Gyurcsány és hazaáruló bandája-köztük Buzás is-ezen munkálkodnak! Ezért nem mondott le Gyurcsány! Első, hogy végrehajtsa a rábízott feladatot!”
 • 2. Én vennék, de... 2008. július 29. 13:55
  „Hát tény, hogy nem indokoltak ezek az árak, már-már gyanúsak. A fürdőberuházás egyenlőre gyenge indok a magas árakra, viszont az egyetlen dolog, amire elméletileg kapható támogatás. Nyilván a turizmus az, ami kevésbé jelent veszélyt a többi EU tagország gazdaságára. Amíg lehet, addig talán fontos volna arra a dologra is figyelni amiből ez a környék eddig el tengődött, a mezőgazdaságra. De amíg egy fiatal család legfeljebb hitelre tud megvenni irreális árért egy ingatlant, ami finoman szólva is kívánni valót hagy maga után, addig ne számoljon semmi jóra senki. Öregecskék leszünk és nem lesz senki, aki a környék földjeit művelje, és akkor majd jönnek 2011 után a külföldiek...megoldják.”
 • 1. Jo Bacsi 2008. július 29. 08:13
  „Mi a francnak lenne makon oyan magas a hazar mikor semmi sincs makon meg munka se. Ha megepul az autopalya meg az is a felere csokken ami van mert semmi forgalom csak az a kis helyi fog atmenni rajta.
  Munka nincs, penz nincs, csongrad megyeben minden varos furdot csinal, ...... mako is furdore kolt mindent amit mastol kap.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarcsanádon 2012-re várják a hidat

Magyarcsanád - Egyelőre továbbra is a kedvező pályázati lehetőséget várják Magyarcsanádon a Szent Gellért híd megépítéséhez, amely a falut újra összekötné a szomszédos Őscsanáddal és a bánáti területekkel. Tovább olvasom