Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

András 10 perc alatt ér fel az óriásdarura

Makó - Munka közben közel van a jóistenhez, a lábai alatt hever Makó, és jó időben Szegedig is ellát Szabó András – ő a kezelője annak az 55 méter magas toronydarunak, ami a fürdő területén áll. A monstrum fogja a helyére emelni azokat a zsalutáblákat, amelyek segítségével elkészítik az új fürdő épületegyüttesének betonfalait.
Tiszta időben akár Szegedig is el lehet látni annak az 55 méter magas toronydarunak a fülkéjéből, amit nemrégiben Makón, a fürdő építési területén állítottak fel. Összehasonlításként: a város legmagasabb épülete, a Návay téri víztorony „mindössze" 43 méteres. A parányi fülke ablakából az ember elé táruló lélegzetelállító látványért azonban meg kell küzdeni: maga a daru kezelője, Szabó András is, aki pedig már gyakorlott a mászásban, háromszor áll meg a létrákon felfelé mászva, és jó 10 percig tart, mire a fülkébe ér. A mostanihoz hasonló magasságú daru tudomása szerint még nem dolgozott a Maros-parti városban.

Mit kell, mit érdemes tudni a szédítően magas monstrumról? 20 évvel ezelőtt Németországban épült, az úgynevezett macska pedig, amely a daru karján fut, a törzshöz közel 6, a legvégén pedig 1,5 tonnát tud megemelni – maga a daru pedig nagyjából 15 tonnás, míg a rajta lévő betonsúlyok 15 tonnásak. Munka közben a test nem, csak a fülke és a kar forog egy zsámolyon. Ezt a mozgást akkor is megfigyelhetjük, ha a daru nem dolgozik: ha a szél belekap, meg tudja mozdítani, akár körbe is fordíthatja, mert nem szokták rögzíteni.

55 méter magasból a világ. Fotó: Karnok Csaba, Frank Yvette

A szerkezetet a makóiak még sokáig láthatják, feladata ugyanis az lesz, hogy a helyére emelje azokat a zsalutáblákat, amelyek segítségével elkészítik az új fürdő épületegyüttesének betonfalait. Szabó András azt mondja, ez a munka veszélyes, és 100 százalékos figyelmet igényel a daru kezelőjétől.

Nem álmodik a magassággal

A 32 éves Szabó Andrásnak természetesen nincs tériszonya, de nem is szokott arról álmodni, hogy odafent van. Darukezelő úgy lett, hogy mindig is érdekelték a gépek, ezért előbb nehézgép-kezelői szakképesítést szerzett, majd egy cégnél elvégzett egy darukezelői tanfolyamot. Először 1 évig Budapesten, később 4 évig Németországban dolgozott – nemrégiben tért haza. Azt mondja, a toronydarus munka azért szép, mert miközben az ember dolgozik, nagyon közel van a jóistenhez.

Olvasóink írták

 • 4. rudi 2010. június 18. 22:43
  „András jó munkát neked! Örülök, hogy normális ember lett belőled, nem úgy, mint egy két régi haverodból!”
 • 3. Rescue 2010. június 16. 15:12
  „Vakegér-jól nyomod!”
 • 2. kismacko9 2010. június 16. 14:51
  „Egér koma "cölöb" lettél? :)”
 • 1. viro 2010. június 16. 13:34
  „Tériszony és hasmenés kizárva!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edelény köszöni Makónak az árvízi adományokat

Edelény polgármestere, Molnár Oszkár meghatottan köszönte meg a makóiak adományát, amelyet 4 önkormányzati képviselő felhívására gyűjtöttek össze civilek. Tovább olvasom