Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Apátfalván tiltakoznak Verespatak ellen

Apátfalva, Makó - Forgalomlassító demonstrációt tervez Apátfalvára októberben a fővárosi Váralja Szövetség, hogy így tiltakozzon a cianidos technológiát használó verespataki aranybánya ellen. Azt mondják, ha átszakad a bányató gátja, a Makó környéki Maros-hordalékkúp alatti vízkészlet is használhatatlanná válik.
Félpályás útlezárással akar tiltakozni a cianidos technológiát használó verespataki aranybánya ellen októberben, várhatóan 13-án a fővárosi székhelyű Váralja Szövetség Apátfalván. Hagyományos értékeket valló társadalmi szervezetként definiálják magukat, nevükhöz például fővárosi műemlék épületek lebontása elleni akciók vagy a szlovák nyelvtörvény miatti aláírásgyűjtés fűződik – utóbbit 40 ezren támogatták.

Hogy miért fontos egy budai konzervatív egyesületnek Makó környéke, arra Porhajas Gábor választmányi tag lapunknak azt mondta, álláspontjuk szerint a verespataki bányaberuházás komoly nemzetbiztonsági kockázat Magyarország számára, ezért mindent megtesznek ellene. Vannak már jobb, biztonságosabb kitermelési technológiák is a ciánosnál – hangsúlyozza. A tiltakozás helyszínéül azért Apátfalvát választották, mert – mint felhívásukban olvasható – a Maros hordalékkúpja alatt található hazánk egyik legjelentősebb felszín alatti ivóvízkészlete, amely érzékeny kapcsolatban áll az élő vízzel. Bár az emlékezetes tiszai ciánszennyezés idején szerencsére nem történt ilyen, úgy vélik, egy esetleges gátszakadás tönkretehetné az itteni ivóvízkészletet.

A demonstrációt a falu belterületén, a vasúti átjárónál tervezik megtartani. Porhajas Gábor azt mondta, az akciót a rendőrségen már bejelentették. Az autós tüntetéshez már eddig is sokan jelezték csatlakozási szándékukat nemcsak Csongrád megyéből, hanem szerte az országból, így például Heves és Komárom-Esztergom megyéből is.

Olvasóink írták

  • 2. WSS 2012. szeptember 26. 15:48
    „Miért nem Verespatakon tiltakoznak? Elég lassú így is a forgalom a rengeteg kamion miatt.”
  • 1. bo 2012. szeptember 26. 10:24
    „Otthon tiltakozzanak! Ne a helybeliek életét keserítsék meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas volt, fiatalokba kötött bele a főtéren

Egy 32 éves helybeli férfit állítottak elő a Makói Rendőrkapitányság járőrei vasárnap hajnalban a város főteréről, miután erősen ittas állapotban fiatalokba kötött bele. Tovább olvasom