Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Aranyos a MÖTYKE

Makó - 15 esztendeje alakult, és most kiemelt arany minősítést kapott egy tehetségkutatón a MÖTYKE. A furcsa mozaikszó a Makói Öreg Tyúkok és Kakasok Egyesületét rejti, amely a Maros Táncegyütteshez kötődő, a néptánchoz kedvet kapott szülők csoportja.
Ifjabb korában bálokon, lakodalmakban szívesen ropta, ezenkívül azonban nem sok köze volt a tánchoz a makói vállalkozónak, Molnár Istvánnak – ő az egyik tagja a Makói Öreg Tyúkok És Kakasok Egyesületének (MÖTYKE), amely kategóriájában nemrégiben kiemelt arany minősítéssel nyerte meg a Népek tánca, népek zenéje országos fesztivált. A csapat másfél évtizede alakult, olyan szülőkből, akiknek gyerekei a Maros Táncegyüttesben járják, s maguk is kedvet kaptak a néptánchoz. Van köztük ügyvéd, nyugdíjas testnevelő, mezőőr, adminisztrátor, rendőr...

Molnár István fuvaros – annak idején a fiát kísérte próbákra, versenyekre, és a kezdetektől tagja a társaságnak. Hetente egyszer gyakorolnak, de amikor komolyabb fellépésre készülnek, többször is – volt, hogy este munkásruhában érkezett a próbaterembe. Mint meséli, eredetileg azt gondolták, nem lehet olyan bonyolult, amit a gyerekek csinálnak a színpadon, aztán hamar rájöttek, mégiscsak. Ettől függetlenül már el sem tudja képzelni az életét a MÖTYKE nélkül. Az évek során igazi baráti társasággá kovácsolódtak: ha kell, segítenek egymásnak mondjuk építkezni, de együtt járnak kirándulni, nyaralni is. Ezért is örültek, hogy az arany minősítéssel együtt egy 4 napos erdélyi körutazáshoz nyertek kedvezményt.

Másfél évtizede ropják – már nemcsak itthon, hanem külföldön is. Fotók: DM/DV
Másfél évtizede ropják – már nemcsak itthon, hanem külföldön is.
Fotó: DM/DV

A tagok száma összesen 20 fő, azaz 10 pár. Tóthné Döme Mária, a Maros Táncegyüttes vezetője azt mondja, többségük legalább egy évtizede táncol – a legfiatalabb közülük 38, a legidősebb 67 éves. A MÖTYKE rengeteg munkával, fáradsággal mostanra jutott el arra a szintre, hogy produkciójuk nem egyszerűen színpadképes, hanem stílusos és módfelett szórakoztató is.

Műsoruk 40 perces, repertoárjukon különböző hazai néptáncok szerepelnek. Eleinte a környező falvakban álltak színpadra, de már külföldön is vállalnak fellépést: a nyáron a szerbiai Palicsra készülnek, egy fesztivál vendégei lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrotérségi gyereknapot tartottak Pitvaroson

Második alkalommal tartott mikrotérségi gyereknapot a pitvarosi Diákönkormányzat. Tovább olvasom