Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Árvízi szobrok keringője Makón

Makó - Idén újra aktuálissá válhat a Karsai Ildikó grafikusművész által másfél évtizede tervezett árvízi emlékmű felállítása: Makó 45 éve menekült meg a Marostól.
Mint emlékezetes, 1970-ben 624 centiméterrel tetőzött a Maros; akkoriban még nem védte a várost a maihoz hasonló gát, ezért több ezer ember heteken át tartó megfeszített munkájára volt szükség ahhoz, hogy ne következzen be tragédia. Mivel még a város legmagasabban fekvő pontját is 2 méteres víz borította volna, ha betör a folyó, 45 évvel ezelőtt 18 ezer embert telepítettek ki a városból, a környező tanyákról és több érintett faluból.

5 évvel ezelőtt nem sikerült, most az újabb évfordulóra talán felállíthatják a város akkori védőinek emlékművét. Mint korábban megírtuk, ezt a városban élő alkotóművész, Karsai Ildikó tervezte meg másfél évtizede. Lezsűrizték, helyet is találtak neki, méghozzá a Szegedi és a Kölcsey utca sarkán, a töltéshez közel, szinte a város kapujában, egy apró pihenőparkban. Felvetődött az az ötlet is, hogy a szobor háta mögötti házfalon jelöljék be, milyen magasan állt a Maros az akkori tetőzéskor. A szobor felállításához mostanáig nem sikerült pénzt szerezni.

A mű 3,1 méter magas, 1,3 méter széles, fával zsaluzott vasbetonból lévő négyszögletű keret, amely egy 2,2 tonnás, 2,7 méter magas és fél méter vastagságú üvegtömböt vesz körül; ez utóbbi teteje hullámvonalat idézne. A jelkép nemesen egyszerű: az ember legyőzte a vizet – olvasható a lektorátus támogató szakvéleményében.

A városban korábban a főtéri I. világháborús emlékmű közelében volt egy kisebb, egyszerű árvízi emlékkő, ez azonban az elmúlt másfél évtizedben egy udvarban feküdt. Gajdos Dezső 1971-ben készült munkája végül Molnár László volt önkormányzati képviselő kezdeményezésére idén tavasszal került méltó helyre, a makói múzeum udvarára – körülötte az árvízzel kapcsolatos oktató- és bemutatóhelyet fognak kialakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer annyi támogatást kaptak, mint a büdzséjük

Éves költségvetése dupláját kapta december végén állami támogatásként Csanádalberti. Tovább olvasom