Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Átadták a Pulitzer Szülővárosa Díjat Makón

Makó - A Pulitzer Szülővárosa Díjat Benedek Mária Noémi és Veres Alexandra kapta az idén; a makói önkormányzat és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége alapította elismerést csütörtökön adták át a Maros-parti városban.
Az ünnepségen a két fiatal a makói Pulitzer József-szobor kicsinyített mását - Kis Jenő alkotását -, továbbá 500 ezer, illetve 100 ezer forintos pénzdíjat vehetett át.

A makói önkormányzat és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége harmadik alkalommal írt ki tehetségkutató pályázatot 18 év alatti, illetve 18 és 25 év közötti fiataloknak. Az országos versenyre húsz diák több mint ötven pályamunkát adott be.

A felnőttek között Benedek Mária Noémi, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatója Kiterítenek úgyis című írásával nyerte el az elismerést.

Különdíjat vehetett át a felnőtt kategóriában az idei írásáért a 2008-as év díjazottja, Nagy Zsófia, a nyíregyházi főiskola hallgatója, aki tavaly is különdíjas volt.

Veres Alexandra Bejárósnak lenni öröm, de strapás című munkájával érdemelte ki az ifjúsági kategória első díját. A szerző az egri Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Gimnáziumának tanulója.

Baló György, az emlékbizottság elnöke elmondta, hogy az idei munkák sikerültek eddig a legjobban, voltak köztük kiemelkedő alkotások.

A makói születésű Pulitzer József 1863-ban, 16 évesen hajófűtőként vándorolt ki Amerikába; részt vett a polgárháborúban, később újságíró lett. 1869-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, és hamarosan St. Louis legnagyobb lapkiadója lett. 1883-ban New Yorkban megvásárolta a csőd szélén álló The World című újságot, és rövid idő alatt a legnépszerűbb és legjövedelmezőbb napilappá tette. Joseph Pulitzer volt az amerikai kongresszus első magyar származású tagja. Ő alapította az amerikai újságíróknak adható legrangosabb szakmai kitüntetést.

Olvasóink írták

  • 1. vidake 2010. december 11. 11:44
    „Ebben az a röhej,hogy az illető letagadta Makói voltát,ezért alapíthatnának az okoskodók Baló dijat is,mert neki sincs köze Makóhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány a gyermekeknek

Nagylak - Újabb szállítmányt hozhat el a Gyermekétkeztetési Alapítvány szigetszentmiklósi raktárából… Tovább olvasom