Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Átadták az egynapos sebészeti részleget Makón

Makó - Hivatalosan is átadták tegnap a makói kórház új, tizenkét ágyas egynapos sebészeti részlegét, amelynek kapacitását – a központi teljesítménykorlátozás miatt – csak részben tudja kihasználni az intézmény. Most sürgősségi betegellátó osztály kialakítására pályáznak.
Tizenkét ágyas, korszerűen felszerelt szemészeti, traumatológiai, fül-orr- gégészeti, urológiai és gasztroenterológiai problémákkal érkező betegeket lát el – ez a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház új, egynapos sebészeti részlege, amelyet az intézményfenntartó megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna tegnap adott át Makón. A kórházban egyébként tavaly augusztus óta végeznek egynapos sebészeti beavatkozásokat; az intézmény az ágyszámleépítés miatt elvesztett szakmákat próbálja meg ily módon, legalább részben pótolni – az önálló osztályt azonban csak most alakították ki nagyjából 5 milliós ráfordítással a régi főépület emeletén, a megszűnt fül-orr-gégészeti osztály helyén.

Eddig 380 beteget kezeltek e korszerű, költségkímélő és gyorsabb gyógyulást jelentő ellátási forma keretében Makón. Üröm az örömben ugyanakkor, hogy hiába szerződött pályázata alapján az egészségbiztosítóval a kórház évi 1100 beavatkozásra, ennek minden bizonnyal csak a töredékét tudják majd elvégezni a központi teljesítménykorlátozás miatt. Azt, hogy ezt ideje lenne végre feloldani, Magyar Anna mellett a kórház főigazgatója, Baráth Lajos is hangsúlyozta. Dehelán Aurélia, a részleget vezető főorvos ráadásul lapunknak elmondta: a rendelkezésükre álló technikai és személyi kapacitás alapján akár 2500 beteget is el tudnának látni – és igény is volna rá, hiszen az eddig eltelt bő fél év alatt már komoly várólistája gyűlt össze a részlegnek.

Sürgősségi osztályra is pályáznak

Baráth Lajostól megtudtuk: az intézmény most egy 223 milliós beruházást jelentő pályázattal, a sürgősségi fogadóhely bővítésével sürgősségi betegellátó osztályt szeretne kialakítani. Ha a pályázat nyer, az osztály két év múlva indulhat. Magyar Anna ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a közgyűlés ehhez biztosítja az önerőt – a kórház 5 éves, összesen négymilliárdos fejlesztési tervéhez azonban a források szűkössége miatt csak az egyes beruházási igényeket külön megvizsgálva tud nyújtani támogatást. Reményei szerint azért nagyrészt megvalósulhatnak az elképzelések, hiszen a megyének fontos az egészségügy, csak a makói kórházban több mint négyszázmilliónyi fejlesztés megvalósításához adtak segítséget az elmúlt néhány évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török befektetők válaszára várnak Makón

Makó - A szombaton kezdődő Makó Expóra az elmúlt években tapasztaltnál kevesebb külföldi delegáció,… Tovább olvasom