Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Apátfalvi rendőrgázolás: a teljes videófelvétel nyilvános!

Az apátfalvai halálos rendőrgázolásról készült felvételt teljes egészében nyilvánosságra hozta szerdán egy osztrák napilap a honlapján.
Az apátfalvai halálos rendőrgázolásról készült, az osztrák Kurier által szerdán közölt újabb, ezúttal vágatlan videofelvétel sem gyengíti a gyanúsítást - erről Fazekas Géza ügyészségi szóvivő beszélt az MTI megkeresésére.

A szóvivő hangsúlyozta: az október 11-én történt gázolást követően lefoglaltak egy felvételt, a gyanúsított mögött haladó járművekben ülők azonban tanúvallomásuk során tagadták, hogy készítettek volna egy másik felvételt.

Ennek ellenére november közepén nyilvánosságot kapott az osztrák napilap online oldalán egy videofelvétel vágott változata. Mindez felvetheti, hogy erről a készítő hamisan tanúskodott az ügyészek előtt. A Központi Nyomozó Főügyészség még novemberben megkapta a teljes felvételt. A szóvivő akkor is azt közölte: a képsorok az eddigi gyanút nem vonták kétségbe, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják Thomas B. osztrák állampolgárt.

Fazekas Géza szerdán az MTI-nek leszögezte: az eddigi adatok szerint Kenéz Imre a gázolás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogyha a helyszínen áll egy rohammentő, akkor sem tudták volna megmenteni az életét. Leszögezte azt is, hogy a rendőrök nem késlekedtek a segítségkéréssel, az eddigi adatok alapján az üldözésben részt vevő civil ruhás rendőr a gázolást követően közvetlenül, majd még egy alkalommal is segítséget kért társához.

A szóvivő azt is kiemelte, hogy az eddigi adatok nem támasztják alá azt a védői érvelést, hogy a gyanúsított autójába spray-vel befújtak volna.
Fazekas Géza közlése szerint az ügyben továbbra is szakértői véleményekre várnak, amelyek várhatóan jövő év elejére készülnek el.

A most az internetre feltett felvétel közel hét perc hosszú. A lap korábban már közzétette a képsorok egy rövidített változatát. A gyanúsított német ügyvédje akkor az osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy az egyik intézkedő motoros rendőr a jármű ablakán keresztül gázpermettel lefújta védencét, aki emiatt gázt adott, és ekkor gázolta halálra a másik motoros járőrt.

A Központi Nyomozó Főügyészség még novemberben megkapta a teljes felvételt. A hatóság szóvivője akkor azt közölte, a képsorok az eddigi gyanút nem vonták kétségbe, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják Thomas B. osztrák állampolgárt.

Fazekas Géza szóvivő közölte: a vágatlan felvételen, amelyet az egyik járműből telefonnal készítettek, látható a fegyverhasználat, a rendőri intézkedés, az azzal szembeni ellenállás, valamint az is, amint a másik motoros járőrt leszorítják. A gázspray használatáról szóló állítást a nyomozásra való hivatkozással nem kommentálta a szóvivő. Azt azonban elmondta, hogy a helyszíni szemle során a terepjáró valamennyi ablaka teljesen fel volt húzva.

A Kuriernak nyilatkozó tanú azt mondta, miután megállt a gépkocsival, Thomas B. lehúzta az ablakot, hogy a rendőrrel beszéljen. "Ekkor kapott gázspray-t. Legalábbis úgy látszott" - fogalmazott a lapnak. Feltételezése szerint a gyanúsított gázt adott, de közben a keze még az ablakemelőn volt és ezután emelkedett fel az ablak. A német férfi szerint a rendőrök "ok nélkül" adtak le több lövést is a gyanúsítottra. Állítása szerint akkor is rálőttek Thomas B.-re, amikor ő már kiszállt a gépkocsiból és felemelt kézzel állt.

A szóvivő korábbi közlése szerint egy másik mobiltelefonos felvételt a gázolás után az egyik Hummer terepjáró vezetőjének mobiltelefonjáról foglaltak le. A szakértők mindkét felvételt elemzik, ezek eredményétől függ, hogy lesz-e újabb gyanúsítás.


Korábban írtuk:
A Kurier közlése szerint az egyik szemtanú, egy 26 éves német férfi bocsátotta a rendelkezésükre a vágatlan felvételt.

A képsorokat a német férfi készítette a gyanúsított mögött haladó, vele együtt Romániából hazafelé tartó egyik gépkocsiból. A lap korábban már közzétette a képsorok egy rövidített változatát.

A tanú bírálta a rendőri intézkedést, többek között azt mondta a Kuriernak, hogy a rendőrök akkor is leadtak lövést a gyanúsítottra, amikor már nem jelentett veszélyt rájuk.

A videót megnézheti itt! >>

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. DMagóg 2012. december 15. 15:46
  „70.Habakuk 2012.12.13. 10:26: "... De azért hadd lehessen már kritizálni a rendőrség munkáját!"
  Lehet!
  De azért hadd lehessen már kritizálni a Te véleményedet is!”
 • 81. DMagóg 2012. december 15. 15:36
  „46.uborka 2012.12.12. 17:44: "...Tanulni, tanulni, tanulni. ..."
  Kétségtelenül rád fér(ne)!”
 • 80. kgb696 2012. december 13. 21:59
  „61 kívánom, hogy egyszer éld át azt amit azok éltek át akik benne voltak, kíváncsi lennék sárga vagy barna lenne a gatyád!”
 • 79. Francois 2012. december 13. 17:52
  „78. szentmiki 2012.12.13. 17:08 És kinek az oldalát kellene a facebookon megnézni?! Az enyém nem titkos a rendőrök meg nincsenek fent?! :) Kicsit bővebben fejtsd már ki magad! :D”
 • 78. encian 2012. december 13. 17:39
  „78. szentmiki 2012.12.13. 17:08
  Na és aki nem fészes, az hogy juthat további infóhoz?”
 • 77. szentmiki 2012. december 13. 17:08
  „ez még mindig egy erősen vágott film, a fészen érdemes szétnézni azok oldalán akik ott voltak..., minden esetre ennyi okos kommentet sem olvastam még..., ha ezeknek valamilyen felelősségteljes munkájuk van, akkor Isten irgalmazzon nekünk...”
 • 76. encian 2012. december 13. 15:21
  „73. delmadarka 2012.12.13. 11:44
  Te már csak tudod? Az a 30 mázsás dög ha átmegy egy emberen, nem marad ép belsőszerve.
  A felvételekről csak az a véleményem, hogy vágottak. Higgyjünk már inkább azoknak az embereknek, akik közvetlen közelről és nem felnagyított homályos felvételről látták a balesetet, gyilkosságot. Ezek nem akármilyen telefonokkal vették fel a videót. Biztos vagyok benne, hogy lefoglalás előtt már az osztrák a számítógépére átküldte az anyagot.
  Segítségnyújtás elmulasztása? Jobb hogy hozzáértő nélkül nem is nyúltak hozzá, és ezt tudta a civilruhás rendőr is, azért küldte el a civileket Kenéz Imrétől.Tényleg sok itt a rendőrellenes hozzászólás, pedig nem kellene bántani őket. Akkor, abban a helyzetben tették amit kellett és ennek a szemétládának meg kellett volna állnia, nem pedig halálra gázolni egy rendőrt. Használták a megkülönböztető jelzést, nem más miatt, mert nem nyomultak előre, mentek utána, majd mellette, ahogyan a forgalom engedte, értenie kellett hogy neki szól a figyelmeztetés, de ő szívatni akarta a rendőröket. Remélem a börtönben meg őt szívatják majd 35 évig.
  Azoknak meg akik itt szidják ennek a tragédiának kapcsán a rendőröket, üzenem: ezeket a hozzászólásokat biztosan olvassa az elhunyt családja is, fontolják meg mit írnak le. Nekik hasonló esetben milyen érzés lenne szitkozódó hozzászólásokat olvasni?”
 • 75. cfgorlaci 2012. december 13. 13:28
  „A segítségnyújtásról csak annyit hogy a helyszínre érkező első körzeti orvos a faluból ismerősöm, mi est az osztrákot megbilincselték azonnal a civil és a másik motorosrendőr volt a segítő! Olyan súlyos sérülései voltak a rendőrnek hogy jobb hogy nem nyúlt hozzá senki, nem akarom részletezni de az orrától hiányzott az arca! A másik motoros rendőr vágta le társáról a ruhát, a civil végig tartotta az infúziót és a takarót! Aki nemhiszi kereskedelmi csatornákon megnézheti!”
 • 74. rubinka 2012. december 13. 13:13
  „Arra sajnos senki sem gondol,hogy a rendőr meghalt.Úgy,hogy a mentő gyorsan a helyszínre ért,sőt még helikopter is ment érte.Ha a mentősök nem tudták megmenteni,miből gondolja ez a sok tudatlan,hogy ŐK vagy bárki másnak sikerült volna? Mind a rendőrök,mind a mentősök a maximumot nyújtották,igaz mindenki más okból.
  Őszinte részvétem a családnak.A rendőröknek pedig kitartást kívánok a munkájukhoz,és minden hozzászóló nevében köszönöm a munkátokat!!”
 • 73. cfgorlaci 2012. december 13. 12:13
  „Hiába a fórum sok okos embert produkál! Az ugye senkinek nem jutott eszébe! Van egy felvétel az osztráknál, akkor másnap elmegyek egy kinti ügyvédhez és átadom neki ezzel is védeni barátomat! De nem itt erről szó sincs, felvették mert majd a youtobon vagy valahol felköszön egyszer. A gázolónak rengetek hasonló videója volt a youtobon amit töröltek! Osztrák rendőrségi helikopter üldözi stb... azért józan parasztésszel ha gondolkoznátok az ügyészségen van az eredeti, ha így lenne mint ezen nem lenne már eljárás! Szerintetek a tárgyaláson nem veszik elő az eredetit meg a mostaniakat is?! Ki az a marha aki falazna a rendőröknek, főleg nem az ügyészség! Én szépen elővenném a 26-éves fiatalembert akinél ez a videó előkerült! Mellékesen ő sem ismeretlen a kinti rendőrök előtt!”
 • 72. delmadarka 2012. december 13. 11:44
  „Azonnali stabil oldalfekvés, artériás vérzés megszüntetése. Ha a civil rendőr nem ugrabugrál, hanem elsősegélyt nyújt, lehet, hogy még ma is élne. Ugyanis elvérzett, szó szerint.”
 • 71. WSS 2012. december 13. 11:38
  „Szerintem még a nap is másképp sütött akkor. De lehet, hogy ausztriában azóta felépítették Apátfalvát és újra forgatták az egészet. Nem kellene mindjárt összevágásról mesélni.
  Ez cikk csak arra jó, hogy egy pár embernek a fantáziáját megmozgatta.”
 • 70. nagysegűtündike 2012. december 13. 11:20
  „2-hónap alatt azt csináltak a felvétellel amit akartak, úgy vágták meg ahogy akarták, olyan hangot tettek alá amilyet akartak ennyit erről! :) Hasonlítsuk össze itt minden hang még a szél is hallatszik (http://bcove.me/a8eozwda) ! Csodák csodája az övéken csak a help mi! Amit ugye egy telefonáláskor is tudott az ügyvédnek mondani, aztán szépen a felvételre tenni! Vegye már észre mindenki ebből üzletet akarnak az osztrákok csinálni! Mellékesen bő 15-percig fetrengtek itt megint 6-perc van! :)”
 • 69. Habakuk 2012. december 13. 10:26
  „Ki írt olyat, hogy nem kellenek a rendőrök, vagy hogy ártatlan, becsületes ember volt a gázoló? De azért hadd lehessen már kritizálni a rendőrség munkáját!”
 • 68. paul1 2012. december 13. 10:21
  „A legfurcsább az a dologban, hogy a nyálukat fröcsögtető, gyűlölködő fórumbetyárok is amint bajba kerülnek ugyanazt a két számot hívják amit a normális jóérzésű emberek.....és ez a 107 vagy a 112....A sün pedig ugyanúgy foglalkozni fog velük is mint mindenki mással.....Most pedig lehet újra gyalázkodni, bezzeg engem megbírságolt, nekem meg nem lett meg a biciklim stb. stb. Tényleg, van ilyen is, de ha a sün nem lenne, és mondjuk a szomszédnak megtetszene az autód, vagy a nejed, vagy a lányod, bizony megszerezné magának.......te pedig gyűlölködő barátom mehetnél a templomba imádkozni a Jóistenhez mert az akkor is meghallgatna.......”
 • 67. SzaboImkác 2012. december 13. 09:43
  „Rendőr pediglen kell,ha még az itt írogató rendőr gyűlölök mást is mondanak.Én nem vagyok rendőr ,de ez a véleményem.Párszor végig néztem a videót és úgy látom, érzem,hogy 1. a felvételt szabálytalansággal a vezető készítette!67. pog nem vette el dulakodás közben kiütötte!
  2.Ezt a felvételt azért készíthették!,hogy esetleg a szereplők jelleme is erre utal!jó kis hecc lesz,had röhögjenek majd rajta hogyan szívattuk meg mi kemény német legények a Magyar sünöket.
  Bármit állítasz ez az ember gyilkos!Ha rendőr szirénázik leállok,ő ráhúzott a rendőrre.szemben folyamatos volt a forgalom,tehát ne legyél elfogult.
  Amikor egy embert elgázolnak szándékosan,nagy gázzal mindent lehet mondani csak azt nem,hogy becsületes ember ül a volánnál.
  A gázoló amikor mellé értek majd ellökte a mellette motorozót?, nem látta szirénát:De látta de úgy volt vele,a társa videózza és jó hecc lesz ezt a kis ország mit ugarászait feltenni szokásukhoz híven a videó megosztóra.
  Az pediglen,hogy letagadta az ürge a felvételt?hogyne tette volna,hiszen egy ilyen felvétel nyugaton üzlet milliós üzlet,még ha gyilkosságot rögzít is.”
 • 66. pog 2012. december 13. 09:29
  „azt nem láttam a felvételen, hogy a rendőrtől el vette volna a fegyvert az elkövető, így a civil nem vehette el az elkövetőtől a fegyvert,valami itt ellent mondásos a civil félről...”
 • 65. Habakuk 2012. december 13. 09:23
  „"Fazekas Géza szerdán az MTI-nek leszögezte: az eddigi adatok szerint Kenéz Imre a gázolás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogyha a helyszínen áll egy rohammentő, akkor sem tudták volna megmenteni az életét." - Szóval ezért nem siettek az elsősegélynyújtással.”
 • 64. Habakuk 2012. december 13. 09:19
  „Az új videó azért homályosabb, mert ki lett nagyítva. Nekem nem tűnik megvágottnak, de majd megvizsgálják a szakértők. A gázoló "help him" kiálltása szerintem azért hangosabb, mert azt a részt felhangosították, hogy hallhatóbb legyen, közben a háttérzaj, szirénázás is hangosabb lett - a videó tobbi része nyilván azért volt halkabb, hogy érthetőbb legyen a narrátor hangja.
  Nem a fehér hummerestől foglalta le a rendőrség a videót?
  Azért egy rendőrtől elvárható lenne, hogy egy ilyen helyzetben máshogy cselekedjen, mint egy civil, aki nem kapott kiképzést és nincs fegyvere, gumibotja. Szemmel láthatóan jó sokáig eltartott míg ártalmatlanították az elkövetőt, pedig itt a videón nem úgy tűnik, mintha túl sok ellenállást tanúsított volna, 4 golyóval a testében. És míg azt a bilincset rárakják... úgy tűnik, mintha a motoros rendőr elmenne közben bilincsért... aztán legalább hátrabilincselték volna a kezét, akkor nem nyúlkált volna még. Azt sem értem, azt a makói civilt minek engedték oda egyáltalán.”
 • 63. Miértne? 2012. december 13. 08:57
  „Úgy látom, hogy nincsenek megfelelően kiképezve a magyar rendőrök ilyen helyzetekre. Egyébként érdekes, hogy konvojban haladt-e a 4 hummer, mert az eset előtt kb. 5 percel a fehér színű hummer szgk. az apátfalvi volt téglagyár előtt beszélgetett egy helyi asszonnyal-a társai nem voltak ott.-. Akkor, hogyan került a rendőrautó mögé másodikként? Miért nem a rendőrautó állt elé? Rengeteg megválaszolatlan kérdés! Én azt tanultam, hogy a rendőr jelzéseit figyelembe kell venni, legyen az karjelzés vagy megkülönböztető jelzés stb. Mindenképpen a legsúlyosabb büntetést kell,hogy kapja az elkövető. De ne felejtkezzünk el a rendőri tapasztalatlanság okán felmerülő felelősségről sem.”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéthetes a Sport7

Az idén először kéthetesre bővült a makói sport7. A legnépszerűbb programok a teremlabdarúgó diákolimpia és a Mikulás futás. Tovább olvasom