Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Aranylakodalmat ültek Makón

Makó - Aranylakodalmat ült hétvégén a makói Csonka János és felesége, Marika néni. Az ötvenedik házassági évfordulót ünneplő pár szerint a hosszú együttlét titka az egymás iránti türelem.
Ötvenedik házassági évfordulóját köszöntötte, aranylakodalmát ülte hétvégén a makói Csonka házaspár. A ma hetvenöt éves Csonka János és hatvannyolc esztendős felesége, leánykori nevén Bugyi Mária 1958. szeptember 6-án kötötte össze az életét Földeákon. Alig egy évvel korábban, egy óvodai évzáró ünnepségen figyeltek fel egymásra – azt mondják, a találkozásból nagy szerelem lett. Csonka János épp akkor szerelt le a honvédségtől, későbbi felesége pedig még tanult, kereskedőnek.

Az indulás – úgy emlékeznek – nehéz volt. János bácsi az óföldeáki gépállomáson kezdte, később a makói gépgyárban folytatta, volt technikus, művezető, végül munkaügyesként ment nyugdíjba, felesége pedig már a nyitáskor ott volt a makói Skálában, ott is fejezte be a munkáséveket. Ugyanakkor a főállás mellett végig dolgoztak szabadidejükben. Mindenekelőtt, ahogy nagyon sokan a városban, hagymából, paprikából igyekeztek pluszjövedelemre szert tenni az önálló élethez. Amire szükség is volt, mert közös életüket szülőknél kezdték egy szerényen bebútorozott hálószobában, majd albérletben folytatták. Volt, hogy tüzelőjük is csak csutkaverésből volt, kenyeret pedig maguknak sütöttek a kemencében. Összesen ötször költöztek – ma egy lakótelepi lakásban élnek. Két fiuk és egy unokájuk van, minden héten meglátogatják őket.

Csonkáék az ötven éve készült esküvői fotóval. A szerző fotója
Csonkáék az ötven éve készült esküvői fotóval. A szerző fotója

A nyugdíjaséveket eleinte ugyancsak munkával töltötték, szintén a mezőgazdaságban, illetve a hétvégi kiskertben, de egészségi állapotuk ma már ezt nem engedi meg. Tévéznek, olvasnak, és nemcsak saját, ezerkétszáz kötetükből, de a könyvtár választékából is. Csonkáék szerint egyébként a hosszú, boldog házasság titka a megértés és a kompromisszumkészség. Bár természetesen kettejük között is voltak nézeteltérések, mindig tisztelettel beszéltek egymással. Hogy miért sok manapság a válás? Úgy gondolják, azért, mert a mai fiatalok eleve lazább családi kötelékben nőnek fel, és egyébként sincsenek rászorítva az értékek tiszteletére, például a munkára – igaz, állást találni is mind nehezebb. Dohányoznak, isznak, nem veszik komolyan a szüleiket, és végül saját családjukat sem. Ezen kellene változtatni – tanácsolják.

A mai világ nem Csonka Jánosé

Az egykori gépgyárban Csonka János párttitkárként is dolgozott, amit máig nem hallgat el. Büszke arra, hogy az akkori kétezer dolgozó közül máig sincs senki, akivel rossz viszonyban lenne. Ma is munkás érzelműnek, baloldalinak vallja magát, de egyik pártnak sem tagja – azt mondja, „a párt lépett ki belőle", amikor az egykori állampárt MSZP-ként alakult újjá. Úgy érzi, nem az ő világa a mai. „Soha nem hallottam arról, hogy egy péket vagy egy bányászt, bármilyen munkásembert kitüntettek volna mostanában" – jegyzi meg. Ő több mint tucatnyi kitüntetést kapott, a legmagasabb ezek közül a Munka Érdemrend ezüst fokozata volt, amit a Parlamentben vett át. Hozzáteszi: templomban esküdtek, és egyik fiuk meg is van keresztelve.

Olvasóink írták

 • 4. Papdi István 2008. szeptember 10. 20:40
  „Gratulálok ,bárcsak mi is megélhetnénk ezt.”
 • 3. RBálint 2008. szeptember 09. 22:05
  „Hűűűű... én NAGYON GRATULÁLOK és JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK MINDKETTEJÜKNEK! Anno több, mint 10 évig egymással szemben laktunk a Bajcsy ltp-n, amíg mi el nem költöztünk 88-ban. Jó látni, hogy ennyire rendben vannak, bár személyesen már vagy 10 éve nem találkoztam velük.”
 • 2. zozo77 2008. szeptember 09. 22:01
  „Gratulálok a Csonka Jánosnak és Marika néninek! A házastárs választásban sokkal szerencsésebbek mint igen "felkészült" újságírónk, aki majdnem eltalálta János bácsi munkahelyeit! Neki szintén gratulálok, hiszen hozza "formáját" ! BRAVÓ IMI ! CSAK ÍGY TOVÁBB !”
 • 1. Nagy Margit 2008. szeptember 09. 20:19
  „Gratulálok!
  Az én szüleim már 52 évesek ház6asok lennének, ha apukám élne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordulat a makói hármas gyilkosságban?

Makó - A makói hármas gyilkosság helyszínén a rendőrség két szerződést is talált az áldozatok… Tovább olvasom