Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ámokfutás után bűnbánat: a lopott italt se bontották föl

Földeák - Két láncfűrésszel együtt egy üveg viszkit is elvittek a betörők a földeáki tűzoltó-egyesület helyiségéből. A két fiatalembert – az egyik dolgozik, a másik egyetemista – emiatt viszkis betörőkként emlegetik a helybeliek. A közadakozásból létrehozott térfigyelőkamera-rendszer buktatta le őket.
– Vasárnap éjjel 11 óra 10 perckor csöngettek be hozzánk – emlékezik Vass Imrepolgármester. – Ébren voltam még, néztem egy krimit, így elég gyorsan kiértem a kapuhoz. Kiszóltam, hogy ki az, nem jött válasz, sötét foltot láttam odakinn. Azt hittem, valaki rosszul lett, kiléptem az utcára, de már nem volt ott senki, csak a doboz. Belenéztem. Rögtön kapcsoltam, mi ez.

Két fűrész és a „madárlátta

Két fűrész és a madárlátta ital.
A szerző felvételei

Vass Imre háza elé az egy héttel korábbi betörés két tettese vitte el a lopott holmit: két stílfűrészt és egy üveg viszkit. Találkozni is akartak a polgármesterrel, borítékban pénzt is akartak küldeni – hiszen a behatolással 100 ezer forintos kár esett –, de erre már nem volt idejük. A 22 és a 25 éves helybeli fiatalember részletes beismerő vallomást tett a rendőröknek. Bemásztak a polgármesteri hivatal udvarába, jártak a melegedőben, aztán – szemlátomást nem ésszel, hanem erővel – befeszítették a tűzoltó-egyesület helyiségének hátsó ajtaját. Magukhoz vették a két láncfűrészt és a rendőrségi jelentésekből kimaradt italt. Föl se bontották.

– Nem kellett azokba már ital – mondja a polgármester a tűzoltószertárban. Földeák Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 1892 óta működik, több mint negyven tagot számlál, közülük 10–15 szinte mindenkor mozgósítható. Az évi 4–5 tűzeset oltásában a hivatásosokkal együtt vesznek részt, és társadalmi munkában teljesen felújították a helyiségeiket. Van tűzoltóautójuk, szivattyújuk, ha belvízhez kell menni, áramfejlesztőjük, nemrég vettek új tömlőket, és több fűrészt is tartanak a lezuhant ágak, kidőlt fák gyors eltávolítására. Több mint kétmillió forintos érték van ott benn, még szerencse, hogy más nem tűnt el – magyarázza Molnár Sándor és Bakacsi Pál, két tűzoltófiú, aki Szabó Sándornénak segít a helyiség takarításában. Megmutatják a fűrészeket, kiveszik a szekrényből a viszkit, hogy elkészülhessen a fotó. Mondják, a betörőket viszkis rablóknak nevezi mindenki. – Nagyon szerették volna szegények, hogy ne derüljön ki, kicsodák, de ezt már elcseszték: az egész falu tudja, és a kamera is fölvette őket. Így buktak le. A rendőr látta őket az egyik felvételen, beszélt is velük erről, és ők valószínűleg ettől ijedtek meg annyira, hogy visszavitték a lopott holmit.

Bűnjelek
Bűnjelek

A községben három éve merült föl először, hogy kellene egy térfigyelő rendszer, a polgárőrök szorgalmazták. Nem történt gyakran bűneset, de miután kiderült, hogy az M43-as lehajtója itt lesz a közelben, attól tartottak, így a bűnözők is könnyen meg tudják közelíteni a községet. Az önkormányzat és a község fejlesztésére létrehozott alapítvány a kezdeményezés mellé állt, több mint kétmillió forint gyűlt össze közadakozásból, a masinákat felszerelő helyi vállalkozó is beszállt a munkadíjával, és egy tucat kamerát raktak föl. Ha lesz még pénz, folytatják. A községbe bevezető utakat és a főteret figyeli a rendszer, de a vállalkozóknak, magánembereknek is van kamerájuk. Amikor kiderült, hol történt a betörés, Sanyi és Pali tudomása szerint a közelben lakó Görbe Józsi bácsi is rögtön megnézte saját kamerájának felvételeit, de csak egy macskát látott rajta.

A rendőrség és a bíróság is elzárkózott attól, hogy az összes körülmény ismerete nélkül megsaccolja, milyen büntetést kaphatnak a fiúk. Ügyvédi vélemény szerint így, hogy a kárt is megtérítenék, nem valószínű, hogy leültetik őket. Pénzbüntetésre számíthatnak – ami nem kevés, 75 ezer forint az alsó határa.

A történetben az a legérdekesebb, hogy bárkit kérdezünk a faluban, senki sem hajlandó elárulni a fiúk nevét. Mindenki úgy hallgat, mintha a rokonáról lenne szó. Elmondják, hogy rendes srácok, az egyik dolgozik, a másik egyetemre jár, és nem lehetett róluk elképzelni se, hogy ilyen ügybe keverednek. Mindenki nagyon sajnálja őket. A végkövetkeztetés az, hogy hát igen, ezt műveli az emberrel az ital.

– Eszem nincs hozzá, hogy jön össze az embernek egy ilyen baromság – mondja Vass Imre. – Sajnálom őket én is, és biztos vagyok benne, hogy ilyet nem fognak csinálni még egyszer. De amit elkövet az ember, azért vállalnia kell a felelősséget, én a lányaimnak is mindig ezt mondtam.
Vass Imre polgármester az előkerült holmikkal. Ő is szánja a két tettest – de amit elkövettek, azért vállalniuk kell a felelősséget.

Olvasóink írták

 • 8. Sheppard 2012. május 29. 16:07
  „Nem hiszem, hogy akikben dolgozik a betyár becsület ámokfutók lennének... Mindenki csinált már ittasan kisebb nagyobb baklövéseket fiatalon, ami vagy kiderült vagy nem. Tisztelem a srácokat, mivel volt bennük annyi elszántság és bátorság, hogy vissza vigyék a holmit. Sokan példát vehetnénk róluk, gondolom a hétköznapokban becsületes, tisztes állampolgárok, csak volt egy botlásuk, ami igazán megbocsátható lenne... A cikk írójának csak gratulálni tudok, inkább felfújt médiafogás ez, mint valódi tartalommal bíró hír...”
 • 7. qrumpli 2012. május 27. 06:01
  „Egy tűzoltószertár természetes tartozéka a pálinkaféle .
  Ezt minden jóérzésű ember természetesnek veszi.
  Kell a fertőtlenítéshez.”
 • 6. NP1 2012. május 26. 15:55
  „"Amikor kiderült, hol történt a betörés, Sanyi és Pali tudomása szerint a közelben lakó Görbe Józsi bácsi is rögtön megnézte saját kamerájának felvételeit, de csak egy macskát látott rajta." - lebuktál Círmi! Lesújt rád a polgárőrök haragja! Jobb lesz, ha a te is visszaviszed a polgármesternek az egeret.....”
 • 5. Fri-GO 2012. május 26. 12:15
  „A poroltó készüléket még értem, de a whisky-vel mit akartak a tűzótók oltani? A szomjukat??? :)”
 • 4. StencilAtya 2012. május 26. 11:15
  „bűnbánat? akkor ezek nem romák voltak”
 • 3. TUTI 2012. május 26. 09:30
  „GRATULA A szerzőnek a nagy fogáshoz!
  Meghurcolni őket még 3-4-szer itt a DM-ben...Az árpai utcaiknak pedig gyűjtést rendezni...JA!

  Még egyszer NAGY GRATULA! JO CIKK! :(”
 • 2. DMagóg 2012. május 26. 08:03
  „"Ámokfutás után ..."

  Ámokfutás? Legfeljebb újságírói ámokfutás a címadásban, a szenzációhajhászás céljából. Már megbocsásson!”
 • 1. piccola 2012. május 26. 06:50
  „:DDDDDDDDDDDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágoriné: Felháborító!

Makó - Felháborító, hogy a makói városvezetés olyan színben tünteti fel a kulturális kormányzatot,… Tovább olvasom