Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Apátfalváig épül tovább a bicikliút

Makó - A Szegedet a román határral, Nagylakkal összekötő kerékpárút: Deszk és Klárafalva között, illetve onnan Kiszomborig tényleg nem épül tovább, Makó és Apátfalva között viszont igen.
Makó és Apátfalva között, a régi 43-as főút mentén 6,3 kilométeres hosszúságban várhatóan még idén, esetleg a jövő év elején tovább épül a Szegedet az országhatárral, azaz Nagylakkal összekötő kerékpárút – tájékoztatta lapunkat Buzás Péter makói polgármester. Az út megépítése lehetőséget teremt a biciklis közlekedésre a rendkívül rossz baleseti statisztikákkal jellemezhető forgalmas főút mentén – mint köztudott, az M43-as sztráda egyelőre csak Makóig épült meg, Makótól az országhatárig még mindig a 43-ason dübörögnek a kamionok, és ez 2014-ig még biztosan így lesz.

A kerékpárút megépülésével közvetlen hálózati összeköttetés jön létre Makótól egészen Magyarcsanádig, hiszen a két közeli, szomszédos falu között már megépült a kerékpárút. A projekt 100 százalékban támogatott, költségvetése 315 millió forint. A külterületi kerékpárút végpontjai Makón és Apátfalván is a belterületi kerékpárutakhoz csatlakoznak, amelyek korábban, ugyancsak pályázati támogatásból épültek ki, bővültek. Egyébként a mostani beruházás keretében is épülnek – kiegészítésként – belterületi kerékpárutak: Apátfalván 623, Makón pedig 200 méternyi.

Arra azonban továbbra is várni kell, hogy Szegedtől el lehessen biciklizni a nagylaki határátkelőig. 2008-ban Deszkig elkészült a kerékpárút, Klárafalvára azonban mindmáig nem ért be. Mint megírtuk, a folytatásról szőtt tervek azért maradtak az asztalfiókban, mert a Klárafalva, Ferencszállás, Kiszombor és Makó által benyújtott közös, összességében milliárdos pályázat hiába nyert és hiába csak 5 százalék önerő kellett volna hozzá, vissza kellett vonni. Előfinanszírozásra lett volna szükség, ami azt jelenti, hogy a településeknek ki kellett volna fizetniük a számlákat, és csak a projekt lezárása után kapták volna meg a támogatást. Ezt a községek nem tudták vállalni. Ferencszállás polgármestere, Jani János lapunknak most azt mondta: igény továbbra is volna a faluban az útra, ám nem tudnak olyan új pályázatról, ami a szűkös anyagi helyzetben lévő önkormányzatok számára vállalható volna.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitás előtt nézelődtünk Hagymatikumban

Az ünnepélyes átadás előtt nyílt napokat tartottak az új makói fürdőben. Megtapogattuk a falakat, benéztünk az öltözőbe. Körbejártuk az újszagú fürdőt.
Tovább olvasom