Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Angyali üdvözlet a makói városnapon

Makó - Márványtábla hirdeti tegnap óta Makón a Hagymaház falán, hogy a város tavaly megkapta az urbanisztikai társaság elismerését, a Hild János-díjat.
Ilyen táblát helyeznek el a majdan elkészülő fürdőben is – hangzott el a városnap alkalmából rendezett ünnepi testületi ülésen, amelyre eljött Mágori Józsefné országgyűlési képviselő is. Buzás Péter polgármester arra emlékeztetett: amikor Makó az 1699-es, adómentességet ígérő oklevél nyomán, a török pusztítások után újratelepült, jelentős településsé fejlődött, mert jól használta ki adottságait.

Az önkormányzat terve – új munkahelyeket teremteni a turizmus fejlesztésével – akkor válhat valóra, ha a képviselő-testület két oldalának egyetértésével született döntés mellé mindenki odateszi a maga szakértelmét, tehetségét, így lehet ismét kihasználni a lehetőségeket.

Novák István főépítész a város épített örökségéről, Török Péter tájépítész pedig arról tartott előadást, milyen teret képzeltek el az újvárosi katolikus és református templom elé. Ez azért lett fontos hely, mert az M43-asról érkezők itt hajtanak be a belvárosba. Ő legszívesebben az Angyali üdvözlet terének nevezné. Tóth Ferenc történész szerkesztésében most jelent meg Csepregi Imre pápai prelátus, egykori makói plébános naplójának első kötete. A tudós pap 8 éven át minden nap fontos eseményeit megörökítette. Sajtó alá rendezésében segített Zombori István történész is: Tóth Ferenc őt külön köszöntötte a jelenlévők között.

Az önkormányzat Makó Városért Emlékéremmel tüntette ki Mező István közlekedési üzemmérnököt, a Tisza Volán Zrt. makói születésű, nyugdíjas forgalmi igazgatóját. Ezt a kitüntetést adományozta a testület Béres György zenetudósnak, nyugalmazott plébánosnak, illetve Szabó Dénes Kossuth-díjas zenetanárnak, karvezetőnek – mindketten Makón születtek. A kitüntetést Béres György május 29-i gyémántmiséjén veszik át.

Olvasóink írták

  • 1. scott1 2011. május 07. 12:28
    „Az országos médiában hallottam, hogy a 20 legszebb főterű magyar "nagyváros" közé is bekerült Makó, gratula érte!

    "amikor Makó az 1699-es, adómentességet ígérő oklevél nyomán, a török pusztítások után újratelepült, jelentős településsé fejlődött, mert jól használta ki adottságait." - amihez persze kellett az is, hogy a 10 kilométerre elhelyezkedő volt megyeszékhely a Maros túlpartján a török hódoltság területén ragadjon... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a makói plébánia

Makó - Minden környékbeli számára nyitott közösségi hellyé fejlesztik, bővítik az újvárosi Szent… Tovább olvasom