Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Angolul is tanulnak a makói Szignumban

Makó - Mostantól az ország egyetlen angol–magyar két tannyelvű katolikus iskolája a Szent István nevét viselő makói. Felmenő rendszerű, az idei tanévben 40 elsős kezdte az új típusú képzést.
Az alapításának 20. évfordulóját ünneplő Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium (Szignum) az idei tanévtől két tannyelvű oktatási intézmény; az ezt hirdető táblát Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és Ulrik M. Monika, a fenntartó Szegény Iskolanővérek rendjének tartományfőnöke avatta fel a tanévnyitón. Ezzel az ország egyetlen angol–magyar oktatási nyelvű katolikus iskolájává vált – mondta el lapunknak az igazgató, Szűcs Péter.

Tanévkezdés a makói Szignumban. A szerző felvétele
Tanévkezdés a makói Szignumban.
A szerző felvétele

A két tannyelvű oktatást felmenő rendszerben vezetik be. Az idei tanévtől 40 elsőst oktatnak az új rendszerben, akik egyelőre az ének-zenét és a technikát tanulják angolul, később a technikát, a környezetismeretet, a biológiát, a fizikát és az informatikát is. A cél nemcsak az, hogy nyolcadikban valamennyien középfokú nyelvvizsgát tudjanak tenni, de az is, hogy valóban használható, naprakész nyelvtudást szerezzenek – mondta az igazgató.

Az iskola a keresztény értékrendnek megfelelő nevelés mellett évek óta nagy hangsúlyt helyez a nyelvoktatásra is – népszerűségét a városban többek között ennek köszönheti. Az angol nyelvű oktatásban külföldi kongregációban tevékenykedő, angol anyanyelvű iskolanővérek is segítik a makói intézményt.

Olvasóink írták

 • 16. lacipapa68 2011. szeptember 10. 13:49
  „A Szignum jó iskola,jó vezetéssel és tanárokkal.A gyerekek pedig szeretnek odajárni.Az enyém is.A kommentelők zöme nyilván nem érintett személyesen ebben a kérdésben.”
 • 15. Utazo 2011. szeptember 07. 23:20
  „14. 3évesférfi

  Na látod, erről írtam az előbb, de látom nem érted! Sajnos!
  A kákán is a csomót keresed!
  Hihetetlen!
  Na mindegy, nem érdekel.”
 • 14. 3évesférfi 2011. szeptember 07. 11:36
  „11. Utazo: Az gondolom feltűnt, hogy fél Anglia lengyel. Maradjunk ennyiben.”
 • 13. scott1 2011. szeptember 06. 17:41
  „Ha nem értik amit mond, akkor használja csak nyugodtan a sherwoodi dialektusát, úgy is 8 éve azt fújja folyamatosan mindenhol és mindenre, de sajnos néha magyarul se érthető amit mondani akar! Ha megnézetné valakivel az írásait, akkor sajnos azt hallaná, hogy Ön se ír helyesen - már mint magyarul se! De az egészben a legszebb az, ahogy az ellen ágál, hogy ne vigyenek politikát az iskolába, eközben a hozzászólásaival folyamatosan a politika irányába próbálja visszaterelni témát. Legvégül szeretnék gratulálni az iskolának a kezdeményezéshez!”
 • 12. papika56 2011. szeptember 06. 16:29
  „Nem csak a gyerekekkel van itt baj--ha nem a tanárokkal is !
  Ha pl. csak akkor taníthatnák pl az angolt-németet-stb. nyelvet ha külföldön min 1 évet eltöltöttek .Mert sokan oroszból--gyors talpalón átképezték őket--és csak tájszólásban beszélik a nyelvet.
  Nem irodalmi szinten - felcsúti angolul beszélnek mint a nagyfőnök !!!
  Angol nyelvterületen meg csak néznek --mert nem értik amit mondunk !”
 • 11. Utazo 2011. szeptember 06. 14:06
  „10. 3évesférfi
  Lehet, de hogy van az, hogy a lengyel fiatalok, akik ide kijönnek, BESZÉLNEK ANGOLUL, pedig ők is a Lengyelországban, azaz nem anyanyelvi környezetben tanulták az angolt. Pedig szerintem a magyar gyerek nem butább a lengyelnél. Akkor ez hogy van? Az ottani angoltanár hogy tudja megtanítani a diákokat Lengyelországban angolul, és miért nem megy ugyanez Magyarországon?
  Ja, egyébként itt, az iskolaigazgató, ahova a gyerekeim járnak LENGYEL származású, és itt 800 gyereklétszámos középiskoláról beszélünk.
  Van itt Magyarországról tanár is, itt tanít, de Ő, mint angol szakos tanár, ő is mosogatósként kezdte, és ott tanult meg rendesen angolul. Nem értették, amit mondott. De azóta már értik. :) És Ő angol szakos tanárként jött, általános iskolában tanított Magyarországon. :)
  Ezt az oktatási rendszert kéne az idegennyelv oktatásban IS megváltoztatni ami most megy "oktatás" címszó alatt.
  De ez szerintem csak álom , marad.”
 • 10. 3évesférfi 2011. szeptember 06. 12:32
  „8. Utazo: Kissé igazságtalan vagy, mert konkrét idegennyelvi környezet nélkül semmilyen iskolában nem fog az ember megtanulni tisztességesen semmilyen idegen nyelvet. Amit Magyarországon, (bármely) általános iskolában el lehet érni, az az alapozás, semmi több. Többet elvárni botorság. A diplomával rendelkezők is csak pislognak egyik-másik (mindegyik) akcentuson külföldön, erre nem lehet felkészíteni senkit egy általános iskolában.”
 • 9. papika56 2011. szeptember 06. 11:11
  „T. 5.
  Az iskolába nem kell bevinni a politikát ! Se vöröset..se narancsot. <moderálva>
  Jó ötlet az 1. től az angol --de 1-ben inkább tanuljanak meg a gyerekek --magyarul írni--olvasni ! Mert sajnos a mai gyerekek nem hogy angolul --de még magyarul sem tudnak --helyesen írni--olvasni, szöveget értelmezni.
  Az 1-4 osztály inkább erős alapokat kellene ,hogy adjon amire később építkezni lehet !”
 • 8. Utazo 2011. szeptember 06. 10:46
  „Azért az nem semmi, hogy néhányan itt szarakodtok azon, hogy milyen szinű pólóban vannak a gyerekek és a tanári kar!
  Örüljünk, hogy ilyen oktatásban részesülhetnek a gyerekek, legalább itt! Az én gyerekeim is Makó egyik ált. isk. tagintézményében " tanulták" az angolt, 4 és 5 évig, de seggüket törölhették az otthoni angol " tudással", amit a tanártól kaptak, 4-es osztályzattal, mert mikor Angliába kijöttünk egy kukkot sem értettek!
  Na, ezen kéne elgondolkozni, hogy milyen ma az idegen-nyelv oktatás színvonala ma Magyarországon, nem csak Makón!
  És nem a ruha színén kéne rágódni! Ezért tart ott az ország, ahol tart! Semmi összefogás, csak a széthúzás!
  Mindenki nézzen magába!”
 • 7. nsug 2011. szeptember 05. 21:17
  „2.,3.: Elkeserítő az a tudatlanság, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kék az élet és a narancssárga az ima színe. Ennek felvállalása talán nem bűn egy egyházi iskola esetében...Mindent elmond az is, hogy az egész híradásból sokan ennyit vontak csak le tanulságként, és nem azt, hogy itt egy országos jelentőségű esemény történt.
  Majd az idő igazolja, hogy jó úton jár-e az iskola. Addig is inkább örüljünk, hogy van egy ilyen sikeres és megújulni tudó intézmény a városban. Meg amúgy is teher alatt nő a pálma...”
 • 6. Regisztra 2011. szeptember 05. 18:29
  „Nem minden arany, ami fénylik.
  Ez az iskola sem.”
 • 5. zozo28 2011. szeptember 05. 17:24
  „3./4. - Egyetertek...inkabb vorosbe kellett volna oltozniuk hogy a makoi hagyomanyoknak felejjenek meg es olyan gyerekek neveleset szorgalmazzak akik, meg ne haragudjatok, legalabb olyan muveltek mint ti ketten.
  Ha en autot tervezek venni es a szomszed masnap megjelenik egy uj verdaval ellopta az otletem? Fura hogy egyikotok sem emliti meg azt a sok penzt amit allami intezmenyekbe olt a szoci Buzas kar...es? Barcsak ezt tennek minden iskolaval de ha valaminek a neve tartalmazza a Katolikus szot azt kerulik mint a romlott tejet.
  Szegyeljetek magatokat mindketten.....”
 • 4. Silvio_Dante 2011. szeptember 05. 14:15
  „Bizony nem véletlen a szín, s nyíltan fel is vállalja az iskola a pártállását, ami elég elkeserítő. Mint az is, hogy milyen módszerekkel tették "kedvelté" az iskolát. Minden esetre kíváncsian várom, hogy akad e még Makón "lopható ötlet", ami a suliban sajátként jelenik meg.”
 • 3. papika56 2011. szeptember 05. 13:34
  „T 2.
  Nem véletlen. Mert <moderálva>Panka -- / M.A: / tiszteletére öltöztek ki ebben a színben. Meg azért is aktuális, mert a nagy vezírnek :ma van a névnapja !
  A fityesz--és a katolikusok jóban vannak. Hiszen ez az egyház tett be az "adósság alapba " 100 millió Ft.”
 • 2. zuzuz 2011. szeptember 05. 13:03
  „A léggömbök és a pólók narancs színe csak a véletlen műve.....”
 • 1. szilencium 2011. szeptember 05. 09:37
  „Ismét egy remek,jövőbe tekintő,fejlődést szolgáló kezdeményezés valóra váltása ez ebben a közösségben!Remélem a példa értékű kezdeményezés talál követőkre és még szélesebb gyerekcsoportokat érhet el!Az iskola Igazgatója és tanári kara,valamint az egyház képviselő személyzete is magas színvonalú munkával teszi egyre rangosabbá ezt az intézményt!Kívánok egészséget,kitartást a magas színvonalú,közösség formáló munka elvégzéséhez az intézmény minden munkatársának és tanulójának!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó is dalol

Makó - Makó is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek keretében jövő vasárnap szerte az országban… Tovább olvasom